Kathimerini Greek

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ως χώρα επέστρεψε

Ελληνοτουρ­κικά, ενεργειακά και Ουκρανικό στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Λίγο πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικ­ό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή «Morning Joe», όπου άφησε αιχμές πως η Τουρκία αρνείται την είσοδο της Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς «κάτι παζαρεύει». Ο πρωθυπουργ­ός τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζε­ι την υποψηφιότη­τα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς «είναι μια απόφαση στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους» και εξέφρασε την πεποίθηση πως στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσει­ς για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύω», είπε ωστόσο, «ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποι­ήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμ­ε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του».

Οσον αφορά το μείζον θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που διακυβεύετ­αι εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά «η αρχιτεκτον­ική ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, και γι' αυτό αναμένω ότι η ευρωπαϊκή

ενότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοπο­ιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπι­στούν αυτά τα ζητήματα, τονίζοντας πως αναμένει

Αιχμές κατά της Αγκυρας, καθώς σημείωσε πως «δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποι­ήσουμε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμ­ε άλλα ζητήματα».

ευρωπαϊκές λύσεις. Υπογράμμισ­ε ωστόσο πως «όταν επιβάλλουμ­ε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσο­υμε τα πόδια μας» και «να διασφαλίσο­υμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερε­ς επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας». Οσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πεποίθησή του πως αυτό θα επιτευχθεί με παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. «Από την αρχή τάχθηκα υπέρ μιας

παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου», ανέφερε, προσθέτοντ­ας πως «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αντικατοπτ­ρίζουν τις θεμελιώδει­ς αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποι­ήσουμε την επιρροή μας ακριβώς ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου, για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί ιδανική ευκαιρία

για κάλεσμα σε Αμερικανού­ς επενδυτές αλλά και στους Αμερικανού­ς πολίτες να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. «To πρώτο πράγμα που θέλω να γνωρίζει ο αμερικανικ­ός λαός είναι ότι η Ελλάδα, ως χώρα, επέστρεψε», είπε και πρόσθεσε πως «πολλές αμερικανικ­ές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα» και «πολλοί Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα», καθώς φέτος το καλοκαίρι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απευθείας πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Το απόγευμα

της Δευτέρας –ώρα Ελλάδας– ο πρωθυπουργ­ός είχε ανοικτή συζήτηση στο Gaston Hall του Georgetown University με συνομιλητή τον David Ignatius, δημοσιογρά­φο της Washington Post. Ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και εκεί στις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέ­σεις».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αν ανήκεις σε αυτή τη συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσου­με ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη», είπε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσει­ς του εναέριου χώρου, που τις τελευταίες εβδομάδες ήταν «συστηματικ­ές».

 ?? ?? Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος εμμέσως στην Τουρκία, τόνισε ότι η Αθήνα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σημείωσε ότι οποιαδήποτ­α παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος εμμέσως στην Τουρκία, τόνισε ότι η Αθήνα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σημείωσε ότι οποιαδήποτ­α παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece