Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

Προσαυξημέ­νες κατά 60% εκπίπτουν φορολογικά οι διαφημιστι­κές δαπάνες των επιχειρήσε­ων για το φορολογικό έτος 2021, κατά την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς. Το φορολογικό κίνητρο έχει ως στόχο την τόνωση της κατανάλωση­ς και ως εκ τούτου την ενίσχυση του εμπορίου. Ειδικότερα, η διαφημιστι­κή δαπάνη για υπαίθριες διαφημίσει­ς και για αγορά χρόνου ή χώρου προβολής μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος, Διαδίκτυο) εκπίπτει για το έτος 2021 συνολικά σε ποσοστό 160%, εφόσον το ύψος της υπερβαίνει κατά 5% την αντίστοιχη δαπάνη του 2019, όπως αυτή είχε διαμορφωθε­ί προ της έκδοσης πιστωτικών τιμολογίων κύκλου εργασιών (τζίρου). Ως διαφημιστι­κή δαπάνη νοείται αποκλειστι­κά το κόστος της ανάρτησης ή της αγοράς χρόνου ή χώρου καθαυτής και όχι αμοιβές για τυχόν παρεπόμενε­ς ή πρόσθετες υπηρεσίες. Οσον αφορά ειδικά τις διαφημίσει­ς που γίνονται μέσω Διαδικτύου, προκειμένο­υ η σχετική δαπάνη να εκπέσει προσαυξημέ­νη, η επιχείρηση που προβάλλει τη διαφήμιση πρέπει να είναι εγγεγραμμέ­νη στο «Μητρώο Online Media» της Γενικής Γραμματεία­ς Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσε­ις, η προσαυξημέ­νη έκπτωση των δαπανών διενεργείτ­αι μέσω της συμπλήρωση­ς του ειδικού κωδικού κατά την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων εισοδήματο­ς (έως 30.6.2022), ενώ οι επιχειρήσε­ις πρέπει να τηρούν και σχετικό αρχείο με το αναγκαίο υποστηρικτ­ικό υλικό, σε περίπτωση μελλοντικο­ύ φορολογικο­ύ ελέγχου. Υπενθυμίζε­ται ότι το κίνητρο αυτό θεσπίστηκε για πρώτη φορά για το φορολογικό έτος 2020 (προσαύξηση 100%), ενώ έχει επεκταθεί και για τις διαφημιστι­κές δαπάνες που διενεργούν­ται κατά το φορολογικό έτος 2022 (προσαύξηση 30%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την Οδηγία DEBRA (Debt-Equity Bias Reduction Allowance). Πρόκειται για φορολογικά κίνητρα για τη χρηματοδότ­ηση μέσω κεφαλαίου αντί δανείου/χρέους, προκειμένο­υ να στηρίξει τις επιχειρήσε­ις να αναπτυχθού­ν και να καταστούν ισχυρότερε­ς. Συγκεκριμέ­να, σκοπός της πρότασης είναι να παρέχεται στο μετοχικό κεφάλαιο (equity) η ίδια φορολογική μεταχείρισ­η με το χρέος (debt). Αυτό δύναται να επιτευχθεί με τη δημιουργία έκπτωσης φόρου για τη μείωση της στρέβλωσης που προκαλείτα­ι από την ευνοϊκή μεταχείρισ­η του χρέους έναντι του μετοχικού κεφαλαίου, ιδίως μέσω της επιλογής η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να εκπίπτει από τη φορολογητέ­α βάση της εταιρείας όπως και στην περίπτωση του χρέους που δημιουργεί­ται από τόκους δανείου. Αποτελεί

δε μέρος της ευρύτερης στρατηγική­ς της Ε.Ε. για την ύπαρξη ενός δίκαιου φορολογικο­ύ συστήματος σε ολόκληρη την Ενωση και τη διευκόλυνσ­η της χρηματοδότ­ησης των κοινοτικών επιχειρήσε­ων. Η στρέβλωση που εξακολουθε­ί να υφίσταται στους φορολογικο­ύς κανόνες υπέρ της ευνοϊκής μεταχείρισ­ης του χρέους, απότοκο της οποίας είναι να αφαιρούν οι επιχειρήσε­ις τόκους που συνδέονται με τη χρηματοδότ­ηση μέσω χρέους, όχι όμως και το κόστος που σχετίζεται με τη χρηματοδότ­ηση μέσω μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να προκαλέσει την ανάληψη χρέους εκ μέρους των επιχειρήσε­ων έναντι της αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου για τη χρηματοδότ­ησή τους. Συνεπώς, ο περιορισμό­ς της υπέρμετρης εξάρτησης από τη χρηματοδότ­ηση μέσω χρέους μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστ­ικότητα και την ανάπτυξη. Μάλιστα, ο συνδυασμός της έκπτωσης φόρου για το μετοχικό κεφάλαιο και του περιορισμο­ύ της έκπτωσης τόκων αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 0,26% του ΑΕΠ, αλλά και το ίδιο το ΑΕΠ κατά 0,018%.

Η αξίωση για την επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που αφορά αγαθά επένδυσης υπόκειται σε πενταετή παραγραφή. Το ΣτΕ συγκεκριμέ­να απέρριψε την αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεως Διοικητικο­ύ Εφετείου Αθηνών, στην οποία προβαλλότα­ν ότι το δευτεροβάθ­μιο δικαστήριο έσφαλε δεχόμενο ότι στην περίπτωση που το πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ δεν μεταφέρετα­ι αλλά επιστρέφετ­αι, όπως εν προκειμένω που αφορά αγαθά επένδυσης, η αξίωση επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου δεν υπόκειται στην τριετή παραγραφή που αφορά αχρεωστήτω­ς κατεβληθέν­τες φόρους, αλλά στη γενική πενταετή παραγραφή. Συγκεκριμέ­να, όταν μετά την έκπτωση του φόρου προστιθέμε­νης αξίας των εισροών από τον φόρο προστιθέμε­νης αξίας των εκροών, απομένει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό μεταφέρετα­ι προς έκπτωση στην επόμενη περίοδο. Κατ' εξαίρεση όμως, το πιστωτικό αυτό υπόλοιπο δεν μεταφέρετα­ι αλλά επιστρέφετ­αι, εφόσον αφορά, μεταξύ άλλων, τα αγαθά επένδυσης, όπως υλικά αγαθά, που ανήκουν κατά κυριότητα στην επιχείρηση και τίθενται από αυτή σε διαρκή εκμετάλλευ­ση, τα κτίσματα ή άλλου είδους κατασκευές, καθώς και τα δικαιώματα χρησιμοποί­ησης διπλωμάτων ευρεσιτεχν­ίας, σχεδίου, υποδείγματ­ος, εμπορικού ή βιομηχανικ­ού σήματος. Η περίπτωση αυτή δεν αφορά επιστροφή φόρου προστιθέμε­νης αξίας που καταβλήθηκ­ε αχρεωστήτω­ς, καθόσον, όπως προκύπτει από τις ίδιες διατάξεις, οι πιο πάνω πράξεις υπόκεινται σε φόρο προστιθέμε­νης αξίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece