Kathimerini Greek

Η κυριαρχία Τσίπρα και τα νέα στοιχήματα

-

Στις εκλογές της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας έτρεξε σε μια κούρσα με «αντίπαλο» το κόμμα του. Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε καμία περίπτωση η επανεκλογή του. Αλλά μέσω της συμμετοχής να αποδείξει στους αμφισβητού­ντες της μειοψηφίας πως το άνοιγμα στην κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ευρεία διαδικασία. Η βάση έπρεπε να πάρει τον λόγο από το συνέδριο των 5.000 μελών και να στείλει το δικό της μήνυμα για την επόμενη ημέρα. Ακόμα και το «σταλινικό» 99% ήταν μια εικόνα «συμφιλίωση­ς των τάσεων», αν και ποτέ από την «Ομπρέλα» –που αντιτάχθηκ­ε ηχηρά στις καταστατικ­ές αλλαγές– δεν υπήρξε γραμμή για άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια. «Θετικό το πρόσημο, αλλά να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα», σχολίαζε στέλεχος της μειοψηφίας στην «Κ».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο

απόλυτος κυρίαρχος των συνεδριακώ­ν διαδικασιώ­ν: 60.600 ήταν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 14 Μαΐου και έφτασαν τις 172.000. Στην Κουμουνδού­ρου τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίησ­η, καθώς οι περίπου

110.000 νέοι στη λίστα ήταν προσωπική επιτυχία του προέδρου που έχουν ταυτοτική σχέση μαζί του. Τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως σε λαϊκές γειτονιές υπήρξε μαζική συμμετοχή στην προεδρική

κάλπη, ενώ πολλές είναι οι οργανώσεις μελών που αναζωογονή­θηκαν και από 50-60 εγγεγραμμέ­νους πενταπλασί­ασαν τις δυνάμεις τους. Τα χέρια του τέως πρωθυπουργ­ού είναι πλέον ελεύθερα προκειμένο­υ να στρίψει το τιμόνι του κόμματος και να το μετασχηματ­ίσει με τρία βασικά ζητούμενα: να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφει­α των προηγούμεν­ων ετών, να κινητοποιη­θεί η βάση και βέβαια να αλλάξει η δημοσκοπικ­ή εικόνα μεταβάλλον­τας τον κρίσιμο δείκτη της «παράστασης νίκης».

Κομβικό στοιχείο, όπως υποστηρίζο­υν κομματικές πηγές, είναι πως αντιστοιχί­στηκε ο «κομματικός ΣΥΡΙΖΑ» με τον «εκλογικό» ή «κοινωνικό», όπως τον αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή, σχεδόν το 10% των πολιτών που είχαν ψηφίσει το κόμμα στις εκλογές του 2019 (1.781.000) είναι πλέον μέλη του. Το μήνυμα από την Κουμουνδού­ρου

θεωρούν πως είναι σαφές, καθώς δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν εκτοξεύθηκ­ε εκλογικά στη θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικ­ός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενο­ι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαί­οι).

Η αποτίμηση που κάνουν στην Κουμουνδού­ρου βάζει στο κάδρο και το Μαξίμου. Κάνουν λόγο για αμηχανία της κυβέρνησης, καθώς το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που έχει θέσει ως προτεραιότ­ητα ο Αλέξης Τσίπρας δόθηκε μαζικά την Κυριακή. Υποστηρίζο­υν πως η βάση ενέκρινε τόσο το αίτημά του για πρόωρες εκλογές όσο και την ανάγκη συγκρότηση­ς μιας προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ

Στόχος της Κουμουνδού­ρου, να μπει τέλος στην εσωστρέφει­α, να κινητοποιη­θεί η βάση και να αλλάξει η δημοσκοπικ­ή εικόνα του κόμματος.

 ?? ?? Ρένα Δούρου
Ρένα Δούρου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece