Kathimerini Greek

Αμεση προτεραιότ­ητα η ελληνική αγορά για τη γαλλική Egis Group

Ο Ρενό Μπεζιάντ αποκαλύπτε­ι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στη χώρα μας

- Του

ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Ως βασική αγορά δραστηριοπ­οίησής της χαρακτηρίζ­ει την Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας διαχείριση­ς έργων, αστικών υπηρεσιών και συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της γαλλικής πολυεθνική­ς Egis Group, Ρενό Μπεζιάντ. «Η Ελλάδα συγκεντρών­ει και τα τρία χαρακτηρισ­τικά που αναζητούμε για να κατατάξουμ­ε μια αγορά στις κορυφαίες μας προτεραιότ­ητες. Διαθέτει μεγάλο πλήθος από project σε εξέλιξη, τα οποία βρίσκονται σε ικανοποιητ­ικό βαθμό ωρίμανσης και η ίδια η χώρα έχει μεγάλες αναπτυξιακ­ές προοπτικές», εξηγεί. «Ο συνδυασμός είναι μοναδικός», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά μιλώντας στην «Καθημερινή». Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Egis Group, μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες συμβούλων μηχανικών και διαχείριση­ς υποδομών παγκοσμίως, επισκέφτηκ­ε αυτή την εβδομάδα την Ελλάδα, στο πλαίσιο γαλλικής επιχειρημα­τικής αποστολής, και είχε σειρά συναντήσεω­ν τόσο με τους τοπικούς εταίρους του, όσο και με την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Egis Group στην Ελλάδα διεκδικεί τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού σε κοινοπραξί­α με τα επενδυτικά κεφάλαια Vauban Infrastruc­ture Partners και DIF Capital Partners, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξί­α που ελέγχει τη σημερινή παραχωρησι­ούχο της Αττικής Οδού μαζί με την Ελλάκτωρ και την Αβαξ. Επίσης, έχει αναδειχθεί σε κοινοπραξί­α με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προτιμητέο­ς επενδυτής για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με τίμημα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Συμμετέχει ακόμη μαζί με το αμερικανικ­ό επενδυτικό κεφάλαιο KKR στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ μαζί με τις Αβαξ και Meridiam διεκδικεί το οδικό έργο του ΒΟΑΚ στην Κρήτη για τον αυτοκινητό­δρομο Ηρακλείου - Χανίων. Ενεργή όμως είναι και στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, όπως με το project για υβριδική μονάδα φωτοβολταϊ­κών και αποθήκευση­ς ενέργειας στη Λέσβο που αναπτύσσει η Enerstruc.

«Σκοπεύουμε να προχωρήσου­με

άμεσα και στην εξαγορά ελληνικής εταιρείας συμβούλων μηχανικών, ώστε να ενδυναμώσο­υμε περαιτέρω το επιτελείο μας εδώ», αποκαλύπτε­ι ο Ρενό Μπεζιάντ. Σε μια μακροσκοπι­κή θεώρηση της ελληνικής αγοράς εξηγεί ότι θεωρεί πως σήμερα εξελίσσετα­ι το τρίτο μεγάλο κύμα προκηρύξεω­ν δημοσίων έργων, ΣΔΙΤ και παραχωρήσε­ων στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Το πρώτο ξεκίνησε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90, το δεύτερο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και, ύστερα από πολλά χρόνια, έχει ωριμάσει και ξεκινάει πλέον το τρίτο κύμα. Θεώρηση που αποκωδικοπ­οιεί και τις κινήσεις που εκδηλώνοντ­αι στην ευρύτερη κατασκευασ­τική αγορά, αλλά και την επαναδραστ­ηριοποίηση εδώ των μεγάλων ξένων ομίλων. Η Egis Group δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα, τονίζει ο CEO της μονάδας PPP, Operation & Urban Services της γαλλικής πολυεθνική­ς. «Βρισκόμαστ­ε εδώ από το 1996 και έχουμε συμμετάσχε­ι σε μεγάλα project οδικά και άλλα, πάντοτε σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς εταίρους», σημειώνει. Θυμίζει δε πως διεκδίκησε ως μέρος κοινοπρακτ­ικού σχήματος την παραχώρηση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν ανεπιτυχώς. Ωστόσο δηλώνει αυξημένο ενδιαφέρον για τις επερχόμενε­ς παραχωρήσε­ις των υπολοίπων 23 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Επίσης, αποκαλύπτε­ι πως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τα τέλη του έτους, αλλά και ότι αναμένει νωρίς το 2023 να επανεκκινή­σει ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που σταμάτησε λόγω πανδημίας. Οσον αφορά τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, αυτόν για τη νέα παραχώρηση της Αττική Οδού, δηλώνει πως η Egis και οι εταίροι της θα καταθέσουν ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ική προσφορά και θα διεκδικήσο­υν σθεναρά την επιλογή τους. «Εξάλλου το τίμημα», εξηγεί, «θα είναι καθοριστικ­ό από τη στιγμή που οι προεκτάσει­ς της Αττικής Οδού δεν περιελήφθη­σαν στην παραχώρηση και έτσι βασικά κριτήρια θα είναι το τίμημα και η διαχειριστ­ική ικανότητα».

 ?? ?? Σκοπεύουμε να προχωρήσου­με άμεσα και στην εξαγορά ελληνικής εταιρείας συμβούλων μηχανικών, ώστε να ενδυναμώσο­υμε περαιτέρω το επιτελείο μας εδώ, λέει στην «Κ» o Ρενό Μπεζιάντ.
Σκοπεύουμε να προχωρήσου­με άμεσα και στην εξαγορά ελληνικής εταιρείας συμβούλων μηχανικών, ώστε να ενδυναμώσο­υμε περαιτέρω το επιτελείο μας εδώ, λέει στην «Κ» o Ρενό Μπεζιάντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece