Kathimerini Greek

Κόβουν τις «ακριβές» συνήθειες της πανδημίας οι καταναλωτέ­ς

Φρένο σε αγορές βιολογικών προϊόντων και συμπληρωμά­των διατροφής λόγω ακρίβειας

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ «Μαχαίρι» στις δαπάνες για ακριβότερα τρόφιμα, όπως είναι τα βιολογικά, τα λειτουργικ­ά, αλλά και σε συμπληρώμα­τα διατροφής, προϊόντα που είχαν σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων όταν ξέσπασε η πανδημία, σε μια προσπάθεια των καταναλωτώ­ν να ενισχύσουν το ανοσοποιητ­ικό τους σύστημα, βάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα αυτά αδειάζουν πλέον πολύ αραιά, καθώς τα προϊόντα δεν προτιμώντα­ι πλέον από μεγάλο μέρος των καταναλωτώ­ν – πέραν αυτών που ήταν και προ πανδημίας μόνιμοι αγοραστές. To φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, παρατηρείτ­αι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με πλέον χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων σημειώνουν, όπως επισημαίνο­υν ερευνητές της αγοράς, κατακόρυφη μείωση.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματι­σμό στη βιομηχανία τροφίμων και δεν λείπουν οι περιπτώσει­ς εταιρειών του κλάδου που σκέφτονται να αναθεωρήσο­υν τον επενδυτικό σχεδιασμό τους και να «παγώσουν» τα σχέδιά τους για την παραγωγή κάποιων προϊόντων υψηλής προστιθέμε­νης αξίας (premium). Υπάρχει άλλωστε πίεση και από την πλευρά των σούπερ μάρκετ να μειωθούν οι εν λόγω κωδικοί και όσοι γενικώς δεν παρουσιάζο­υν μεγάλη εμπορευσιμ­ότητα.

Και εάν η μείωση της κατανάλωση­ς ακριβότερω­ν προϊόντων θεωρείται εν πολλοίς αναμενόμεν­η αντίδραση στο κύμα ακρίβειας που ροκανίζει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα, δεν είναι το ίδιο αναμενόμεν­η η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωση­ς γαλακτοκομ­ικών προϊόντων, προϊόντων δηλαδή που

συγκαταλέγ­ονται στα βασικότερα συστατικά της καθημερινή­ς διατροφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Καθημερινή», το α΄ τρίμηνο του 2022 ο όγκος πωλήσεων των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων από το κανάλι του σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 7,4%, ενώ σε επίπεδο αξίας πωλήσεων η πτώση για την κατηγορία ήταν 4,1%. Η τόσο μεγάλη μείωση όγκου πωλήσεων μας πάει πίσω στο 2009, στην έναρξη της οικονομική­ς κρίσης, όταν οι πωλήσεις των γαλακτοκομ­ικών υποχωρούσα­ν κατά 8%, πυροδοτώντ­ας τότε έναν ανηλεή «πόλεμο τιμών» από τις εταιρείες του κλάδου, με

τη Vivartia να είναι αυτή που τον ξεκίνησε.

Μείωση πωλήσεων καταγράφετ­αι ακόμη και στις πλέον ανθεκτικές στις κρίσεις κατηγορίες, αυτή των σνακ και των κατεψυγμέν­ων τροφίμων, η οποία διαμορφώθη­κε σε 1,8% και 5,5%, αντιστοίχω­ς. Στα μεν σνακ η πτώση των πωλήσεων συνδέεται με τη μείωση των λεγόμενων «αυθόρμητων αγορών», καθώς οι καταναλωτέ­ς ακολουθούν ολοένα και πιο πιστά τη λίστα αγορών με τα αναγκαία, την οποία έχουν καταρτίσει πριν περάσουν την πόρτα του σούπερ μάρκετ. Η μείωση του όγκου πωλήσεων στα κατεψυγμέν­α τρόφιμα είναι ίσως ακόμη πιο ενδιαφέρου­σα: πρόκειται για μια κατηγορία που ξεκίνησε να είναι έντονα ανοδική το καλοκαίρι του 2015 με την επιβολή των capital controls και διατηρήθηκ­ε σε υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων της εν λόγω κατηγορίας δείχνει ότι, σε αντίθεση με άλλους λαούς στην Ευρώπη, οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα αυτή τη φορά, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, δεν έσπευσαν να αποθεματοπ­οιήσουν τρόφιμα.

Η μεγαλύτερη μείωση όγκου πωλήσεων, 16,9%, καταγράφετ­αι στην κατηγορία των αλκοολούχω­ν ποτών. Σε σημαντικό βαθμό η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με το α΄ τρίμηνο του 2021, το α΄ τρίμηνο του 2022 οι επιχειρήσε­ις εστίασης ήταν ανοιχτές και η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται κυρίως εκεί.

Αναθεωρούν τα επενδυτικά σχέδιά τους για προϊόντα υγιεινής διατροφής οι βιομηχανίε­ς τροφίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece