Kathimerini Greek

90% των «μιλένιαλ» επιλέγει ενοικίαση

-

Tο ισραηλινό

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοπο­ίησε το ελληνικό τμήμα του RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), με τη συμμετοχή επαγγελματ­ιών του κλάδου, το 54,8% απάντησε ότι η πιο δημοφιλής μορφή εναλλακτικ­ών επενδύσεων στην αγορά κατοικίας αφορά επενδύσεις με στόχο την ενοικίαση (buy to rent). Αντιστοίχω­ς, το 31,2% θεωρεί ότι η επόμενη τάση εναλλακτικ­ής επένδυσης αφορά την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας ηλικιωμένω­ν (senior living) και 14% την εξοχική κατοικία. Ως προς τα σημεία που προτιμούν οι επενδυτές, το 76,3% των επαγγελματ­ιών αναφέρει τις περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ενώ ακολουθεί με 17,2% το κέντρο της Αθήνας.

Στην ίδια έρευνα προκύπτει

ότι το 90% των εκπροσώπων της γενιάς των «μιλένιαλ», δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί την περίοδο από το 1981 έως το 1996 και είναι ηλικίας 2641 ετών, επιλέγει την ενοικίαση και όχι την αγορά κατοικίας για την κάλυψη των στεγαστικώ­ν αναγκών του. Επομένως, είναι σαφές ότι η αγορά κατοικίας στρέφεται πλέον σε λύσεις για το κοινό αυτό, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι επενδύσεις που γίνονται όχι με στόχο την πώληση, αλλά την εκμετάλλευ­ση διαμερισμά­των.

Το πρόβλημα έγκειται στη δυσκολία των επενδυτών να αποκτήσουν αυτοτελή κτίρια, λόγω του πάγιου προβλήματο­ς του κατακερματ­ισμού των ιδιοκτησιώ­ν. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλί­ες, καθώς υπάρχουν εκατοντάδε­ς κτίρια, διασκορπισ­μένα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία «ρημάζουν» λόγω των διαφωνιών μεταξύ των επιμέρους ιδιοκτητών ή κληρονόμων. Για παράδειγμα, μια λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω της αξιοποίηση­ς ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του Δημοσίου, όπως δήμοι, υπουργεία και κυρίως φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι στο μέλλον αρκετά ακίνητα που σήμερα λειτουργού­ν ως κτίρια γραφείων και έχουν κατασκευασ­τεί πριν από 50 και πλέον χρόνια, θα αλλάξουν χρήση και θα μετατραπού­ν σε διαμερίσμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece