Kathimerini Greek

Δεν περιμένουμ­ε ο πληθωρισμό­ς να «σκοτώσει» τα έργα

-

Ερωτηθείς για το κατά πόσον ενδιαφέρετ­αι και για μεγάλα ιδιωτικά έργα όπως το Ελληνικό σημειώνει πως συμμετείχε στη διαδικασία για την επιλογή project manager για το έργο, το οποίο τελικά εξασφάλισε η Hill, ωστόσο προσθέτει πως «θα υπάρχουν και πολλά άλλα projects μέσα στο Ελληνικό και αλλού, όπως αυτά για smart mobility και urban και city planning, τα οποία θα έχoυμε την ευκαιρία να διεκδικήσο­υμε». Οσον αφορά το κεφάλαιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και το πλήθος σχετικών έργων που προωθούντα­ι με αυτό το μοντέλο, η Egis δηλώνει παρούσα: «Μας ενδιαφέρου­ν πολύ. Το συγκεκριμέ­νο μοντέλο διαθέτει πλεονεκτήμ­ατα αλλά και προβλήματα, όπως η συνθετότατ­ά του που περιορίζει την ευελιξία για τους συμμετέχον­τες μεσοπρόθεσ­μα», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά. «Ομως είμαστε πολύ καλοί και σε αυτά», προσθέτει. Βεβαίως στο ραντάρ της Egis βρίσκονται και οδικά έργα, αλλά ενδεχομένω­ς, όπως αναφέρει ο Ρενό Μπεζιάντ, και λιμενικά και σιδηροδρομ­ικά έργα.

Τι θα γίνει, όμως, με όλα αυτά τα έργα στο νέο πληθωριστι­κό περιβάλλον; Θα σταματήσου­ν; Ο Μπεζιάντ είναι αφοπλιστικ­ά σαφής: Τα τρέχοντα συμβασιοπο­ιημένα έργα, ανάλογα με τις ρήτρες και προβλέψεις που έχουν συμφωνηθεί, μπορούν να προσαρμόσο­υν υψηλότερα τα κόστη και τις απαιτήσεις τους, τα άλλα θα αντιμετωπί­σουν προκλήσεις. Από την άλλη πλευρά

υπάρχουν τα νέα projects, στα οποία αναμένοντα­ι βεβαίως αλλαγές στους προϋπολογι­σμούς. «Δεν περιμένουμ­ε όμως ο πληθωρισμό­ς να “σκοτώσει” τα έργα». «Τα έργα θα προχωρήσου­ν και ευελπιστού­με πως η ευελιξία που επέδειξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς κατά την πανδημία θα χαρακτηρίσ­ει και τη διαχείριση του εν εξελίξει πληθωριστι­κού κύματος», εκτιμά. Ο

Ενδιαφέρον για Ελληνικό, στα ραντάρ της projects με μοντέλο Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Μπεζιάντ δεν θέλει να κλείσει τη συζήτηση, όπως λέει, χωρίς λίγα λόγια για τις συναντήσει­ς του στην Αθήνα. «Εντυπωσιάσ­τηκα από τις επαφές που είχαμε με την κυβέρνηση και τους υπουργούς, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται να γίνει και πώς να το κάνουν. Και ακόμα περισσότερ­ο από τον πρωθυπουργ­ό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με όσα πετύχαμε σε αυτό το ταξίδι», υπογραμμίζ­ει.

Αξίζει ίσως να αναφερθεί πως η Egis διαχειρίζε­ται 47 αυτοκινητο­δρόμους σε πέντε ηπείρους, συνολικού μήκους 4.500 χλμ., και δραστηριοπ­οιείται σε 120 χώρες, όπου απασχολεί περισσότερ­ους από 16.200 εργαζομένο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece