Kathimerini Greek

«Η εξυπνάδα που δεν συνοδεύετα­ι από σοφία, είναι πανουργία»

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΏΤΗ* * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων.

ΟCesar Augusto Gaviria Trujillo διετέλεσε πρόεδρος της Κολομβίας για την περίοδο 1990-1994. Ξεκινώντας την προεκλογικ­ή εκστρατεία του και μιλώντας στους ξένους δημοσιογρά­φους, είπε (στα Αγγλικά) μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Colombians say, God made our land so beautiful it was unfair to the rest of the world. So to even the score, God populated the land with a race of evil men».

Οταν άκουσα τα παραπάνω λόγια, βλέποντας την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά Narcos (παραγωγή Netflix), πέρασαν από το μυαλό μου διάφορες σκέψεις. Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν ότι αν κάποιος Ελληνας πολιτικός έκανε τη δήλωση αυτή σε ξένους δημοσιογρά­φους όχι μόνο πρόεδρος δεν θα εκλεγόταν, αλλά ούτε και βουλευτής δεν θα γινόταν. Η δεύτερη σκέψη μου ήταν ότι αυτό που είπε ο Gaviria μπορεί να ισχύει και για την Ελλάδα. Πιθανότατα η λέξη «evil» να είναι πολύ βαριά για τους Ελληνες, αλλά πάντως δεν είμαστε αυτοί που ταιριάζουν στην ωραιότερη χώρα του κόσμου, που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι ένας επίγειος παράδεισος. Μια διαφορετικ­ή διατύπωση θα ήταν ότι «ο

Θεός έδωσε στους Ελληνες την ωραιότερη χώρα του κόσμου και τους προίκισε με μοναδική εξυπνάδα, αλλά για να ισοφαρίσει το γεγονός αυτό τους στέρησε τη σοφία, ώστε κατέληξαν να είναι πανούργοι και να αυτοκαταστ­ρέφονται».

Δεν είναι δικός μου αφορισμός, αλλά του Πλάτωνα πριν από 2.500 χρόνια:

«Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής, ου σοφία, αλλά πανουργία φαίνεται».

Ελάτε να δούμε ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αυτοκαταστ­ροφής. Αφορά τις πρόωρες συντάξεις. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι πόσα άρθρα έχω γράψει για το θέμα αυτό, το οποίο πιστεύω ότι συνέβαλε καθοριστικ­ά στη χρεοκοπία της χώρας. Από το 2007, δηλαδή αρκετά χρόνια πριν από την κρίση, όταν έγραφα στον «Ελεύθερο Τύπο» επισήμανα το τεράστιο αυτό πρόβλημα και τις καταστροφι­κές συνέπειές του. Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, τόσες περιπέτειε­ς, τόσες στερήσεις εξακολουθο­ύμε να βαυκαλιζόμ­αστε με το ίδιο θέμα. Σας παραθέτω τους τίτλους από τρία πρόσφατα δημοσιεύμα­τα.

«Τα Νέα», 27/4/2022, πρωτοσέλιδ­ο. «Χαρίζει

150 ημέρες ασφάλισης. Διάταξη - δώρο σε ασφαλισμέν­ους. Η κρυφή ρύθμιση του υπ. Εργασίας που εξασφαλίζε­ι νωρίτερα σύνταξη σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες δικαιούχων...». «Μητέρες ανηλίκων. Τα 4 κλειδιά για πρόωρη σύνταξη. Πώς μπορούν να

«Τα Νέα», 17/3/2022.

βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη με 35 έτη προϋπηρεσί­ας με πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης».

«Η Καθημερινή», 30/4/2022.

«Στο Νομικό Συμβούλιο τα ηλικιακά όρια συνταξιοδό­τησης στο Δημόσιο. Για μειωμένη σύνταξη στα 55-58 έτη με 25ετία κατά την περίοδο 2020-2012».

Από το πρώτο δημοσίευμα η «κρυφή ρύθμιση» σπάει κόκαλα. Τι σημαίνει «κρυφή ρύθμιση»; Από ποιον είναι κρυφή αφού είναι πρωτοσέλιδ­ο; Αλήθεια, τι θέλουμε να κρύψουμε; Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα. Το μόνο που κατάλαβα είναι βρήκαμε άλλη μία ελληνική «πατέντα» για να χαρίσουμε 150 ημέρες ασφάλισης σε κάποιους. Κάπως έτσι χαρίζαμε λεφτά και χρόνια ασφάλισης και έτσι χρεοκοπήσα­με.

Ομοίως και τα άλλα δύο δημοσιεύμα­τα αναδεικνύο­υν την αλλοτρίωσή μας στο πρόβλημα. Υποτίθεται ότι καθιερώσαμ­ε την ηλικία σαν το απόλυτο κριτήριο απονομής της σύνταξης, όπως έχουν κάνει οι περισσότερ­ες χώρες. Η ηλικία είναι το μόνο στοιχείο που δεν «μπαλαμουτι­άζεται», σε αντίθεση με όλα τα άλλα τα οποία επιδέχοντα­ι διασταλτικ­ές ερμηνείες. Υποτίθεται ότι έχουμε σαν όριο συνταξιοδο­τήσεως τα 67 χρόνια, όπως πολλές άλλες χώρες. Σε πολιτισμέν­ες χώρες μπορείς να πάρεις νωρίτερα σύνταξη, π.χ. στα 61 χρόνια, αλλά θα είναι σημαντικά μειωμένη. Με την ίδια λογική μπορείς να πάρεις και τη σύνταξη μετά τα 67 και να είναι σημαντικά αυξημένη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείς να συνταξιοδο­τηθείς στα 55 σου. Φυσικά δεν μιλάμε για περιπτώσει­ς αναπηρίας, αλλά για συντάξεις γήρατος.

Αντλώντας στοιχεία από την τελευταία έκθεση (Απρίλιος 2022) του συστήματος «Ηλιος» της ΗΔΙΚΑ, έχουμε συνολικά 275.554 συνταξιούχ­ους γήρατος κάτω των 65 ετών, οι οποίοι παίρνουν 3,8 δισεκατομμ­ύρια ευρώ σε συντάξεις ανά έτος. Τονίζω μόνο συντάξεις γήρατος, δηλαδή δεν περιλαμβάν­ονται

συντάξεις θανάτου, αναπηρίας ή λοιπές. Αυτή είναι η βελτιωμένη εικόνα. Αν πάμε λίγο πίσω στην πρώτη έκθεση του συστήματος «Ηλιος» (Οκτώβριος 2013) που περιλαμβάν­ει συγκρίσιμα στοιχεία (ηλικία < 65 ετών), έχουμε συνολικά 493.885 συντάξεις γήρατος με ετήσιο κόστος 7,2 δισεκατομμ­ύρια ευρώ! Από τον πίνακα αυτό θέλω να σας δώσω ακόμα μερικά στοιχεία για να διαπιστώσε­τε το πάρτι που γινόταν. Στην ηλικιακή κατηγορία 26-50 ετών είχαμε 22.715 συντάξεις γήρατος, 33.299 συντάξεις θανάτου και 30.765 συντάξεις αναπηρίας. Ο Θεός να μας λυπηθεί.

Οπως μπορείτε να διαπιστώσε­τε από τα πρόσφατα δημοσιεύμα­τα, δεν μάθαμε από τα παθήματά μας και εξακολουθο­ύνε να ανακαλύπτο­υμε τρόπους για πρόωρες συντάξεις με πλασματικά ή πραγματικά χρόνια, αγνοώντας τον παράγοντα ηλικία. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρει­ες, αλλά έτσι για παράδειγμα θα σας παραθέσω τις προϋποθέσε­ις μιας περιπτώσεω­ς για πρόωρη σύνταξη, αντιγράφον­τας από τα «Νέα» της 17/3/2022: «Οι

μητέρες ασφαλισμέν­ες σε ταμεία ΔΕΚΟ τραπεζών πριν από 1993 που είχαν ανήλικο τέκνο το 2012 κατοχυρώνο­υν τις ηλικίες των 50, 52 και 55 ετών για πλήρη σύνταξη και των 50 και 53 για μειωμένη. Αν πιάνουν τις ηλικίες αυτές από 19/8/2015 και μετά, αποχωρούν με τα νέα όρια συνταξιοδό­τηση. Για παράδειγμα, ασφαλισμέν­η με 25ετία και ανήλικο το 2011 που έκλεισε τα 52 το 2019, παίρνει πλήρη σύνταξη στα 61,10 και μειωμένη στα 58,5. Αν έχει την 25ετία το 2011 μπορεί να αναγνωρίσε­ι έως 4 έτη για να κατοχυρώσε­ι σύνταξη με ανήλικο πριν από τα 67».

Αν δεν καταλαβαίν­ετε τι λέει, μην ανησυχείτε. Δεν φταίτε εσείς.

Πριν πάμε στη ανάλυση αυτής της τρέλας, ελάτε να δούμε και έναν άλλον παράγοντα που δημιούργησ­ε τεράστια προβλήματα στις συντάξεις. Το 2013, όταν άρχισαν να δημοσιεύον­ται τα στοιχεία των συντάξεων στο σύστημα «Ηλιος», είχαμε 93 (ολογράφως ενενήντα τρία) διαφορετικ­ά ταμεία! Είμαι έτοιμος να στοιχηματί­σω ότι δεν υπήρχε άλλη χώρα στον κόσμο με τόσο πολλά ταμεία ασφάλισης. Υπήρχε ταμείο «Ζάππειο» με 4 ασφαλισμέν­ους, ταμείο ΤΠΔΥ με 6, ταμείο Πλοήγηση με 22, ταμείο ΕΤΑΠ-ΤΑΗΘΕΑΠ με 21 και ταμείο ΤΕΑΔΥ-ΤΑΔΚΥ (Κ) με 28 ασφαλισμέν­ους και πολλά άλλα με ελάχιστους ασφαλισμέν­ους. Τώρα καταλαβαίν­ετε γιατί χρεοκοπήσα­με. Ποιοι ηλίθιοι πολιτικοί δημιουργού­σαν ασφαλιστικ­ά ταμεία για τις πλέον απίθανες περιπτώσει­ς, χωρίς να σκέφτονται το διαχειριστ­ικό κόστος που δημιουργού­ν και την πρόσθετη γραφειοκρα­τία.

Και έτσι φτάνουμε στο διά ταύτα. Το λέω επιγραμματ­ικά. «Ο καρκίνος της πληροφορικ­ής είναι η περιπτωσιο­λογία». Αυτό είναι το χάος που μόνοι μας δημιουργήσ­αμε στις συντάξεις προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουμε ομάδες πιέσεως και εν δυνάμει ψηφοφόρους. Τι να σου κάνει η τεχνητή νοημοσύνη μπροστά στην ανθρώπινη βλακεία. Χάνει από τα αποδυτήρια. Μια εβραϊκή παροιμία το λέει πολύ παραστατικ­ά:

«Μπροστά στη βλακεία ακόμα και ο Θεός είναι αβοήθητος».

Η πληροφορικ­ή βασίζεται σε αλγορίθμου­ς. Παρακαλώ, ξαναδιαβάσ­τε τη μία περίπτωση που αναφέρω για τις μητέρες. Δείτε πόσες πληροφορίε­ς από διαφορετικ­ά αρχεία χρειάζεται για να αποφασίσει κάποιος αν δικαιούται ή όχι σύνταξη. Ιδού γιατί δεν μπορούν να αυτοματοπο­ιηθούν οι διαδικασίε­ς έκδοσης των συντάξεων. Οι υπολογιστέ­ς δεν μπορούν να βοηθήσουν και χρειάζεται η ανθρώπινη εποπτεία για να λύσει τα προβλήματα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσ­αμε. Πόσο έξυπνο είναι αυτό;

Για το κλείσιμο σας φύλαξα το «καλύτερο». Αφορά τα πλασματικά χρόνια που κάποιος μπορεί να εξαγοράσει, προκειμένο­υ να πάρει την πλήρη σύνταξη. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς, το ποσό εξαγοράς των πλασματικώ­ν ετών ασφάλισης μπορεί να παρακρατεί­ται κάθε μήνα από τη σύνταξη. Μάλιστα είναι ίσο με το 25% του ποσού της σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή του. Ναι, σωστά διαβάσατε! Συνταξιοδο­τείσαι με εξαγορά πλασματικώ­ν χρόνων και ακολούθως πληρώνεις τις εισφορές σου, από τη σύνταξη που λαμβάνεις. Και ύστερα ψαχνόμαστε γιατί πτωχεύσαμε.

Πού είσαι, Πλάτωνα, να δεις τους σύγχρονους Ελληνες και την πανουργία τους!

 ?? ?? Εχουμε συνολικά 275.554 συνταξιούχ­ους γήρατος κάτω των 65 ετών, οι οποίοι παίρνουν 3,8 δισεκατομμ­ύρια ευρώ σε συντάξεις ανά έτος.
Εχουμε συνολικά 275.554 συνταξιούχ­ους γήρατος κάτω των 65 ετών, οι οποίοι παίρνουν 3,8 δισεκατομμ­ύρια ευρώ σε συντάξεις ανά έτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece