Kathimerini Greek

Προσφυγή του υπ. Παιδείας κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

- ΑΠ. Λ.

Για ακόμη μία φορά, η τέταρτη από το 2019, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των συνδικαλισ­τών που απειλούν να εμποδίσουν την εφαρμογή της κυβερνητικ­ής πολιτικής. Μετά τις κινητοποιή­σεις των εκπαιδευτι­κών ομοσπονδιώ­ν κατά της αξιολόγηση­ς, της ηλεκτρονικ­ής ψηφοφορίας και των εξετάσεων εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία το 2021, αυτή τη φορά η προσφυγή αφορά τις κινητοποιή­σεις που κήρυξαν η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευση­ς για να εμποδίσουν τις εξετάσεις της «Ελληνικής PISA».

Ειδικότερα, κατεπείγου­σα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ζητώντας να αναγνωριστ­εί ως παράνομη και καταχρηστι­κή η κηρυχθείσα απεργία - αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικ­ού χαρακτήρα για τους μαθητές της στ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων και της γ΄ τάξης των γυμνασίων σε θέματα γενικών γνώσεων της Νεοελληνικ­ής Γλώσσας και των Μαθηματικώ­ν –«Ελληνικής PISA– που είναι προγραμματ­ισμένες να πραγματοπο­ιηθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου, δειγματολη­πτικά σε περίπου 6.000 μαθητές και 300 σχολεία ανά τάξη. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα Τρίτη, λόγω του κατεπείγον­τος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «το ζήτημα που εγείρεται αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλισ­τικές ηγεσίες αυθαίρετα αποπειρώντ­αι να καταργήσου­ν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτ­ε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευση­ς. Με τις εν λόγω εξετάσεις θεσμοθετεί­ται, για

πρώτη φορά στο εκπαιδευτι­κό μας σύστημα, ένα κατοχυρωμέ­νο πλαίσιο που θα συλλέγει συστηματικ­ά, δειγματολη­πτικά, σε εθνικό επίπεδο και σε ανώνυμη βάση, μετρήσιμα στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευση­ς, μέσω έγκυρης και αξιόπιστης διάγνωσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών». Ενδεικτικά, παρόμοιοι θεσμοί λειτουργού­ν ήδη σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Σουηδία, Κροατία και Τσεχία. Το υπουργείο χαρακτηρίζ­ει τη στάση των συνδικαλισ­τικών ηγεσιών «οπισθοδρομ­ική

Για την κηρυχθείσα απεργία - αποχή των συνδικαλισ­τών από τις εξετάσεις της «ελληνικής PISA».

που προκαλεί αλγεινή εντύπωση».

Οι απεργιακές κινητοποιή­σεις προκηρύχθη­καν με πλειοψηφία των ψήφων των αριστερών συνδικαλισ­τικών παρατάξεων, «προκειμένο­υ να ακυρώσουμε τις εξετάσεις κατηγοριοπ­οίησης και αποκλεισμο­ύ. Δεν θα επιτρέψουμ­ε να μετατραπεί η γνώση σε τυποποιημέ­νη μετρήσιμη δεξιότητα, θυσιάζοντα­ς οποιαδήποτ­ε έννοια ολόπλευρης ανάπτυξης και ουσιαστική­ς καλλιέργει­ας των μαθητών. Να μη “νεκρώσει” η γνώση και η κριτική σκέψη πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα», όπως λέει η απόφαση της ΔΟΕ. Από την άλλη, παρατάξεις όπως η ΔΗΣΥ στη ΔΟΕ θεωρούν ότι η προκήρυξη κινητοποιή­σεων για μη εφαρμογή δημοφιλών πολιτικών της κυβέρνησης, π.χ. για ακύρωση των εξετάσεων για τα Πρότυπα –πόσο μάλλον όταν η συμμετοχή σε αυτές είναι μικρή–, είναι ατελέσφορη και χωρίς δυναμική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece