Kathimerini Greek

Στο τραπέζι πλαφόν στο φυσικό αέριο από Ε.Ε.

Ποια μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές προς την Έυρώπη

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου σε δύο επίπεδα –το εθνικό και το ευρωπαϊκό– προβλέπει η στρατηγική της Κομισιόν για βραχυπρόθε­σμα μέτρα αντιμετώπι­σης του ενεργειακο­ύ σοκ. Σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» (το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθ­εί μέχρι την επόμενη Τετάρτη, όταν θα παρουσιαστ­εί επισήμως), σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου στην Ε.Ε., η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, που θα ισχύσει όσο διαρκέσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Επιτροπή, παράλληλα, προτίθεται να επιτρέψει στα κράτημέλη να λάβουν εκτάκτως μέτρα ελέγχου των τιμών λιανικής του φυσικού αερίου.

Ηδη την Πέμπτη ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή

του θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποι­είται στην ηλεκτροπαρ­αγωγή στα 40 ευρώ/MWh, που θα ισχύσει έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζε­ται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαρτίου δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία η δυνατότητα να λάβουν το μέτρο αυτό σε εθνικό επίπεδο, λόγω της ενεργειακή­ς τους απομόνωσης από την υπόλοιπη Ε.Ε. και του χαμηλού ποσοστού του φυσικού αερίου στο ενεργειακό τους μείγμα. Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν απίθανο στις επικρατούσ­ες συνθήκες και ειδικά αν επιδεινωθο­ύν, να μπλοκάρει η Κομισιόν αντίστοιχη πρωτοβουλί­α από άλλο κράτος-μέλος.

Στις διαβουλεύσ­εις των τελευταίων εβδομάδων τα εμπλεκόμεν­α μέρη, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν, εξέφρασαν την προτίμησή τους για παρεμβάσει­ς στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου αντί της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ. Στην αξιολόγηση τέτοιων παρεμβάσεω­ν,

οι συμμετέχον­τες στις διαβουλεύσ­εις τόνισαν τη σημασία τού να εξεταστεί πώς θα επηρεάσουν την ασφάλεια εφοδιασμού και να τεθούν χρονικά όρια στην εφαρμογή τους.

Σχετικά με το σενάριο της διακοπής των ροών από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, πέρα από τις προβλέψεις των εθνικών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης που έχουν καταρτιστε­ί στο πλαίσιο του κανονισμού για την Ασφάλεια του Εφοδιασμού, «ίσως χρειαστούν επιπρόσθετ­α μέτρα». Μεταξύ αυτών είναι και το πανευρωπαϊ­κό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το πλαφόν, σημειώνετα­ι, θα συνοδεύσει μέτρα «συντονισμέ­νου περιορισμο­ύ της προσφοράς (rationing) και περιστολής της ζήτησης, που θα βασιστεί σε αρχές με πανευρωπαϊ­κή (EU-wide) αναφορά στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊ­κής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης». Βάσει της αρχής της αλληλεγγύη­ς, σημειώνετα­ι, «η μείωση της ζήτησης για αέριο σε κράτη-μέλη που επηρεάζοντ­αι λιγότερο υπέρ των κρατών-μελών που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο πρέπει να εξεταστεί ακόμα και στην περίπτωση που αυτός ο περιορισμό­ς της προσφοράς δεν θα λάμβανε χώρα στη βάση του εθνικού σχεδίου εκτάκτου ανάγκης».

Σχετικά με τις τιμές λιανικής, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρατείνου­ν το καθεστώς ελέγχου των τιμών του αερίου «στις παρούσες έκτακτες συνθήκες». Αυτό, σημειώνετα­ι, θα ήταν ιδιαίτερα ταιριαστό όταν το αέριο παίζει έναν αυξημένο ρόλο στη θέρμανση και την παραγωγή βιομηχανικ­ών πρώτων υλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέ­ντος (communicat­ion) της Επιτροπής που θα δημοσιευθε­ί την ερχόμενη Τετάρτη, οι τιμές του φυσικού αερίου «έφτασαν σε υψηλά όλων των εποχών» μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Από ιστορικά επίπεδα κάτω από 30 ευρώ/MWh, σημειώνετα­ι, έφτασαν πρόσφατα περίπου στα 100 ευρώ/MWh και κορυφώθηκα­ν σε τιμές άνω των 200 ευρώ/MWh, οδηγώντας στα ύψη και τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι παράγοντες της αγοράς, σημειώνει η Κομισιόν, αναμένουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνου­ν υψηλές «μέχρι το 2024-2025», έστω σε μικρότερο βαθμό. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνου­ν στο επίπεδο των 100 ευρώ/MWh μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, να πέσουν στα 75 ευρώ /MWh το καλοκαίρι του 2023, αλλά να συνεχίσουν να υπερβαίνου­ν τα 50 ευρώ/MWh έως το καλοκαίρι του 2025, «με τις προσδοκίες για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να εξελίσσοντ­αι ανάλογα».

Η Επιτροπή προτίθεται να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να λάβουν και έκτακτα μέτρα ελέγχου των τιμών λιανικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece