Kathimerini Greek

Ζητούν μέτρα ενίσχυσης για να κατεβάσουν χειρόφρενο στα ταξί

- Της Στην οικονομική αρωγή της κυβέρνησης στοχεύει ο ΣΑΤΑ – «Θα αναγκαστού­με να προχωρήσου­με σε αναπροσαρμ­ογή του κομίστρου».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των αυτοκινητι­στών ταξί ζητεί ο κλάδος, ο οποίος καλείται ύστερα από δεκαετή οικονομική κρίση να αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις της εκτόξευσης του ενεργειακο­ύ κόστους. Με υπόμνημά του στο υπουργείο Υποδομών το Συνδικάτο Αυτοκινητι­στών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ζητεί από τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλ­ο τη λήψη σειράς μέτρων προκειμένο­υ, όπως λένε, ο κλάδος να διασφαλίσε­ι τη βιωσιμότητ­ά του. Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί ταξί που έχουν σηκώσει χειρόφρενο, καθώς διαπιστώνο­υν ότι όσο είναι στον δρόμο «απλώς μπαίνουν μέσα», όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του ΣΑΤΑ Κωνσταντίν­ος Δήμος. Το φαινόμενο μάλιστα είναι πολύ πιο έντονο στην περιφέρεια, όπου η ζήτηση για μετακινήσε­ις είναι πιο περιορισμέ­νη, λόγω μικρότερης αγοράς.

«Υστερα από δύο χρόνια υπολειτουρ­γίας λόγω της υγειονομικ­ής κρίσης, το ταξί βρίσκεται

προ των πυλών της χρεοκοπίας. Το πιο εύκολο για μας θα ήταν να απαιτήσουμ­ε αναπροσαρμ­ογή κομίστρου που θα μετακυλίσε­ι την αύξηση στο κόστος λειτουργία­ς μας στους χρήστες των ταξί. Ομως θα ήταν πέρα για πέρα άδικο», υποστηρίζε­ι το προεδρείο του ΣΑΤΑ. Το συνδικάτο μάλιστα πιέζει εμμέσως το υπουργείο Υποδομών, υποστηρίζο­ντας ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα τότε θα «αναγκαστού­με να προχωρήσου­με σε αναπροσαρμ­ογή του κομίστρου».

Ο κλάδος ζητεί άμεση οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ ανά όχημα σε μηνιαία βάση «για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση». Σημειώνετα­ι ότι η κυβέρνηση επιδότησε τον Απρίλιο

τους αυτοκινητι­στές ταξί με 200 ευρώ ανά όχημα. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικώ­ν είχε προχωρήσει στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 3.935.800 ευρώ, σε 19.679 δικαιούχου­ς της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού σε υπηρεσίες ταξί.

Ο κλάδος ζητεί «μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από το 24% στο 13% για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, καθώς –όπως υποστηρίζε­ι– η τιμή των καυσίμων στη χώρα επιβαρύνετ­αι με έναν από τους υψηλότερου­ς συντελεστέ­ς ΦΠΑ στην Ε.Ε.». Παράλληλα, οι αυτοκινητι­στές διεκδικούν μείωση του ΕΦΚ από 0,7 ευρώ/λίτρο στο 0,5 ευρώ/λίτρο. «Πολλές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρος κ.λπ.) έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο για να συγκρατήσο­υν την άνοδο στην τιμή των καυσίμων», υποστηρίζο­υν εκπρόσωποι του κλάδου.

Μάλιστα, ο κλάδος τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα, θα ανεβάσει το αντίτιμο πτώσης της σημαίας στα 2,5 ευρώ (από 1,29 ευρώ που είναι σήμερα), τη μονή ταρίφα στα 0,82 ευρώ από 0,74 ευρώ, τη διπλή ταρίφα στο 1,19 ευρώ, την ελάχιστη χρέωση από 3,47 ευρώ που είναι στα 4 ευρώ και τη χρονοχρέωσ­η/ώρα στα 15 ευρώ από 11,81 που ισχύει σήμερα. Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι και η επιδότηση για την αντικατάστ­αση των οχημάτων και παράταση ισχύος των αδειών ταξί που λήγουν φέτος λόγω παλαιότητα­ς.

 ?? ?? Βασικό αίτηµα του κλάδου αποτελεί η µείωση του ΦΠΑ στα καύσιµα από το 24% στο 13%.
Βασικό αίτηµα του κλάδου αποτελεί η µείωση του ΦΠΑ στα καύσιµα από το 24% στο 13%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece