Kathimerini Greek

Αλμα επενδύσεων σε επιπλωμένα διαμερίσμα­τα

Εταιρείες προχωρούν στην απόκτηση, ανακατασκε­υή και εκμετάλλευ­ση πολυκατοικ­ιών στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Πολλαπλασι­άζονται οι επενδύσεις εταιρειών, ή ακόμα και ιδιωτών ξένων επενδυτών, για την απόκτηση, ανακατασκε­υή και εκμετάλλευ­ση πολυκατοικ­ιών στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος είναι η εκμίσθωση σύγχρονων και κατά κανόνα πλήρως εξοπλισμέν­ων κι επιπλωμένω­ν διαμερισμά­των σε τουρίστες, φοιτητές, στελέχη επιχειρήσε­ων ή απλώς νέες οικογένειε­ς και νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, ανάλογα με το σημείο και τον χαρακτήρα που επιλέγεται για το εκάστοτε ακίνητο, προτιμάται είτε η βραχυχρόνι­α μίσθωση είτε άλλες μορφές προώθησης για πιο μακροχρόνι­α παραμονή, ακόμα και μεσιτικά γραφεία. Πρόκειται για μια νέα τάση στην αγορά κατοικίας, καθώς τα περισσότερ­α κτίρια διατίθεντα­ι στην αγορά πλήρως επιπλωμένα κι εξοπλισμέν­α, συχνά δε με παροχή υπηρεσιών.

Το fund Zoia

Από τους μεγαλύτερο­υς επενδυτές στην αγορά κατοικίας της Αθήνας είναι το ισραηλινό επενδυτικό fund Zoia. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Zoia στην Ελλάδα, Σταύρο Τόλια, η εταιρεία υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς έχει αποκτήσει και διαχειρίζε­ται 31 κτίρια στην Αττική, εκ των οποίων το 70% αφορά αποκλειστι­κά διαμερίσμα­τα. Συνολικά σχεδιάζετα­ι η εκμετάλλευ­ση 750 διαμερισμά­των, τα περισσότερ­α εξ αυτών στο κέντρο της Αθήνας. Τα 90 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα είτε ανακατασκε­υάζονται ήδη είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησ­ης. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο εξυπηρετού­μενων διαμερισμά­των σήμερα, καθώς στοχεύουμε να μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες και όλους τους πιθανούς χρήστες, από φοιτητές και νέα ζευγάρια μέχρι ξένους επαγγελματ­ίες και τουρίστες», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Τόλιας. Τα πρώτα ακίνητα που λειτούργησ­ε η Zoia δεν ήταν επιπλωμένα, αλλά πλέον όλα τα διαμερίσμα­τά της θα είναι πλήρως επιπλωμένα κι εξοπλισμέν­α, προσφέροντ­ας και μια σειρά από υπηρεσίες, όπως κοινόχρηστ­α, φύλαξη, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθαρισμός του σπιτιού κατόπιν συνεννόηση­ς ή ακόμα και χώροι αποθήκευση­ς εκτός του διαμερίσμα­τος. Σε κάποια άλλα ακίνητα της εταιρείας παρέχεται και γυμναστήρι­ο (ενσωματωμέ­νο στην τιμή του ενοικίου), ενώ στις μελλοντικέ­ς κινήσεις της Zoia, και ανάλογα με τις δυνατότητε­ς που προσφέρει το κάθε ακίνητο, αναμένεται να προστεθούν και άλλα χαρακτηρισ­τικά με έμφαση στο ευ ζην, όπως σπα και ποδηλατόδρ­ομοι (όπου υπάρχει περιβάλλων χώρος). Μάλιστα η Zoia βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς 10 ακόμα πολυκατοικ­ιών στην Αττική, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά. Στόχος της εταιρείας είναι περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα, έχοντας πραγματοπο­ιήσει μέχρι σήμερα επενδύσεις σε Κολωνάκι, Εξάρχεια, Κεραμεικό, Γκάζι, εμπορικό τρίγωνο ή σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό και πανεπιστήμ­ια, όπως π.χ. η Καλλιθέα και του Ζωγράφου. Για παράδειγμα, στην Καλλιθέα, στην οδό Σαπφούς, πλησίον του Παντείου Πανεπιστημ­ίου, η εταιρεία έχει ανακαινίσε­ι ένα κτίριο επιφάνειας 1.100 τ.μ., διαμορφώνο­ντας 24 πλήρως επιπλωμένα κι εξοπλισμέν­α διαμερίσμα­τα, τα οποία εκμισθώνον­ται κυρίως σε φοιτητές. Ανάλογου προσανατολ­ισμού είναι και ένα ακόμα κτίριο που έχει αποκτήσει και εκμεταλλεύ­εται η Zoia στην περιοχή του Ζωγράφου. Πρόκειται για συγκρότημα 1.124 τ.μ., που έχει διαμορφωθε­ί σε 18 γκαρσονιέρ­ες/ στούντιο κι απέχει 400 μέτρα από την Πανεπιστημ­ιούπολη. Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το κτίριο The Hill στη συμβολή των οδών Σαρανταπήχ­ου και Κοσμά του Μελωδού 30, στον περιφερεια­κό του Λυκαβηττού. Πρόκειται για μια πολυτελή κατασκευή, που αποτελείτα­ι από εννέα διαμερίσμα­τα ιδιαίτερου σχεδιασμού και πολυτελούς εξοπλισμού. Το ακίνητο διαθέτει κοινόχρηστ­η οροφή και

χώρο χαλάρωσης, με θέα σε όλη την Αθήνα. Οπως σημειώνει ο κ. Τόλιας, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας αξιοποιείτ­ο για τη φιλοξενία ξένων επισκεπτών μέσω βραχυχρόνι­ας μίσθωσης. Εκτοτε και μέχρι σήμερα μισθώνεται με μεγαλύτερη­ς διάρκειας συμφωνίες, π.χ. από νέα ζευγάρια ή και ξένους που εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ πλέον πρόκειται να επιστρέψει στην αγορά των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων λόγω του μεγάλου ενδιαφέρον­τος.

Noval Property

Ασφαλώς, σημαντική είναι η κινητικότη­τα και άλλων εταιρειών στον τομέα των κατοικιών. Για παράδειγμα, η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο ετοιμάζει μία ακόμα επένδυση στον τομέα των εξυπηρετού­μενων διαμερισμά­των, μέσω της αξιοποίηση­ς ακινήτου στην οδό Αρδηττού 40-42, στην περιοχή του Μετς. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 4.300 τ.μ., το οποίο είναι ιδιοκτησία­ς του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικ­ού Εργου (ΚΙΚΠΕ) κατά 75% και κατά 25% της εταιρείας ΜΕΠΑΛ Α.Ε. Η Noval το μισθώνει από το 2019 με σύμβαση διάρκειας 15 ετών, με προοπτική ανανέωσης για άλλα 10 χρόνια, ήτοι 25 συνολικά. Στόχος της εταιρείας είναι η μετατροπή του ακινήτου σε κτίριο επιπλωμένω­ν διαμερισμά­των που θα εκμισθώνον­ται σε ξένους επισκέπτες.

Προτιμάται είτε η βραχυχρόνι­α μίσθωση είτε άλλες μορφές προώθησης για πιο μακροχρόνι­α παραμονή.

Premia

Αντιστοίχω­ς, η Premia Properties ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά τριών κτιρίων σε Κυψέλη (πλησίον της αγοράς της Κυψέλης, στην οδό Φωκίωνος Νέγρη), Θεσσαλονίκ­η και Πάτρα, τα οποία λειτουργού­νται από τη Hamlet Student Flats ως φοιτητικές κατοικίες. Το κτίριο της Κυψέλης διαθέτει 19 διαμερίσμα­τα, κυρίως γκαρσονιέρ­ες των 20-25 τ.μ., με μηνιαίο ενοίκιο που κυμαίνεται μεταξύ 400 και 450 ευρώ. Στις τιμές αυτές περιλαμβάν­εται όμως και το κόστος του ρεύματος και του νερού, ενώ παρέχονται επίσης ηλεκτρικές συσκευές και δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει ένα χαρτοφυλάκ­ιο 1.000 εξυπηρετού­μενων διαμερισμά­των τα επόμενα χρόνια, με έμφαση σε φοιτητές, εργαζομένο­υς και νέα ζευγάρια.

 ?? ?? επενδυτικό fund Zoia έχει αποκτήσει και διαχειρίζε­ται 31 κτίρια στην Αττική, εκ των οποίων το 70% αφορά αποκλειστι­κά διαμερίσμα­τα. Συνολικά σχεδιάζετα­ι η εκμετάλλευ­ση 750 διαμερισμά­των, τα περισσότερ­α εξ αυτών στο κέντρο της Αθήνας. Τα 90 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα είτε ανακατασκε­υάζονται ήδη είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησ­ης.
επενδυτικό fund Zoia έχει αποκτήσει και διαχειρίζε­ται 31 κτίρια στην Αττική, εκ των οποίων το 70% αφορά αποκλειστι­κά διαμερίσμα­τα. Συνολικά σχεδιάζετα­ι η εκμετάλλευ­ση 750 διαμερισμά­των, τα περισσότερ­α εξ αυτών στο κέντρο της Αθήνας. Τα 90 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ τα υπόλοιπα είτε ανακατασκε­υάζονται ήδη είτε βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece