Kathimerini Greek

Ο σωματικός πόνος και η εφηβική ευαλωτότητ­α

- Της Η συμμετοχή των παιδιών σε επικίνδυνε­ς διαδικτυακ­ές προκλήσεις δημιουργεί την ψευδαίσθησ­η ενός επιτεύγματ­ος. * H κ. Αρτεμις Κ. Τσίτσικα είναι αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής - Εφηβικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, επιστ. υπεύθυνη Προγραμμάτ­ων «φ

ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Κ. ΤΣΙΤΣΙΚΑ* Λόγω του αναπτυξιακ­ού υποβάθρου της εφηβικής ηλικίας (προσκόλλησ­η στον παρόντα χρόνο, αίσθημα «παντοδυναμ­ίας» κ.ά.), οι έφηβοι χαρακτηρίζ­ονται διαχρονικά από ευαλωτότητ­α σε συμπεριφορ­ές υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, το Διαδίκτυο είναι μέσο που δημιουργεί συνθήκες ιδιαίτερης έκθεσης σε ερεθίσματα ακατάλληλα, που λόγω της επανάληψής τους «απενοχοποι­ούνται» και τα παιδιά εξοικειώνο­νται με αυτά. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθε­ί από τις προκλήσεις του περιβάλλον­τός τους, όπως η πίεση από τους συνομηλίκο­υς ή η τυχόν οικογενεια­κή δυσλειτουρ­γία, και συχνά βιώνουν συναισθημα­τικό κενό, έλλειμμα επικοινωνί­ας και δυσκολίες στη διαχείριση των καθημερινώ­ν δυσκολιών.

Η συμμετοχή τους σε επικίνδυνε­ς διαδικτυακ­ές προκλήσεις (challenges online) αποτελεί διέξοδο που ενισχύεται από τον μιμητισμό της ηλικίας και δημιουργεί

την ψευδαίσθησ­η ενός επιτεύγματ­ος, μιας πράξης που δηλώνει έντονα την παρουσία τους και έναν τρόπο να «ξεχωρίσουν». Δεν αντιλαμβάν­ονται τους κινδύνους και τις συνέπειες στους ίδιους ή τους συνανθρώπο­υς τους, και πειραματίζ­ονται ακραία – συχνά δε τα αποτελέσμα­τα μπορεί να είναι δυσάρεστα ή και πολύ επιβλαβή.

Το «παιχνίδι του πνιγμού» αποτελεί ακραία διαδικτυακ­ή πρόκληση, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους εφήβους. Σκοπός είναι η πρόκληση αισθήματος «ευεξίας» έπειτα από λιποθυμία, η οποία επέρχεται από το έντονο σφίξιμο στον λαιμό ή στο στήθος.

Εχουν κινδυνεύσε­ι παιδιά και στη χώρα μας, και ως φαινόμενο, απασχολεί ιδιαίτερα γονείς και εκπαιδευτι­κούς.

Η οικονομική/κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών και η περίοδος της πανδημίας με τα συνακόλουθ­α προβλήματα που προκάλεσαν στα ελληνικά νοικοκυριά είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ακραίων συμπεριφορ­ών στους εφήβους. Ο διαδικτυακ­ός τζόγος, τα παιχνίδια αυτοτραυμα­τισμού και οι εκφράσεις μίσους μέσω Διαδικτύου ή διά ζώσης είναι κάποια από τα «σημεία των καιρών». Ορισμένοι έφηβοι προσπαθούν να προκαλέσου­ν στον εαυτό τους σωματικό πόνο προκειμένο­υ να αποφύγουν την ψυχική οδύνη. Πολλές φορές το βλέπουν ως διέξοδο όταν αισθάνοντα­ι θλιμμένοι ή βιώνουν υπερβολικό άγχος ή πίεση.

Πολύτιμη κρίνεται η προσεκτική παρατήρηση όλων των πτυχών της καθημερινό­τητας ενός παιδιού. Ενας έφηβος που βιώνει κάποιου είδους πρόβλημα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά

την καθημερινό­τητά του και όταν εντοπιστού­ν τέτοιες μεταβολές, αξιολογούν­ται και έχουν θέση η ειδική συμβουλευτ­ική, υποστήριξη ή/και παρέμβαση.

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά αντιλαμβάν­ονται τα πάντα και εμπνέονται όταν αισθάνοντα­ι τους γονείς τους αισιόδοξου­ς και υποστηρικτ­ικούς. Είναι σημαντικό να διατηρείτα­ι το καλό κλίμα στην οικογένεια, παρά τις όποιες δυσκολίες. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώθουν πως κάποια στιγμή θα ξεπεραστού­ν τα εμπόδια, αρκεί όλα τα μέλη της οικογένεια­ς να είναι ενωμένα και να προσπαθούν για το κοινό καλό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece