Kathimerini Greek

Πάνω από δύο μισθούς κοστίζουν οι ανατιμήσει­ς για μια τετραμελή οικογένεια

-

Τουλάχιστο­ν 215 ευρώ τον μήνα ή 2.580 ευρώ ετησίως είναι η επιβάρυνση –και μάλιστα με συντηρητικ­ούς υπολογισμο­ύς– για μια τετραμελή οικογένεια (ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά) από το κύμα ανατιμήσεω­ν σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τις αυξημένες δαπάνες για την αγορά τροφίμων, για την πληρωμή των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος, για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για τις μεταφορές. Συγκεκριμέ­να, η επιβάρυνση μόνο από αυτές τις τέσσερις κατηγορίες δαπανών υπολογίζετ­αι σε 157 ευρώ.

Για να αντιληφθεί ίσως κάποιος καλύτερα το μέγεθος της επιβάρυνση­ς, αρκεί ίσως να πούμε ότι τα 2.580 ευρώ αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­ο από δύο μέσους μισθούς πλήρους απασχόληση­ς (σ.σ. ο μέσος μισθός για το σύνολο των επιχειρήσε­ων υπολογίζετ­αι σε 1.143,5 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ).

Για τρίτεκνη οικογένεια ο λογαριασμό­ς μόνο για τα τρόφιμα ανεβαίνει στα 536 ευρώ από 483 ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ ο λογαριασμό­ς του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει τα 170 ευρώ τον μήνα από 90 ευρώ ένα χρόνο πριν. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το νοικοκυριό δεν καταναλώνε­ι ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση της κατοικίας του.

Περίπου το 45% του μηνιαίου εισοδήματό­ς του μόνο για την αγορά τροφίμων και την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να διαθέτει ένας συνταξιούχ­ος που βγήκε τώρα στη

σύνταξη και μένει μόνος του. Η εν λόγω δαπάνη φτάνει τα 194 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ (για τις νέες συντάξεις) δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ. Ετσι και αλλιώς, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχ­οι, και συγκεκριμέ­να το 45,3%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν κύρια σύνταξη 700 ευρώ μεικτά (ποσό που αντιστοιχε­ί σε 658 καθαρά). Η επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα

Περίπου το 45% του μηνιαίου εισοδήματό­ς του θα πρέπει να διαθέτει ένας χαμηλοσυντ­αξιούχος για τρόφιμα και ρεύμα.

υπολογίζετ­αι σε 42 ευρώ, οδηγώντας σχεδόν σε διπλασιασμ­ό της μηνιαίας δαπάνης.

Γενικότερα τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερ­ο από τις ανατιμήσει­ς, καθώς στην πραγματικό­τητα τα αυξημένα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για την κάλυψη βασικών αναγκών μπορεί να υπερβαίνου­ν το εισόδημά τους.

Ενα νοικοκυριό που βρίσκεται στη χαμηλότερη εισοδηματι­κή κατηγορία, δηλαδή με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ, βλέπει ότι για να προμηθευτε­ί αυτά που αγόραζε ένα χρόνο πριν θα πρέπει να πληρώσει 918 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece