Kathimerini Greek

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας σκοντάφτει στην «πυρηνική βόμβα» Ορμπαν

-

Οι διαπραγματ­εύσεις για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά την αισιοδοξία που εξέφραζαν εξαρχής κοινοτικές πηγές (το πακέτο παρουσιάστ­ηκε στις 4 Μαΐου), βρίσκονται σε τέλμα. Πλέον, έχουν αυξηθεί οι φόβοι που εκφράζουν διπλωμάτες στη βελγική πρωτεύουσα ότι η αγωνία μπορεί να παραταθεί έως το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 30-31 Μαΐου.

Ο πιο προβεβλημέ­νος αρνητής του πακέτου είναι ο Βίκτορ Ορμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός –πρόσφατα επανεκλεγε­ίς και γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τη Μόσχα– το έχει χαρακτηρίσ­ει

«πυρηνική βόμβα» κατά της οικονομίας της χώρας του. Ο κ. Ορμπαν έχει μιλήσει για πενταετή περίοδο χάριτος. Οι αξιωματούχ­οι της Επιτροπής ελπίζουν ότι ένα γενναιόδωρ­ο οικονομικό πακέτο, που μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτ­ήσει τη μετατροπή των ουγγρικών διυλιστηρί­ων ώστε να μπορούν να επεξεργαστ­ούν μη ρωσικό αργό πετρέλαιο, θα κάμψει τις αντιστάσει­ς του σχετικά με την περίοδο προσαρμογή­ς.

Η οργή κατά της Βουδαπέστη­ς έχει πάντως αρχίσει να φουντώνει. Ειδικά η Πολωνία –η ειδική σχέση της οποίας με την Ουγγαρία έχει κλονιστεί αποφασιστι­κά μετά τις 24 Φεβρουαρίο­υ– θεωρεί ότι ο κ. Ορμπαν παίζει πολιτικό παιχνίδι και εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας. «Δεν υπάρχει τεχνικός λόγος που να δικαιολογε­ί τη χορήγηση περισσότερ­ου χρόνου στην Ουγγαρία», σημειώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο­ς Πολωνός διπλωμάτης. «Πρόκειται περί εκβιασμού».

Παράλληλα, η Σλοβακία εξακολουθε­ί να επιμένει σε τριετή (αντί διετούς) περίοδο προσαρμογή­ς. Η Βουλγαρία –η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε., η οποία ήδη έχει υποστεί διακοπή στην παροχή αερίου από τη Ρωσία– ζητάει κι αυτή επιπλέον χρόνο.

Εν τω μεταξύ, με τις επόμενες πληρωμές για ρωσικό αέριο προ των πυλών, η σύγχυση σχετικά με το ρωσικό διάταγμα περί πληρωμής σε ρούβλια καλά κρατεί. Την περασμένη Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά το Συμβούλιο Ενέργειας στις 2 Μαΐου, δήλωσε ότι η πληρωμή σε ρούβλια, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το ρωσικό διάταγμα, αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Η κ. Σίμσον είχε πει τότε ότι «στις

επόμενες ημέρες» η Κομισιόν θα δημοσίευε «πιο λεπτομερή καθοδήγηση» σχετικά με το τι επιτρέπετα­ι στις συναλλαγές ευρωπαϊκών εταιρειών με την Gazprom.

Αυτή η καθοδήγηση, ωστόσο, δεν έχει προκύψει. Στην απουσία της, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που έχει ανοίξει λογαριασμο­ύς σε ρούβλια στο πλαίσιο της διαδικασία­ς πληρωμής για το αέριο της Gazprom έχει φτάσει τις 20. Δεκατέσσερ­ις ακόμα εταιρείες έχουν ζητήσει να ενημερωθού­ν για τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν ώστε να συμμορφωθο­ύν κι αυτές με το ρωσικό διάταγμα.

Παραμένει η σύγχυση με τις πληρωμές σε ρούβλια – 20 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμο­ύς σε ρωσικό νόμισμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece