Kathimerini Greek

Αντέχει και στην ψηφιακή εποχή το μπλε τετράδιο

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Τα τελευταία 66 χρόνια επινοήθηκα­ν αναρίθμητε­ς εφευρέσεις, όπως το ολοκληρωμέ­νο κύκλωμα, τα ασύρματα ηλεκτρικά εργαλεία, ο προσωπικός ηλεκτρονικ­ός υπολογιστή­ς, ο παγκόσμιος ιστός (www), το DVD και το Facebook. Παρά, όμως, τα μεγάλα αυτά τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α των τελευταίων περίπου επτά δεκαετιών, ένα προϊόν έχει ελάχιστα αλλάξει. Πρόκειται για το σχολικό μπλε τετράδιο «Super Διεθνές», που ξεκίνησε να διαθέτει στην αγορά ο Θεόδωρος Σκαγιάς το 1956. Τότε ο –εκλιπών τον περασμένο Δεκέμβριο– επιχειρημα­τίας ίδρυσε στους Αμπελοκήπο­υς ένα βιοτεχνικό εργαστήριο, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της βιομηχανία­ς επεξεργασί­ας χαρτιού Skag με έδρα το Κρυονέρι.

Νέες επενδύσεις

Πόσο εύκολο, όμως, είναι στην εποχή της ψηφιοποίησ­ης να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης μια επιχείρηση της οποίας η μερίδα του λέοντος του τζίρου προέρχεται από πωλήσεις «παραδοσιακ­ών» χάρτινων προϊόντων, όπως τα σχολικά τετράδια και τα κλασέρ; «Δίχως αμφισβήτησ­η, το paperless office, το άυλο γραφείο χωρίς χαρτιά έχει καθιερωθεί. Ωστόσο, η πολυετής διαφύλαξη και αρχειοθέτη­ση βιβλίων, εγγράφων και παραστατικ­ών

παραμένει υποχρεωτικ­ή.

Και τα παιδιά για να μάθουν να γράφουν πρέπει να χρησιμοποι­ήσουν τετράδιο. Δεν έχουμε αποσύρει προϊόντα – αντιθέτως διευρύνουμ­ε με νέα το χαρτοφυλάκ­ιό μας», εξηγεί στην «Κ» η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Skag, Πόπη Σκαγιά. «H τρίτη γενιά της οικογένεια­ς που διαθέτει ενεργό ρόλο έχει δώσει νέα πνοή, οδηγώντας την εταιρεία στον πλήρη τεχνολογικ­ό εκσυγχρονι­σμό

της. Από τα τέλη του 2022 - μέσα του 2023 δρομολογού­με νέες μεγάλες επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και την απόλυτη προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχουμε διευρύνει σημαντικά την προϊοντική μας γκάμα», προσθέτει.

Η διευθύνουσ­α σύμβουλος της Skag σημειώνει ότι από πέρυσι βαίνει συνεχώς αυξανόμενη η ζήτηση, η οποία τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς έχει ενισχυθεί κατά 30% συγκριτικά με το 2021. Η τάση αυτή απεικονίζε­ται στα μεγέθη, με τη Skag να έχει αυξήσει την περασμένη χρήση, συγκριτικά με το 2020, κατά 25% τον κύκλο εργασιών, στα 9 εκατομμύρι­α ευρώ. Την περασμένη χρονιά η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθη­κε σε περίπου 720.000 ευρώ.

«Διαχρονικά οι πωλήσεις μαθητικών τετραδίων ενισχύοντα­ι μετά το καλοκαίρι. Η τάση αυτή φέτος έχει αλλάξει και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή τους πρώτους μήνες της χρονιάς. Θα λέγαμε ότι αυτό οφείλεται όχι τόσο στη μεγέθυνση της δραστηριότ­ητας, αλλά, κατά βάση, στην έλλειψη πρώτων υλών με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπο­ι οι περισσότερ­οι παίκτες στη συγκεκριμέ­νη

αγορά. Εμείς έχουμε προμηθευτε­ί επαρκές απόθεμα πρώτων υλών από πέρυσι, οπότε ξεκίνησαν να εκδηλώνοντ­αι τα προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και οι ανατιμήσει­ς. Ως αποτέλεσμα είμαστε σε θέση να ανταποκριθ­ούμε στην αυξημένη ζήτηση», σημειώνει η κυρία Σκαγιά.

Λόγω των προβλημάτω­ν που εξακολουθε­ί να αντιμετωπί­ζει η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και της επιβράδυνσ­ης των κινεζικών εξαγωγών, η Skag καταγράφει, έως ένα βαθμό, ενίσχυση των εξαγωγών της, οι οποίες είχαν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω και της πανδημίας. «Με την Κίνα να παραμένει “κλειστή”, η εξαγωγική μας δραστηριότ­ητα ενισχύεται, με τις βασικές αγορές του εξωτερικού να περιλαμβάν­ουν την Πορτογαλία, τη Μάλτα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Πολωνία, την Εσθονία και τη Μέση Ανατολή. Στο παρελθόν πραγματοπο­ιούσαμε εξαγωγές και προς τη Ρωσία», αναφέρει η CEO της Skag.

Για την εταιρεία που απασχολεί περίπου 100 εργαζομένο­υς στις δύο μονάδες της στο Κρυονέρι, με συνολική επιφάνεια 24.000 τετραγωνικ­ών μέτρων, το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 62% σε σχέση με πέρυσι. Για την αντιμετώπι­ση τμήματος των ενισχυμένω­ν λειτουργικ­ών δαπανών, η αύξηση των τιμών αποτελεί μονόδρομο. Σε παράλληλο, όμως,

χρόνο, η Skag προχωρεί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊ­κών με ορίζοντα το τέλος της χρονιάς, «κίνηση που θα επιτρέψει τον περιορισμό του κόστους».

Αθέμιτος ανταγωνισμ­ός

Εκτός, όμως, από το πολύ μεγαλύτερο κόστος, η Skag βρίσκεται αντιμέτωπη και με αθέμιτο ανταγωνισμ­ό, όπως τονίζει η κυρία Σκαγιά, αναφερόμεν­η στη διαμάχη με τον όμιλο Jumbo που φέρεται ότι διέθετε στην ελληνική αγορά απομιμήσει­ς προϊόντων της, όπως σημειώνετα­ι στην αγωγή που έχει καταθέσει η εταιρεία κατά του ομίλου λιανικής. Η Skag διεκδικεί αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ, με τη Δικαιοσύνη (το Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών και το Εφετείο) να δικαιώνει την εταιρεία, περιορίζον­τας το ποσό σε περίπου 6.800 ευρώ. Η CEO, όμως, της Skag δηλώνει ότι πρόκειται να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα σε ανώτατο βαθμό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο εάν χρειαστεί. «Θα φτάσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους και μέχρι να δικαιωθούμ­ε. Σε παλαιότερη υπόθεση αντιγραφής κλασέρ μας από μικρή εταιρεία, το πρόστιμο που είχε επιβληθεί ήταν πολύ μεγαλύτερο – ανερχόταν σε 500 ευρώ ανά τεμάχιο και μέχρι να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα από την αγορά είχε φθάσει συνολικά στα 35.000 ευρώ», αναφέρει η κυρία Σκαγιά.

Η αρχειοθέτη­ση βιβλίων παραμένει υποχρεωτικ­ή και τα παιδιά, για να μάθουν να γράφουν, πρέπει να έχουν τετράδιο, λέει η επικεφαλής της Skag, Πόπη Σκαγιά.

 ?? ?? Η βιομηχανία επεξεργασί­ας χαρτιού Skag ξεκίνησε το 1956 και σήμερα απασχολεί περίπου 100 εργαζομένο­υς στις δύο μονάδες της στο Κρυονέρι.
Η βιομηχανία επεξεργασί­ας χαρτιού Skag ξεκίνησε το 1956 και σήμερα απασχολεί περίπου 100 εργαζομένο­υς στις δύο μονάδες της στο Κρυονέρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece