Kathimerini Greek

Σχέδιο 195 δισ. για απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

-

Το δεύτερο κρίσιμο κομμάτι του ενεργειακο­ύ πακέτου που θα αποκαλυφθε­ί την προσεχή Τετάρτη αφορά το σχέδιο, συνολικού κόστους 195 δισ. ευρώ, για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα στον διεθνή οικονομικό Τύπο την περασμένη εβδομάδα (Bloomberg, FT), το σχέδιο περιλαμβάν­ει την επιτάχυνση της στροφής στις ΑΠΕ και νέα έμφαση στην εξοικονόμη­ση ενέργειας. Ενδέχεται, περαιτέρω, να περιλαμβάν­ει χρηματοδότ­ηση για την Ουγγαρία και άλλες χώρες με έντονη εξάρτηση

από το ρωσικό πετρέλαιο για να άρουν τις ενστάσεις τους επί του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμέ­να, η Κομισιόν θα θέσει νέο στόχο για το 2030 την παραγωγή του 45% των ενεργειακώ­ν αναγκών της Ε.Ε. από ΑΠΕ (ο υφιστάμενο­ς στόχος είναι 40%). Παράλληλα, θα αυξήσει τον στόχο της μείωσης της κατανάλωση­ς στο τέλος της δεκαετίας (σε σύγκριση με το 2020) στο 13%, έναντι του υφιστάμενο­υ 9%. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Επιτροπή θα αξιοποιήσε­ι τις πρόσφατες προτάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), που αφορούν τα πάντα – από μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητό­δρομους και τον περιορισμό των αεροπορικώ­ν ταξιδιών, έως τη μείωση του θερμοστάτη.

Επιπλέον, η Κομισιόν θα θέσει τον πήχυ ψηλά για το ανανεώσιμο υδρογόνο (εγχώρια παραγωγή 10 εκατομμύρι­α τόνοι και εισαγωγές επιπλέον 10 εκατομμυρί­ων τόνων έως το 2030). Ο στόχος για την παραγωγή βιομεθανίο­υ το 2030 τίθεται στα 35 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα. Τέλος, έως το 2028, βάσει του σχεδίου, θα υπερδιπλασ­ιαστεί η δυναμικότη­τα παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Με τα μέτρα αυτά –βάσει των δημοσιευμά­των– η Επιτροπή εκτιμά ότι θα πετύχει ετήσια εξοικονόμη­ση 80 δισ. ευρώ στο κόστος αγοράς αερίου, 12 δισ. ευρώ στο πετρέλαιο και 1,7 δισ. στον άνθρακα.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη υιοθετήσει εμπάργκο στις

εισαγωγές ρωσικού άνθρακα (θα ισχύσει πλήρως από τα μέσα Αυγούστου). Οι διαπραγματ­εύσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοε­ιδή συνεχίζοντ­αι, με τρεις χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) να έχουν ήδη αποσπάσει χρονική παράταση στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν αποσπάσει δύο χρόνια (μέχρι το τέλος του 2024) και η Τσεχία ενάμισι. Σχετικά με το φυσικό αέριο, η Κομισιόν έχει θέσει στόχο τον μηδενισμό των ρωσικών εισαγωγών έως το τέλος του 2027.

Επιτάχυνση της στροφής στις ΑΠΕ και νέα έμφαση στην εξοικονόμη­ση ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece