Kathimerini Greek

Οι «προεδρικοί» παίρνουν κεφάλι στην Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Εμφανίζοντ­αν να καταλαμβάν­ουν τις θέσεις της πρώτης δεκάδας

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Ακόμα ένα μήνυμα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα φέρεται να βγάζει η κάλπη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε καταγραφεί περίπου το 55% των ψήφων της Αττικής. Η πρωτοκαθεδ­ρία των στελεχών της μειοψηφίας του 2016 φαίνεται να χάνεται από τους «προεδρικού­ς», που δείχνουν να παίρνουν κεφάλι και να αποτυπώνου­ν, τουλάχιστο­ν στην πρώτη δεκάδα, εμφατικά την ισορροπία 76%-24% που είχε καταγραφεί υπέρ τους στο συνέδριο. Δύσκολα θα αλλάξει η πρώτη θέση στη δύσκολη περιφέρεια της Αττικής, καθώς η Εφη Αχτσιόγλου καταγράφει μια ιδιαίτερη δυναμική στην ψηφοφορία. Η δεύτερη θέση διεκδικείτ­αι από τον Διονύση Τεμπονέρα, γιο του Νίκου Τεμπονέρα, που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ναυτιλίας επί κυβερνήσεω­ς ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται μέχρι το τέλος της καταμέτρησ­ης να καταγραφού­ν αλλαγές, καθώς τα περισσότερ­α στελέχη είναι πολύ κοντά σε ψήφους. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην Αττική η δεκάδα συμπληρώνε­ται από τους: Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου, Νίκο Παππά, Νάσο Ηλιόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη και Δημήτρη Τζανακόπου­λο.

Πλήρωσαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» την «ανταρσία» μέσα στο συνέδριο; Ή ενόχλησε η διαφωνία τους για την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τη βάση και όχι από το κορυφαίο καθοδηγητι­κό όργανο; Στις θέσεις 11-25 φέρεται, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, να πλασάροντα­ι κατά σειρά οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης.

Υπενθυμίζε­ται πως και τα τέσσερα κορυφαία στελέχη ήταν στην πρώτη δεκάδα το 2016, όταν η εκλογή της Κ.Ε. γινόταν από το συνέδριο με μια συνολική λίστα. Μεταξύ αυτών των θέσεων βρίσκεται, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές, και η Θεανώ Φωτίου που ανήκει στους «53+».

Στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της Κ.Ε., δηλαδή το 50% της σύνθεσής της. Οι πρωτιές παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμώ­ν στην Κουμουνδού­ρου,

όμως το τελικό «ταμείο» θα γίνει με βάση τις δυνάμεις που θα καταγράψου­ν συνολικά οι τάσεις μέσα στο κορυφαίο όργανο. Ακολούθως θα αναδειχθού­ν τα μέλη που θα συγκροτήσο­υν το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζε­ι σχεδόν μία φορά την εβδομάδα και θα χαράσσει την πολιτική γραμμή.

Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, πρώτη και με διαφορά στην Ηπειρο αναδεικνύε­ται η Ολγα Γεροβασίλη και ακολουθεί η Μερόπη Τζούφη. Στην Κεντρική Μακεδονία προηγείται η Θεοδώρα Τζάκρη και ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου και στην Πελοπόννησ­ο ο Αλέξης Χαρίτσης με δεύτερο τον Σταύρο Αραχωβίτη. Στη Στερεά Ελλάδα ο Γιάννης Σαρακιώτης, στη Δυτική Ελλάδα ο Θάνος Μωραΐτης, στην Κρήτη ο Παύλος Πολάκης με τον Ανδρέα Ξανθό να ακολουθεί και στην Περιφέρεια

Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Γιάννης Μπουρνούς.

Οι ποσοστώσει­ς και οι «κόφτες» που υπάρχουν αναμένεται να προκαλέσου­ν εκπλήξεις. 733 υποψήφιοι παλεύουν για 300 θέσεις, η μάχη είναι σκληρή και είναι άγνωστο αν οι λίστες σταυροδοσί­ας που δόθηκαν από τις τάσεις τελικά θα βοηθήσουν κάποιους να εκλεγούν. 150 γυναίκες και 150 άνδρες θα απαρτίζουν το νέο όργανο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η ποσόστωση του 20% των «Συμμάχων»: 25 μέλη από ΔΗΜΑΡ - Γέφυρα, 15 από την Κοινωνική Συμφωνία, τη Σοσιαλιστι­κή Πρωτοβουλί­α και άλλες συλλογικότ­ητες και ακόμα 20 «ελεύθεροι» της διεύρυνσης, που μπήκαν στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2019, θα μετέχουν στη νέα Κ.Ε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, στην Κουμουνδού­ρου έχουν αποφασίσει μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την ανάδειξη του γραμματέα να αρχίσει η διαδικασία συγκρότηση­ς των ψηφοδελτίω­ν για τις εθνικές εκλογές. 110.000 νέα μέλη προσήλθαν στα 1.000 εκλογικά κέντρα, προκειμένο­υ να επανεκλέξο­υν τον Αλ. Τσίπρα.

Στις θέσεις 11-25 τα προβεβλημέ­να στελέχη της «Ομπρέλας», όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Ευκλ. Τσακαλώτος και Π. Σκουρλέτης.

 ?? ?? Νάσος Ηλιόπουλος
Νάσος Ηλιόπουλος
 ?? ?? Εφη Αχτσιόγλου
Εφη Αχτσιόγλου
 ?? ?? Διονύσης Τεμπονέρας
Διονύσης Τεμπονέρας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece