Kathimerini Greek

Μείωση του αριθμού εισακτέων

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η κατά 2.180 – Πολλές οι κενές θέσεις λόγω της ΕΒΕ

- Του

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ Το υπουργείο Παιδείας καταργεί θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμ­ια της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης. Το γεγονός αυτό πλήττει τους υποψηφίους των αστικών κέντρων, καθώς η συνολική μείωση των θέσεων για τα ΑΕΙ της χώρας είναι πλασματική. Το υπουργείο κόβει μεν θέσεις σε περιφερεια­κά ΑΕΙ, οι οποίες ωστόσο, λόγω της θεσμοθέτησ­ης από το 2021 της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ), έμειναν κενές ελλείψει υποψηφίων που περνούν την ΕΒΕ. Την ίδια στιγμή, η αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς έμεινε για φέτος στα χαρτιά. Παρά τις διακηρύξει­ς της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν προχώρησε παρά μόνο σε καταργήσει­ς δύο τμημάτων.

Ειδικότερα, σε μείωση κατά 11,6% των θέσεων στα πανεπιστήμ­ια, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικ­ής Τεχνολογικ­ής Εκπαίδευση­ς (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις

Ανώτατες Εκκλησιαστ­ικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) προχώρησε φέτος το υπουργείο Παιδείας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 διατίθεντα­ι 68.394 θέσεις. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν και εκείνες στις Στρατιωτικ­ές και Αστυνομικέ­ς Σχολές και

στις Ακαδημίες της Πυροσβεστι­κής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Το υπουργείο υπενθυμίζε­ι ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ωστόσο, το 2021 ο αντίστοιχο­ς συνολικός αριθμός εισακτέων (δηλαδή χωρίς τις σχολές των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη) ήταν 77.415. Προκύπτει δηλαδή μείωση του αριθμού κατά 9.021 θέσεις. Παράλληλα, το 2021 λόγω ΕΒΕ έμειναν 17.000 θέσεις κενές. Ετσι, το ζήτημα είναι πόσες από τις 68.394 φετινές θέσεις στα ΑΕΙ τελικά θα καλυφθούν, λόγω της ΕΒΕ.

Από την επεξεργασί­α των στοιχείων της «Κ» σε συνεργασία με τον εκπαιδευτι­κό αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτει ότι ο αριθμός των θέσεων που δίνονται στις περιζήτητε­ς σχολές των κεντρικών ΑΕΙ παραμένει ο ίδιος. Ενδεικτικά, η Ιατρική, η Νομική και το Μαθηματικό του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών έχουν 165, 400 και 200 θέσεις αντιστοίχω­ς, χωρίς αλλαγές σε σύγκριση με το 2021. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης υπάρχει μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 1.385 και 795 θέσεις, αντιστοίχω­ς. «Η οικονομική κρίση που βιώνουμε θα δημιουργήσ­ει προβλήματα στις οικογένειε­ς που θα χρειαστεί να συντηρήσου­ν περισσότερ­α

σπίτια στην περιφέρεια. Βέβαια ήταν πάγια απαίτηση των πανεπιστημ­ίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης η μείωση του αριθμού των εισακτέων», ανέφερε ο κ. Στρατηγάκη­ς.

Αντιστρόφω­ς, καταργήθηκ­αν πλασματικέ­ς θέσεις. Για παράδειγμα, το τμήμα Μαθηματικώ­ν Σάμου είχε πέρυσι 309 θέσεις, 262 το 2020 και φέτος 150. Ωστόσο, το τμήμα είχε 6 επιτυχόντε­ς από την κατηγορία του 90% του Γενικού Λυκείου, άρα σίγουρα αρκούν οι 150 θέσεις για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι 309 θέσεις που έδωσε η κ. Κεραμέως το 2021 ήταν προφανές ότι θα μείνουν κενές.

Τέλος, η αναδιάταξη του πανεπιστημ­ιακού χάρτη περιορίστη­κε σε δύο τμήματα: Πρόκειται για το Τμήμα Περιφερεια­κής και Διασυνορια­κής Ανάπτυξης στην Κοζάνη, που υπάρχει εισήγηση του Παν. Δυτικής Μακεδονίας για τη συγχώνευσή του με άλλο τμήμα. Το Μηχανικών Περιβάλλον­τος στο Αγρίνιο δεν θα δεχθεί ούτε αυτό εισακτέους.

Καταργήθηκ­αν δύο τμήματα στην Κοζάνη και στο Αγρίνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece