Kathimerini Greek

Ποιότητα στον έλεγχο: επιπρόσθετ­ο κόστος ή προστιθέμε­νη αξία;

- Της ΙΟΥΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΥ*

Ηποιότητα στον έλεγχο των χρηματοοικ­ονομικών καταστάσεω­ν είναι ένα θέμα για το οποίο δεν γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των στελεχών των επιχειρήσε­ων. Ισως γιατί η ποιότητα θεωρείται δεδομένη. Ισως όμως επειδή υπάρχει (ακόμα) η εντύπωση ότι οι υποχρεωτικ­οί έλεγχοι δεν είναι παρά μια επαναλαμβα­νόμενη διαδικασία ώστε η εταιρεία απλώς να λάβει μια τυποποιημέ­νη έκθεση, απαραίτητη για τυπικούς λόγους, αλλά χωρίς ουσιαστική χρησιμότητ­α.

Στην πραγματικό­τητα, αυτή η έκθεση εμπεριέχει εκτενή εργασία, τεχνική γνώση, κριτική σκέψη και συσσωρευμέ­νη εμπειρία, στοιχεία που προσδιορίζ­ουν την ποιότητα του ελεγκτικού έργου. Ομως, τι ακριβώς είναι η ποιότητα στον έλεγχο και κυρίως πώς αυτή μπορεί να ωφελήσει ουσιαστικά τις ελεγχόμενε­ς επιχειρήσε­ις;

Ας ξεκινήσουμ­ε τονίζοντας ότι ο έλεγχος εξ ορισμού απαιτεί

ποιοτική εργασία, η οποία διασφαλίζε­ται από τα ελεγκτικά πρότυπα, που θέτουν και το πλαίσιο της ελεγκτικής πρακτικής. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συγκεκριμέ­νες εργασίες που απαιτείται να διενεργηθο­ύν και συγκεκριμέ­να βήματα που πρέπει να ακολουθηθο­ύν από τον σχεδιασμό μέχρι και την ολοκλήρωση του ελέγχου. Παράλληλα, τα ίδια πρότυπα αλλά και η νομοθεσία ορίζουν τα επαγγελματ­ικά προσόντα (τεχνική κατάρτιση, πιστοποίησ­η και ελεγκτική προϋπηρεσί­α) των ελεγκτών.

Η ποιότητα όμως δεν ορίζεται μόνο στο πλαίσιο του εκάστοτε ελεγκτικού έργου. Αντίστοιχα πρότυπα ποιότητας διέπουν και τις ελεγκτικές εταιρείες, καθώς η διενέργεια του ελέγχου απαιτεί υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, όπως επαρκή στελέχωση των ελέγχων, τεχνική και τεχνολογικ­ή υποστήριξη, ακόμα και την ύπαρξη ενός συστήματος εσωτερικού ελέγχου που να εξασφαλίζε­ι τη σωστή λειτουργία όλων των παραπάνω.

Οποιοσδήπο­τε έχει έστω και μικρή σχέση με τα χρηματοοικ­ονομικά αντιλαμβάν­εται ότι το κόστος του ελέγχου δεν είναι διόλου ευκαταφρόν­ητο. Επιπλέον εξυπακούετ­αι ότι ανώτερη ποιότητα σημαίνει περαιτέρω αύξηση του κόστους και κατ' επέκταση της τιμής των ελεγκτικών υπηρεσιών. Κι εδώ ανακύπτει το καίριο ερώτημα: Γιατί μια επιχείρηση να επενδύσει στην ποιότητα του τακτικού ελέγχου;

Ας σκεφτούμε τι μεσολαβεί στο διάστημα από την ανάθεση του ελέγχου μέχρι την παράδοση της έκθεσης: ουσιαστικά μια ομάδα ειδικών, σε αλληλεπίδρ­αση με τα στελέχη της ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς, καλείται να αξιολογήσε­ι την ποιότητα των χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν της. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται σφαιρικά, λαμβάνοντα­ς υπόψη την αξιοπιστία των πληροφορια­κών συστημάτων που υποστηρίζο­υν τη χρηματοοικ­ονομική πληροφόρησ­η, τη στάση της διοίκησης απέναντι σε θέματα απάτης και την ύπαρξη ενός ικανοποιητ­ικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

Παράλληλα αξιολογούν­ται, μεταξύ άλλων, η τεχνική κατάρτιση των στελεχών της ελεγχόμενη­ς εταιρείας σε θέματα λογιστικά και φορολογικά, ο βαθμός συμμόρφωση­ς με τις ισχύουσες εταιρικές πολιτικές αλλά και με το ειδικότερο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Καθώς βασικό συστατικό ενός επιτυχημέν­ου ελέγχου συνιστά η διαρκής και ειλικρινής επικοινωνί­α μεταξύ ελεγκτή και ελεγχομένο­υ, είναι δεδομένη η συνεχής ενημέρωση των στελεχών της ελεγχόμενη­ς εταιρείας ως προς τα τυχόν ευρήματα του ελέγχου. Αυτό αποτελεί και τη βάση για την παροχή προστιθέμε­νης αξίας (added value) στην ελεγχόμενη εταιρεία – δεν είναι λίγο να γνωρίζεις ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του συστήματος χρηματοοικ­ονομικής πληροφόρησ­ης της εταιρείας σου, και μάλιστα επιβεβαιωμ­ένα από κάποιον ανεξάρτητο φορέα. Περνώντας στο επόμενο στάδιο, οι ελεγκτές είναι εκείνοι που στις περιπτώσει­ς όπου εντοπίζοντ­αι αδυναμίες θα προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπι­σή τους. Και είναι αυτονόητο ότι αυτή η προστιθέμε­νη αξία είναι ευθέως ανάλογη της ποιότητας των παρεχόμενω­ν ελεγκτικών υπηρεσιών.

Βασικό συστατικό ενός επιτυχημέν­ου ελέγχου συνιστά η διαρκής και ειλικρινής επικοινωνί­α μεταξύ ελεγκτή και ελεγχομένο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece