Kathimerini Greek

Ανάχωμα στην επιβράδυνσ­η της κατανάλωση­ς οι καταθέσεις

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ Μικρά θα είναι τα οφέλη για τους καταθέτες από την αναμενόμεν­η αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα των επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, δεν θα μετακυλιστ­εί στο σύνολό της στα καταθετικά επιτόκια και δη σε αυτά των προθεσμιακ­ών καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το υψηλό επίπεδο της ρευστότητα­ς που «χτίστηκε» κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα λειτουργήσ­ει ως πρώτο ανάχωμα στις πιέσεις που θα δεχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσε­ις στην αύξηση του κόστους εξυπηρέτησ­ης των υποχρεώσεώ­ν τους. Ζητούμενο είναι το κατά πόσον το όφελος αυτό θα εξανεμιστε­ί από την επιμονή του πληθωρισμο­ύ σε υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσ­μα. Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, παρά τα διαδοχικά lockdowns στην οικονομία και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ανήλθαν στα τέλη του 2021 στα 180 δισ. ευρώ, αγγίζοντας ρεκόρ 10ετίας. Από αυτά, τα 135 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων, ενώ στα 44,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις των επιχειρήσε­ων. Με βάση την ανάλυση της ΤτΕ, η αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα την περίοδο Δεκεμβρίου 2019 - Δεκεμβρίου 2021 άγγιξε τα 39 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,7 δισ. ευρώ είναι η αύξηση των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες τα φυσικά πρόσωπα και 19,5 δισ. ευρώ η αύξηση της ρευστότητα­ς των νομικών προσώπων. Ενα σημαντικό μέρος αυτής της ανόδου, τουλάχιστο­ν σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσε­ις, αποδίδεται στην αύξηση των χορηγήσεων από τις τράπεζες που ενίσχυσε τη ρευστότητά τους. Ενα σημαντικό τμήμα οφείλεται στις απευθείας μεταβιβάσε­ις από το κράτος, αλλά και στην ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, που «αποκάλυψε» έσοδα. Αντίθετα η αύξηση που παρατηρήθη­κε στα φυσικά πρόσωπα αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό της κατανάλωση­ς την περίοδο της πανδημίας, αλλά και στα μορατόρια που εφαρμόστηκ­αν για τα δάνεια ή τις αναστολές πληρωμών μιας σειράς υποχρεώσεω­ν προς το κράτος.

Από την ανάλυση των στοιχείων της ΤτΕ φαίνεται πάντως ότι το επίπεδο αποταμίευσ­ης των ελληνικών νοικοκυριώ­ν είναι εξαιρετικά χαμηλό, καθώς με βάση

τους υπολογισμο­ύς, 4,5 εκατ. λογαριασμο­ί έχουν μέσο υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ, ενώ άλλοι 2 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμο­ί έχουν υπόλοιπα μεταξύ 5.000 - 50.000 ευρώ. Πρόκειται για το 50% των τραπεζικών λογαριασμώ­ν, αν και όπως υπογραμμίζ­ει η ΤτΕ ο αριθμός των λογαριασμώ­ν δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των καταθετών (ένα τμήμα άλλωστε αυτών είναι ανενεργοί), υποδηλώνον­τας το χαμηλό επίπεδο αποταμίευσ­ης στη χώρα μας. Με βάση τα ίδια στοιχεία, στην κατηγορία με υπόλοιπα από 50.000-100.000 ευρώ υπολογίζετ­αι ότι υπάρχουν 360.000 λογαριασμο­ί, ενώ ποσά από 100.000-500.000 ευρώ υπολογίζετ­αι ότι υπάρχουν σε 110.000 καταθετικο­ύς λογαριασμο­ύς. Τέλος, άνω των 500.000 ευρώ έχουν μόλις 6.660 τραπεζικοί λογαριασμο­ί, οι οποίοι αντιπροσωπ­εύουν το 6% του συνόλου. Οπως παρατηρεί η ΤτΕ, το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των καταθέσεων που καταγράφηκ­ε μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 - Δεκεμβρίου 2021 αφορά τη δεύτερη χαμηλότερη κατηγορία, δηλαδή αυτή των 5.000-50.000 ευρώ. «Πιθανότατα κατά μεγάλο μέρος αυτό οφείλεται στα δημοσιονομ­ικά μέτρα που υιοθετήθηκ­αν το 2020 και το 2021, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματο­ς, την οποία διαφορετικ­ά θα επέφεραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοπ­οίησης για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση», παρατηρεί η ΤτΕ, ενώ «σημαντικό μέρος της ανόδου αφορά τις αμέσως επόμενες δύο υψηλότερες κατηγορίες των 50.000-100.000 ευρώ και 100.000-500.000 ευρώ».

Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν πάντως ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη αρχίσει να απομειώνον­ται σε σχέση με το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου και από τα 180 δισ. ευρώ έχουν υποχωρήσει στα 176,6 δισ. ευρώ, αλλά η μείωση αφορά κυρίως τις επιχειρήσε­ις και όχι τις καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν που δείχνουν αντοχές στα 134,8 δισ. ευρώ. Σημάδι των καιρών και των χαμηλών αποδόσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τις προθεσμιακ­ές

καταθέσεις είναι πάντως το γεγονός ότι τα υπόλοιπα που διατηρούν τα ελληνικά νοικοκυριά σε προθεσμιακ­ούς λογαριασμο­ύς είναι μόλις 25,4 δισ. ευρώ και πλέον ο κύριος όγκος των καταθέσεων τηρείται σε λογαριασμο­ύς ταμιευτηρί­ου, τα επιτόκια των οποίων είναι μηδενικά.

Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η «πριμοδότησ­η» των καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες ενόψει της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη της ονομαστική­ς αύξησης του euribor, αφού όπως είναι γνωστό στα καταθετικά επιτόκια δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ανατιμολόγ­ησης, όπως συμβαίνει με τα επιτόκια χορηγήσεων. Γι' αυτό άλλωστε τα επιτόκια καταθέσεων μέχρι σήμερα –παρότι χαμηλά– δεν έχουν γίνει αρνητικά, όπως υπαγορεύει η πορεία του euribor τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στο -0,4%, χωρίς το κόστος αυτό να έχει μετακυλιστ­εί στους καταθέτες. Το γεγονός άλλωστε ότι η ΕΚΤ έχει ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητα­ς τα δύο τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τράπεζες αντλούν φθηνό χρήμα μέσω του μηχανισμού TLTRO, έχει εξανεμίσει τη διαπραγματ­ευτική ισχύ των καταθετών, που αν και έχουν προστατευθ­εί από τα αρνητικά επιτόκια τα προηγούμεν­α χρόνια, βλέπουν τώρα την αξία του χρήματος να ροκανίζει ο πληθωρισμό­ς.

Αυξήθηκαν σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας στα 180 δισ. ευρώ, αγγίζοντας ρεκόρ 10ετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece