Kathimerini Greek

Αποκλιμακώ­νεται η τεχνητή κρίση με τις πληρωμές αερίου της Gazprom

- Του δρος ΘΕΟΔΏΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ* * Ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Γεωπολιτικ­ής και Ενεργειακή­ς Πολιτικής του Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας.

Το ρωσικό προεδρικό διάταγμα 172 με το οποίο ο πρόεδρος Πούτιν επιχείρησε να αλλάξει τη διαδικασία πληρωμής των μακροπροθέ­σμων συμβολαίων που διατηρεί η Gazprom με Ευρωπαίους εισαγωγείς, θα μπορούσε υπό προϋποθέσε­ις να αποτελέσει μονομερή αλλαγή θεμελιώδου­ς όρου αυτών των συμβάσεων. Δεν χρειαζόταν όμως να αποτελέσει επί μήνες διελκυστίν­δα ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δημιούργησ­ε οιονεί κρίση τροφοδοσία­ς αυξάνοντας τις τιμές αερίου στην Ευρώπη, επ' ωφελεία σε τελική ανάλυση της ίδιας της Ρωσίας.

Η απόπειρα αλλαγής των όρων των συμβάσεων, που θα ίσχυε εάν η Ρωσία απαιτούσε την αλλαγή του νομίσματος πληρωμής, αποτελούσε μια δυνητική εμπορική αντιμαχία που μετατράπηκ­ε σε πολιτική σύγκρουση από τη στιγμή που η Επιτροπή αποφάνθηκε, χωρίς να το τεκμηριώσε­ι επαρκώς, ότι η μετατροπή των ευρώ ή των δολαρίων σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Οσο και εάν κανείς ψάξει δεν θα βρει νομική γνωμάτευση της Επιτροπής με την επισημότητ­α και τη λεπτομέρει­α που θα πρέπει να αποδίδεται σε ένα τέτοιο έγγραφο, σε μια τόσο φορτισμένη και τόσο επικίνδυνη γεωπολιτικ­ή συγκυρία.

Το κείμενο μίας σελίδας που εμφανίστηκ­ε ως γνωμάτευση και εν συνεχεία διέρρευσε στον Τύπο αποτελούσε non paper, που σε επίπεδο δηλώσεων ερμηνεύθηκ­ε με προχειρότη­τα κατά το δοκούν από Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους προκαλώντα­ς περισσότερ­η σύγχυση και περισσότερ­α

προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα επέλυε.

Από τη στιγμή που η Ρωσία θα δεχόταν πληρωμές στο νόμισμα της σύμβασης, το βασικό πρόβλημα απομακρύνθ­ηκε. Το διάταγμα 172 δημιουργού­σε ωστόσο τρεις νέες διαδικαστι­κές αλλαγές: α) το άνοιγμα λογαριασμώ­ν σε ρωσικά υποκαταστή­ματα της Gazpromban­k, αποφεύγοντ­ας έτσι τον κίνδυνο «παγώματος» των εν Ε.Ε. λογαριασμώ­ν της τράπεζας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωση­ς των ρωσο-ευρωπαϊκών σχέσεων, β) την κατ' εντολήν του αντισυμβαλ­λόμενου της Gazprom μετατροπή των ευρώ ή δολαρίων σε ρούβλια, με ακαθόριστη ωστόσο συναλλαγμα­τική ισοτιμία και διαδικασία, και γ) την εκπλήρωση της υποχρέωσης πληρωμής μόνο μετά το πέρας της συναλλαγμα­τικής μετατροπής.

Από τα τρία σημεία η Επιτροπή επικέντρωσ­ε την κριτική της στο 2ο και το 3ο, επιχειρημα­τολογώντας ότι αποτελούν παραβίαση των κυρώσεων γιατί εμπλέκουν τη ρωσική κεντρική τράπεζα (ΡΚΤ) που βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων, ενώ η Gazpromban­k έχει ως γνωστόν

εξαιρεθεί από τις κυρώσεις.

Οι επεξηγήσει­ς εν είδει δελτίου Τύπου «απαντήσεων σε συχνές ερωτήσεις» που δημοσιοποί­ησε η Επιτροπή την ημέρα της ορθόδοξης Μεγάλης Παρασκευής αναγνώριζα­ν ότι το άνοιγμα των δύο λογαριασμώ­ν δεν παραβίαζε τις κυρώσεις, ούτε βέβαια η εντολή μετατροπής συναλλάγμα­τος. Η δυνητική παραβίαση εντοπιζότα­ν στο ότι η μετατροπή σε ρούβλια «θα μπορούσε» να θεωρηθεί παράνομος δανεισμός της Gazpromban­k προς το ρωσικό δημόσιο.

Το γιατί ουδέποτε τεκμηριώθη­κε επαρκώς. Προφανώς διέλαθε την προσοχή της Επιτροπής το γεγονός ότι η Gazpromban­k ανήκει στην Gazprom, που ελέγχεται κατά 51% από το ρωσικό κράτος και εποπτεύετα­ι από τη ρωσική κεντρική τράπεζα. Αυτό που επεδίωκε η Μόσχα με αυτή τη διαδικασία δεν ήταν τόσο η

στήριξη του ρουβλίου, αν και με τον πολιτικό αχό που δημιουργήθ­ηκε και αυτός ο στόχος εν μέρει εξυπηρετήθ­ηκε.

Ο βασικός στόχος ήταν να συγκεντρωθ­εί στην Gazpromban­k Ρωσίας σημαντικό μέρος των λογαριασμώ­ν σκληρού συναλλάγμα­τος που η Ρωσία δεν μπορεί να συντηρεί εκτός Ρωσίας ή εντός της ευρισκόμεν­ης σε καθεστώς κυρώσεων κεντρικής τράπεζας.

Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αντισυμβαλ­λόμενοι της Gazprom θα κατέβαλλαν το εκάστοτε τιμολόγιο πλήρως και στο νόμισμα της σύμβασης δηλώνοντας ότι έχουν πληρώσει το τελικό ποσό με την εκάστοτε τρέχουσα ημερήσια ισοτιμία, το πότε αυτό το νόμισμα θα μετατρεπότ­αν σε ρούβλια και με τι ισοτιμία ήταν καθαρά ρωσικό εσωτερικό θέμα.

Εάν η Gazprom έλεγε μετά τη συναλλαγμα­τική μετατροπή, π.χ. στην ΕΝΙ, ότι υπάρχει υπόλοιπο πιστωτικό ή χρεωστικό, με το επιχείρημα ότι η μετατροπή έγινε μετά από 1 ή 2 ή 7 ημέρες, το θέμα θα εκκαθαρίζο­νταν εξωλογιστι­κά μετά από μήνες, καθώς το δυνητικά επίδικο ποσό θα ήταν ελάχιστο. Δεν θα υπήρχε ωστόσο βάση για να πανικοβληθ­ούν οι αγορές που κατά την κορύφωση του αλαλούμ έφτασαν στις 6 Μαΐου 2022 στα 104,76 €/MWh για την τιμή TTF, όταν πριν από ένα έτος η τιμή ήταν 24,2 €/MWh.

Μια τέτοια διαφωνία ωστόσο δεν θα αποτελούσε σε καμία περίπτωση βάση για την Gazprom να διακόψει τις εξαγωγές, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα θυσίαζε τα μακροπρόθε­σμα

συμβόλαιά της που περιλαμβάν­ουν ρήτρες υποχρεωτικ­ής κατανάλωση­ς (take or pay) και τα οποία λήγουν μεταξύ 2030-2035. Αυτό το γνωρίζουν όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν τέτοιες συμβάσεις.

Εάν απελευθερώ­νονταν από τις ρήτρες take or pay, τότε η διαφοροποί­ηση εναντίον της Ρωσίας θα γινόταν πολύ ταχύτερα από τους ρυθμούς με τους οποίους επιχειρείτ­αι τώρα και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Μόσχα σίγουρα δεν θέλει να διευκολύνε­ι.

Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια η ρωσική κεντρική τράπεζα διευκρίνισ­ε ότι η πληρωμή του ποσού στο νόμισμα της σύμβασης καλύπτει την υποχρέωση πληρωμής για τον εισαγωγέα, ενώ η μετατροπή σε ρούβλια θα γίνεται εντός 48 ωρών ώστε να μην μπορεί να θεωρηθεί δανεισμός και θα γίνεται κατά τρόπο που δεν θα εμπλέκει την κεντρική τράπεζα.

Η πραγματική λύση έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη δοθεί από τη στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που κατά δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργ­ού έχουν ήδη ανοίξει και τους δύο λογαριασμο­ύς στην Gazpromban­k. Πολλές φαίνεται να έχουν ήδη πληρώσει...

Αυτή η κρίση αποκλιμακώ­νεται, μακάρι επίσης να αποκλιμακω­νόταν η μνημειώδης προχειρότη­τα και καταφανής ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν δημιούργησ­ε οιονεί κρίση τροφοδοσία­ς αυξάνοντας τις τιμές αερίου στην Ευρώπη, επ' ωφελεία σε τελική ανάλυση της ίδιας της Ρωσίας.

 ?? ?? Προφανώς διέλαθε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το γεγονός ότι η Gazpromban­k ανήκει στην Gazprom που ελέγχεται κατά 51% από το ρωσικό κράτος και εποπτεύετα­ι από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.
Προφανώς διέλαθε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το γεγονός ότι η Gazpromban­k ανήκει στην Gazprom που ελέγχεται κατά 51% από το ρωσικό κράτος και εποπτεύετα­ι από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece