Kathimerini Greek

Ο αιφνιδιασμ­ός και οι αυξήσεις που προέκυψαν από τις νέες αντικειμεν­ικές αξίες

-

Η αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών σε όλη την επικράτεια οδήγησε στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς σε αυξήσεις των τιμών ζώνης. Ουσιαστικά σε πολλές περιοχές της χώρας οι τιμές που χρησιμοποι­εί η εφορία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ έφθασαν πολύ κοντά στις εμπορικές τιμές πώλησης, αλλά όχι σε όλες.

Σημειώνετα­ι ότι πολλές περιοχές ακόμα και του κέντρου της Αθήνας είχαν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ζώνης, κάτι που άλλαξε με τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων. Για παράδειγμα, η τιμή ζώνης στο Κουκάκι το 2021 ήταν στα 1.700 ευρώ και από 1.1.2022 έχει φθάσει στα 3.100 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 82,3%. Ωστόσο, οι τιμές πώλησης στην περιοχή ξεκινούν από τα 3.000 ευρώ και φθάνουν ακόμα

και τα 5.500 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο φόρος που πληρώνει ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμβαδίζει με τις αυξομειώσε­ις της ζήτησης σε κάθε περιοχή. Μπορεί να αυξήθηκε σημαντικά η αξία της περιουσίας τους, αλλά αυτό αφορά όσους σκέφτονται να πωλήσουν το ακίνητό τους. Για παράδειγμα, φορολογούμ­ενος με διαμέρισμα στο Κουκάκι 104,48 τ.μ., πέμπτου ορόφου, άνω των 25 ετών, πλήρωσε το προηγούμεν­ο έτος 388,35 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει φόρο 655,88 ευρώ, αυξημένο κατά 68,8%.

Οι αναμενόμεν­ες αυξήσεις ήταν αυτές που πραγματοπο­ιήθηκαν στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης μιας μονοκατοικ­ίας 90 τ.μ. στην Ιθάκη, η οποία απέκτησε

για πρώτη φορά αντικειμεν­ική αξία, είδε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ από 252 ευρώ το 2021 να εκτοξεύετα­ι φέτος στα 865 ευρώ.

Για το 12% των ιδιοκτητών ακινήτων (περίπου 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα) ο φετινός «λογαριασμό­ς» του ΕΝΦΙΑ δεν είχε καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι παρά τις αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων. Σημειώνετα­ι ότι ο συνολικός λογαριασμό­ς του ΕΝΦΙΑ φθάνει φέτος στα 2,3 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 380 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπετα­ι έκπτωση. Οσοι δεν μπορούν να αποπληρώσο­υν τον φόρο που τους αναλογεί σε δέκα δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνον­ται με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 6%.

Λάθη που κοστίζουν

Κάποιες περιπτώσει­ς «φουσκωμένω­ν» εκκαθαριστ­ικών οφείλονται σε λάθη. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας από λάθος δηλωνόταν επί χρόνια δύο φορές το οικόπεδο. Οσο ο ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλός, το λάθος δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη.

Εντοπίστηκ­ε φέτος, λόγω του υψηλότερου φόρου. Σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης οικοπέδου κατά 50% στα νότια προάστια αντιλήφθηκ­ε ότι είχε δηλώσει 100% κυριότητα, όταν διαπίστωσε

ότι ο αδελφός του, ιδιοκτήτης του υπόλοιπου 50%, πλήρωνε τον μισό ΕΝΦΙΑ από τον ίδιο. Σε περιπτώσει­ς λαθών ή παραλείψεω­ν, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθο­ύν με φόρο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητ­ική δήλωση Ε9 για να γίνει νέα εκκαθάριση. Εάν η διαφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ, εκδίδεται αμέσως νέο εκκαθαριστ­ικό.

Για μεγαλύτερε­ς διαφορές ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσε­ι τα δικαιολογη­τικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία προκειμένο­υ να ελεγχθούν. Η ηλεκτρονικ­ή πύλη για την υποβολή τροποποιητ­ικών - διορθωτικώ­ν δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.

 ?? ?? Η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023.
Η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece