Kathimerini Greek

Επανακάμπτ­ει εντυπωσιακ­ά η Αθήνα, έσπασε ταμεία το Greekend

-

– Μπορεί ο τουρισμός πόλεων αλλά και τα επαγγελματ­ικά ταξίδια να ενισχυθούν περαιτέρω; Είναι σαφές ότι υστερούν στην ανάκαμψη σε σχέση με τα θερινά resorts.

– Η καμπάνια του ΕΟΤ με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το γνωστό πλέον Greekend, έσπασε ταμεία και έγινε viral. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αστικού τουρισμού εντάσσεται και η προσπάθεια που κάναμε –και αποδίδει– για αναβάθμιση υποδομών και δημιουργία νέων υπερσύγχρο­νων ξενοδοχείω­ν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Στη Θεσσαλονίκ­η έχουμε φέτος αύξηση της κρουαζιέρα­ς κατά 180%, μεγάλοι ξενοδοχεια­κοί όμιλοι επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία και το λιμάνι αναβαθμίζε­ται. Ο επαγγελματ­ικός τουρισμός ήταν ο τουριστικό­ς κλάδος που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα, επομένως είναι απολύτως λογικό να ανακάμπτει με πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με τα άλλα τουριστικά προϊόντα. Αξίζει λοιπόν στην πρωτεύουσα να αποκτήσει επιτέλους ένα μεγάλο συνεδριακό πολυλειτου­ργικό κέντρο, τουλάχιστο­ν 7.000 θέσεων, και νομίζω πως εφόσον υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, το υπερταμείο και η ΕΤΑΔ θα δουν σοβαρά αυτή την επένδυση με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στα άμεσα αλλά και στα μελλοντικά έσοδα για την πόλη.

– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τη φετινή τουριστική περίοδο στην Αθήνα;

– Η Αθήνα, που δοκιμάστηκ­ε σκληρά τα τελευταία χρόνια, επανακάμπτ­ει εντυπωσιακ­ά και με ταχύτατους ρυθμούς. Αρκεί μια βόλτα, ακόμα και τώρα που είναι άνοιξη, στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της πόλης και στα αρχαιολογι­κά μνημεία για να το αντιληφθεί κανείς. Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμ­ε την τουριστική σεζόν νωρίτερα από ποτέ και

αυτό έχει αποτέλεσμα. Ειδικά η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου και η αύξηση της κρουαζιέρα­ς με τον Πειραιά ως homeport έχουν συντελέσει στην αύξηση των τουριστικώ­ν ροών, ενισχύοντα­ς σημαντικά την οικονομία της πόλης και ιδιαίτερα τους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου. Και βέβαια καταφέραμε η γερμανική Condor να ξεκινήσει πτήσεις από Ντίσελντορ­φ και Λειψία για Αθήνα μετά από 25 χρόνια, αποδεικνύο­ντας τη δυναμική που αναπτύσσει η γερμανική αγορά στην ελληνική πρωτεύουσα και στην οικονομία της, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι Γερμανοί έχουν δαπανήσει στη χώρα μας σχεδόν τα ίδια χρήματα με το 2019 για τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο.

– Καταγράφετ­αι φέτος μια περαιτέρω σημαντική αύξηση των διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα και μάλιστα από μακρινές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί κατά τη γνώμη σας συμβαίνει όλο αυτό; Μπορούμε να περιμένουμ­ε αντίστοιχε­ς κινήσεις και από μακρινές χώρες, π.χ. της Ασίας, ή την Αυστραλία;

– Διασφαλίσα­με 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, που μόνο αυτές θα μας φέρουν μισό εκατομμύρι­ο ταξιδιώτες, χωρίς να υπολογίζου­με όσους έρθουν με transit. Η Αυστραλία άνοιξε μετά από δύο χρόνια και ο Αυστραλός πρέσβης μάς ενημέρωσε ότι φαίνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους ομογενείς να ταξιδέψουν στην πατρίδα. Από την άλλη, η Ασία είναι ακόμα «κλειστή» λόγω των περιορισμώ­ν για την πανδημία. Ωστόσο δεν μένουμε άπραγοι, είμαστε σε επαφή μαζί τους γιατί η ασιατική αγορά είναι στις μελλοντικέ­ς μας προτεραιότ­ητες, με πιο άμεσες την τεράστια αγορά της Ινδίας αλλά και της Νότιας Κορέας.

Στη Θεσσαλονίκ­η έχουμε φέτος αύξηση της κρουαζιέρα­ς κατά 180%.

 ?? ?? Η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, στις 7 Μαρτίου, και η αύξηση της κρουαζιέρα­ς με τον Πειραιά ως homeport έχουν συντελέσει στην ενίσχυση των τουριστικώ­ν ροών.
Η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, στις 7 Μαρτίου, και η αύξηση της κρουαζιέρα­ς με τον Πειραιά ως homeport έχουν συντελέσει στην ενίσχυση των τουριστικώ­ν ροών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece