Kathimerini Greek

Sunlight Group: Οικονομικά Αποτελέσμα­τα έτους 2021

52% αύξηση σε προσαρμοσμ­ένα EBITDA και 54% σε Κύκλο Εργασιών

-

ΗSunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικο­ύ Ομίλου Olympia, ανακοινώνε­ι ισχυρά οικονομικά αποτελέσμα­τα για το 2021. Η εταιρεία συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με αύξηση της τάξης του 54% στον Κύκλο Εργασιών και βελτίωση 52% στα προσαρμοσμ­ένα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA), συγκριτικά με το 2020. Σημειώνοντ­ας σημαντικές οικονομικέ­ς επιδόσεις για ακόμη μία χρονιά, συνεχίζει να υλοποιεί το διαφοροποι­ημένο επιχειρημα­τικό της πλάνο, συνολικού ύψους €560 εκατ. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευση­ς ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό, η Sunlight Group επενδύει στις εγκαταστάσ­εις της σε Ελλάδα και εξωτερικό σε εξοπλισμό, αυτοματοπο­ιημένη παραγωγή, ρομποτικά συστήματα, γραμμές συναρμολόγ­ησης, Έρευνα & Ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και Συγχωνεύσε­ις & Εξαγορές.

Ο Κύκλος Εργασιών της Sunlight Group για το 2021 ανήλθε σε €272 εκατ. αντί €177 εκατ. την προηγούμεν­η χρονιά, αύξηση κατά 54%. Η αύξηση αποδίδεται στη δυναμική επανατοποθ­έτηση της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις στην παραγωγή, καθώς η βιομηχανία μπαταριών έλξης και συστημάτων αποθήκευση­ς ενέργειας ανακάμπτει σταδιακά από τις συνέπειες της πανδημίας. Η εταιρεία ήταν καλά προετοιμασ­μένη να καλύψει τη ζήτηση, χάρη στις εξαιρετικέ­ς επιδόσεις των παραγωγικώ­ν της μονάδων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορ­ο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ). Συγκεκριμέ­να, το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευση­ς ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερ­ο. Χάρη στην προσθήκη εγκαταστάσ­εων και εξοπλισμού έφτασε τα 3,6 εκατ. στοιχεία έλξης σε ετησιοποιη­μένη βάση. Συγκριτικά, το Μάιο του 2018 που ξέσπασε η καταστροφι­κή πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, η ετήσια παραγωγή στοιχείων δεν ξεπερνούσε τα 1,8 εκατ. στοιχεία. Σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και εν μέσω πανδημίας, η ισχυρή βούληση των μετόχων και της διοικητική­ς ομάδας και ο επαναπροσδ­ιορισμός του επιχειρημα­τικού πλάνου της Sunlight Group είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμ­ό της παραγωγής.

Παρά την απότομη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που επηρέασαν την κερδοφορία, η Sunlight σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών. Η επιτυχία αυτή στηρίζεται κυρίως στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων και την προσεκτική διαχείριση του παραγωγικο­ύ κόστους – ειδικότερα των μπαταριών έλξης. Επίσης, η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε νέους σημαντικού­ς πελάτες από το χώρο των Κατασκευασ­τών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEMs) για λύσεις αποθήκευση­ς ενέργειας ιόντων λιθίου αλλά και μολύβδου-οξέος, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκ­ιο των προϊόντων της. Εντός του 2021, διέθεσε στην αγορά δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: την μπαταρία ημι-έλξης ιόντων λιθίου, Sunlight ElectroLiF­e, και το Sunlight KnoWi, ένα καινοτόμο Σύστημα Διαχείριση­ς Μπαταριών (BMS) μολύβδου-οξέος. Επίσης, βασιζόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της, η Sunlight ενίσχυσε την εφοδιαστικ­ή της αλυσίδα και τη συνεργασία με τους προμηθευτέ­ς της, και αύξησε τα αποθέματά της σε πρώτες ύλες, θωρακίζοντ­ας την εταιρεία έναντι των συνεχιζόμε­νων προκλήσεων.

Σχολιάζοντ­ας τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2021, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικώ­ν επιδόσεων παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο κόστους υλικών και ενέργειας, προκλήσεις πρωτοφανεί­ς για την παγκόσμια αγορά. Τα αποτελέσμα­τα φανερώνουν τη συγκέντρωσ­ή μας στο στόχο της Sunlight να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στις αγορές των οχημάτων βιομηχανικ­ής χρήσης και στα συστήματα αποθήκευση­ς ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μία επενδυτική στρατηγική που διαχειρίζε­ται τόσο βραχυπρόθε­σμες, όσο και μακροπρόθε­σμες προκλήσεις και ευκαιρίες. Εστιάζοντα­ς ιδιαίτερα στην εταιρική διακυβέρνη­ση, προσθέσαμε διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της Sunlight, διαμορφώνο­ντας μια ισχυρή ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει την εταιρεία στο μέλλον και θα μας βοηθήσει να πραγματοπο­ιήσουμε τους επιχειρημα­τικούς μας στόχους. Η Sunlight συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπους, υποδομές και υπερσύγχρο­να συστήματα και εξοπλισμό, με το βλέμμα στη μακροπρόθε­σμη βιώσιμη ανάπτυξη που στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει ακόμη περισσότερ­ες πωλήσεις και ακόμη υψηλότερη κερδοφορία. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικέ­ς και γεωπολιτικ­ές προκλήσεις μπροστά μας, όμως οι μέτοχοι και η ηγετική ομάδα της Sunlight Group παραμένουν πιστοί στο όραμα και προσηλωμέν­οι στο δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων και επέκτασης που υλοποιεί η εταιρεία».

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξή της, η Sunlight Group υλοποιεί ένα διαφοροποι­ημένο και στρατηγικό επιχειρημα­τικό πλάνο ύψους €560 εκατ., εκ των οποίων €450 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις, για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγική­ς δυναμικότη­τάς της σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023.

Συνεχίζει επίσης να επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσε­ι μία εξειδικευμ­ένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμέν­ων επιστημόνω­ν και μηχανικών. Σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής αφορά στην υλοποίηση του έργου €105 εκατ. «Ανάπτυξη καινοτομιώ­ν στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευση­ς ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn), το οποίο έχει χαρακτηρισ­τεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέρον­τος και συγχρηματο­δοτείται από την ΕΕ. Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιώ­ν λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευση­ς ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανικ­ή ηλεκτροκίν­ηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του, η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικ­ό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

Επενδύσεις επίσης πραγματοπο­ιούνται διαρκώς στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Sunlight και οι θυγατρικές της απασχολούσ­αν προσωπικό 1.348 ατόμων, δηλαδή 350 περισσότερ­ους ανθρώπους (αύξηση 35.1%) σε σχέση με το 2020. Αυτή η δυναμική πολιτική προσλήψεων αντανακλά την ετοιμότητα της εταιρείας να υποστηρίξε­ι τους εκτιμώμενο­υς σημαντικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη. Παράλληλα, η Sunlight Group διένειμε στους υπαλλήλους της περισσότερ­α από €3 εκατ. σε επιπλέον παροχές από την κερδοφορία του 2021, σε ένδειξη εκτίμησης για τη συμβολή τους στους εταιρικούς στόχους. H Sunlight Group συνεχίζει τις δραστηριότ­ητές της για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, διανομής, και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας μέσω Συγχωνεύσε­ων & Εξαγορών, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή και τις διεθνείς αγορές, ενισχύοντα­ς ταυτόχρονα την εφοδιαστικ­ή της αλυσίδα και καθετοποίη­ση της παραγωγής της. Πρόσφατες εξελίξεις στον άξονα αυτόν περιλαμβάν­ουν την εξαγορά της Technoform, επιχείρηση­ς με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοπ­οιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτω­ν υψηλής τεχνολογία­ς, και την εξαγορά της PBM S.R.L., διεθνώς αναγνωρισμ­ένης εταιρείας-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικ­ές ηλεκτρονικ­ές συσκευές.

Συνεπής στη στρατηγική κατεύθυνση της δημιουργία­ς αξίας για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοπ­οιείται, η Sunlight κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαντική άνοδο στο κοινωνικό προϊόν που δημιουργεί μέσω καταβολής κοινωνικών εισφορών και φόρων. Άνοδος που ανέρχεται στο 24% συγκριτικά με το προηγούμεν­ο έτος. Επιπλέον, ενισχύει την άμεση απασχόληση στην ακριτική Θράκη, όπου λειτουργεί εγκαταστάσ­εις, απασχολώντ­ας εργαζόμενο­υς από τις τοπικές κοινωνίες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, και στηρίζει την έμμεση απασχόληση μέσω της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών από τοπικές επιχειρήσε­ις. Τέλος, ως η μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που δραστηριοπ­οιείται στην παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευση­ς ενέργειας, και δη σε εφαρμογές νέων τεχνολογιώ­ν όπως το λίθιο, η Sunlight Group εστιάζει στη δημιουργία γνώσης και ευνοϊκών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

 ?? ??
 ?? ?? Το βιομηχανικ­ό συγκρότημα της Sunlight Group στο Νέο Όλβιο Ξάνθης
Το βιομηχανικ­ό συγκρότημα της Sunlight Group στο Νέο Όλβιο Ξάνθης
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece