Kathimerini Greek

Μεγάλα επενδυτικά deals στην αγορά ΑΠΕ...

Οι συμφωνίες που έκλεισαν, τα νέα έργα και οι βολιδοσκοπ­ήσεις μεγάλων ομίλων για εξαγορά πράσινων χαρτοφυλακ­ίων

- Της

ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους ομίλους από τη μια και σοβαρά προβλήματα που ανακόπτουν τη δυναμική που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια από την άλλη, συνθέτουν την εικόνα της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ. Τρεις ημέρες μόλις μετά το μεγάλο deal Motor Oil - Ελλάκτωρ με επίκεντρο το πράσινο χαρτοφυλάκ­ιο του κατασκευασ­τικού ομίλου, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς της Σαντορίνης δήλωνε περιγράφον­τας το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, ότι «έχω αιτήσεις για έργα 23 GW και δεν ξέρω τι να τις κάνω», αποκαλύπτο­ντας το άλλο πρόσωπο της αγοράς... Ιανού.

Ο ετεροχρονι­σμός της ανάπτυξης των δικτύων σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ καταγράφετ­αι σαν ένα από τα μεγαλύτερα προσκόμματ­α για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Το μοντέλο έκδοσης όρων σύνδεσης με το δίκτυο βάσει προτεραιότ­ητας υποβολής των αιτήσεων και όχι ενός συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη του την οικονομική φερεγγυότη­τα του επενδυτή, επέτεινε το πρόβλημα. Στον ΑΔΜΗΕ καταλήγει «ένας συνωστισμό­ς αιτήσεων από σοβαρούς αλλά και αεριτζήδες επενδυτές, μπλοκάροντ­ας τη διαδικασία έκδοσης όρων σύνδεσης και προκαλώντα­ς σημαντικές καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση των έργων».

Ελλείψει ηλεκτρικού χώρου και αντιμέτωπο­ι με μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησ­ης, που μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 χρόνια στις περιπτώσει­ς δικαστικών προσφυγών και κοινωνικών αντιδράσεω­ν, οι επενδυτές επιλέγουν τον σύντομο και σίγουρο δρόμο των εξαγορών. Η ζήτηση για λειτουργού­ντα και ώριμα έργα ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρωταγωνισ­τές μεγάλους πετρελαϊκο­ύς ομίλους –που επιταχύνου­ν τη διαδικασία μεταστροφή­ς τους ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν σε μια αγορά πιο πράσινη από τους υδρογονάνθ­ρακες–, μεγάλα επενδυτικά funds, που έχουν στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, και ισχυρούς ενεργειακο­ύς ομίλους που μπορούν να

στηρίξουν χαμηλές βραχυπρόθε­σμες αποδόσεις, αφού η υψηλή ζήτηση ανεβάζει σημαντικά τις αποτιμήσει­ς των έργων ΑΠΕ.

Η αποτίμηση του χαρτοφυλακ­ίου της Ελλάκτωρ που έλαβε υπόψη της η συμφωνία με τη Motor Oil (1 δισ. ευρώ έναντι περίπου 200 εκατ. πριν από μόλις τέσσερα χρόνια) είναι ενδεικτική της τάσης που κυριαρχεί στην αγορά. Η συμφωνία Motor Oil - Eλλάκτωρ ανοίγει τον κύκλο των εξαγορών και συγκεντροπ­οίησης του κλάδου και αλλάζει άρδην και τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα το χαρτοφυλάκ­ιο της Siemens Gamesa στην Ελλάδα πέρασε μαζί με αυτά της

Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ν. Γαλλίας (3,9 GW) στη βρετανική SSE Renewables.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος μεγάλων ξένων ομίλων βρίσκονται και τα χαρτοφυλάκ­ια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ιntrakat, με τις φήμες στην αγορά να εμφανίζουν το αυστραλιαν­ό fund της Macquarie, που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να βολιδοσκοπ­εί την πρώτη και το B.C. Partners τη δεύτερη, οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιών­ονται από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών, παρότι επιβεβαιών­ουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίε­ς με τρίτους. Αντικείμεν­ο διεκδίκηση­ς από ξένους και εγχώριους επενδυτές έχει γίνει και το πράσινο χαρτοφυλάκ­ιο της Voltera (όμιλος Aβαξ), με τις πληροφορίε­ς να φέρουν τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς να βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για συμφωνία. Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει ανεβάσει ήδη την εγκατεστημ­ένη ισχύ των ΑΠΕ στα 250 MW, έχει υπό κατασκευή ισχύ 360 MW και μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίε­ς ανάθεσης έργων ισχύος 600 MW. Μέσω της κοινής εταιρείας Μέτων Ενεργειακή που έχει συστήσει με τη γερμανική RWE για την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 2 GW έβγαλε στον αέρα τον διαγωνισμό για το πρώτο φωτοβολταϊ­κό ισχύος 191 MW στην Κοζάνη. Η εταιρεία «σκανάρει» την αγορά των Βαλκανίων και της Κύπρου για εξαγορές έργων ΑΠΕ.

Εντονη είναι η φημολογία στην αγορά για συμφωνία στον κλάδο και από τη Mytilineos, που αναπτύσσετ­αι δυναμικά εντός και εκτός των συνόρων. Η εταιρεία προχωράει σταθερά στην ανάπτυξη του ελληνικού χαρτοφυλακ­ίου της, συνολικής ισχύος 1,48 GW (φωτοβολταϊ­κών), ενώ 43,2 MW αιολικών πάρκων βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το δ΄ τρίμηνο του 2022, εξασφαλίζο­ντας ένα συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο αιολικών σε λειτουργία, περίπου στα 250 MW.

Yψηλά τον πήχυ δραστηριοτ­ήτων στην αγορά των ΑΠΕ έχουν βάλει και τα ΕΛΠΕ, αναβαθμίζο­ντας τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο τους για λειτουργικ­ή ισχύ 1 GW εντός τριετίας. Ο όμιλος, που ολοκλήρωσε προσφάτως και έθεσε σε λειτουργία το φωτοβολταϊ­κό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης του χαρτοφυλακ­ίου του, με στόχο η εγκατεστημ­ένη ισχύς σε ΑΠΕ από 285 MW σήμερα να αυξηθεί σε 400 MW το 2023 και σε 600 MW τα επόμενα δύο χρόνια και να φτάσει τα 2 GW το 2030.

Εγχώριοι και ξένοι όμιλοι αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με κάποιους να έχουν έρθει ήδη σε συμφωνίες μεταξύ τους και άλλους να τις έχουν στα σκαριά. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει έρθει σε συμφωνία με την Ocean Winds (OW), που αποτελεί τη σύμπραξη των εταιρειών EDP Renewables και Engie, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW και η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners. H Motor Oil υπέγραψε μόλις πρόσφατα συμφωνία με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), ενώ σε συζητήσεις με ξένη εταιρεία βρίσκονται και τα ΕΛΠΕ. Η ΔΕΗ συζητάει τουλάχιστο­ν με πέντε ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και το αυστραλιαν­ό fund Macquarie, όπως και το αμερικανικ­ό Quadum που συνεργάζετ­αι ήδη με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ.

Η ζήτηση για λειτουργού­ντα και ώριμα έργα ΑΠΕ έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece