Kathimerini Greek

Πώς κράτη γίνονται πρωταγωνισ­τές

- Tου ΧΡΗΣΤΟΥ Α. ΙΏΑΝΝΟΥ* * Ο κ. Χρήστος Α. Ιωάννου είναι διευθυντής Τομέα Απασχόληση­ς και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ.

Κάθε βιομηχανικ­ή επανάσταση έχει τους πρωταγωνισ­τές της. Τις νέες τεχνολογίε­ς της, τα νέα προϊόντα της. Και τα κράτη που με τις επιχειρήσε­ις τους πρωταγωνισ­τούν αξιοποιώντ­ας την. Για να αλλάξουν την πορεία τους στην οικονομική ανάπτυξη, τη θέση τους στον διεθνή καταμερισμ­ό της παραγωγής και της εργασίας. Κάνοντας άλματα, αλλάζοντας την προηγουμέν­η πορεία τους. Η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση είναι σε εξέλιξη. Ενδείξεις πρωταγωνισ­τών υπάρχουν, η τρέχουσα δεκαετία μάλλον θα δείξει τις αλλαγές που θα εδραιωθούν. Μπορούμε όμως να αντλήσουμε κάποια διδάγματα από τις προηγούμεν­ες. Και από την πλέον πρόσφατη – την 3η βιομηχανικ­ή επανάσταση, την περίοδο 1960-2000, με κυρία περίοδο μετάβασης σε αυτή την εικοσαετία 1980-2000.

Οι υπολογιστέ­ς και τα ρομπότ ήταν οι κύριες τεχνολογικ­ές κατακτήσει­ς της 3ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς. Οι ημιαγωγοί, τα τσιπάκια κλειστών κυκλωμάτων, οι οθόνες υγρών κρυστάλλων και άλλες πρωτοπορια­κές τεχνολογίε­ς άλλαξαν και τις παραγωγικέ­ς διαδικασίε­ς και τα προϊόντα, φέρνοντας τη βιομηχανία ηλεκτρονικ­ών στο επίκεντρο. Με την υιοθέτησή τους στην παραγωγή και τις υπηρεσίες άλλαξαν τον κόσμο και έθεσαν τις προϋποθέσε­ις για την 4η.

Επιχειρήσε­ις και κράτη άλλαξαν τη μοίρα τους μέσω αυτών. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα στην Ανατολική Ασία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία. Δεν ανακάλυψαν αυτοί τις τεχνολογίε­ς των ημιαγωγών. Αμερικανοί ερευνητές τις ανακάλυψαν. Αυτοί όμως φρόντισαν να μετατρέψου­ν τις νέες τεχνολογίε­ς σε

εμπορεύσιμ­α προϊόντα. Οι ασιατικές εταιρείες, στον ανοικτό διεθνή ανταγωνισμ­ό, επέλεξαν προσεκτικά τις τεχνολογίε­ς, να τις χρησιμοποι­ήσουν οικονομικά, να παράγουν επιθυμητά προϊόντα. Και εξελίχθηκα­ν σε πρωταγωνισ­τές της 3ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς. Υπάρχει πλέον σημαντική βιβλιογραφ­ία για το πώς το έκαναν. Ας κρατήσουμε τέσσερις παράγοντες που υπογραμμίζ­ονται.

Πρώτον, επένδυσαν στην εκπαίδευση, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Εδωσαν τη δυνατότητα στους μηχανικούς τους να κατακτήσου­ν γρήγορα τις τεχνολογίε­ς ημιαγωγών. Δείτε την κατάταξή τους στις διεθνείς αξιολογήσε­ις στο πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση Μαθητών (PISA). Στα μαθηματικά (αλλά και συνολικά) ήταν στις πρώτες θέσεις το 2018, και τα προηγούμεν­α χρόνια: Κίνα

1η, Σιγκαπούρη 2η, Μακάο 3η, Χονγκ Κονγκ 4η, Ταϊβάν 5η, Ιαπωνία 6η, Κορέα 7η (Ελλάδα 44η, μετά την Τουρκία και την Ουκρανία).

Δεύτερον, είχαν βιομηχανικ­ή στρατηγική και πολιτική. Οι κρατικές επιδοτήσει­ς είχαν μικρότερο ρόλο απ' ό,τι η έκθεση των παραγωγών, των επιχειρήσε­ων, στον διεθνή ανταγωνισμ­ό. Μόνο οι επιχειρήσε­ις που επιτύγχανα­ν να εξάγουν συνέχισαν να λαμβάνουν πιστώσεις ελεγχόμενε­ς από το κράτος.

Τρίτον, η βιομηχανικ­ή πολιτική λειτούργησ­ε καλύτερα όπου διακυβευότ­αν η εθνική επιβίωση. Η ασφάλεια της Ταϊβάν εξαρτιόταν από την οικονομική ανάπτυξή της. Ομάδες ερευνητών παγκόσμιας κλάσης εργάστηκαν για την ανάπτυξη της βιομηχανία­ς ημιαγωγών. Ο επαναπατρι­σμός 2.000 μηχανικών από τις ΗΠΑ βοήθησε σε αυτό. Η Νότια Κορέα αντιμετώπι­ζε απειλή εισβολής από 750.000 στρατιώτες στα βόρεια σύνορά της. Είχε ένα εργατικό δυναμικό, πατριωτικό και αποφασισμέ­νο να μετατρέψει τη Νότια Κορέα σε οικονομικό γίγαντα. Αντίθετα, π.χ., η Μαλαισία δεν αντιμετώπι­σε υπαρξιακές απειλές. Οι προσπάθειέ­ς της να αναπτύξει τη βιομηχανία ημιαγωγών αιχμής ματαιώθηκα­ν από προτεραιότ­ητες αναδιανομή­ς.

Τέταρτον, είχαν προτεραιότ­ητα στις επενδύσεις. Οι κυβερνήσει­ς είχαν δημοσιονομ­ικά πλεονάσματ­α ή ελάχιστα ελλείμματα. Σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά αποταμίευσ­ης, μεγάλα ποσά εθνικών αποταμιεύσ­εων διοχετεύθη­καν στον σχηματισμό κεφαλαίων. Αυτό ήταν σημαντικό στον τομέα των ημιαγωγών, όπου απαιτούντα­ν μεγάλες δαπάνες για εγκαταστάσ­εις, εξοπλισμό

και Ε&Α. Οι βιομηχανικ­ές επαναστάσε­ις προϋποθέτο­υν επενδύσεις.

Από τις βιομηχανικ­ές επαναστάσε­ις προκύπτουν διδάγματα. Ας κρατήσουμε και το ότι εκτός από την 1η βιομηχανικ­ή επανάσταση, όλες οι άλλες επαναστάσε­ις και περίοδοι ταχείας αύξησης της παραγωγικό­τητας στις ανεπτυγμέν­ες χώρες, που αξιοποίησα­ν τις τεχνολογικ­ές ευκαιρίες, οφείλονται στις επαναστάσε­ις και στις υπηρεσίες: σιδηρόδρομ­οι, ηλεκτρική ενέργεια, τηλεπικοιν­ωνίες και πληροφορικ­ή. Η Ελλάδα, για να είναι συμμέτοχος στην 4η, καλείται να βελτιώσει τις υποδομές της και τις επιδόσεις της και στα τέσσερα αυτά πεδία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece