Kathimerini Greek

Υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2021

- Του

ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Ούριος άνεμος φύσηξε το 2021 για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, ανεβάζοντα­ς την αιολική συμμετοχή στη συνολική ηλεκτροπαρ­αγωγή πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ενισχυμένο­ι άνεμοι που έπνεαν στην Ελλάδα το 2021 σε μεγάλα διαστήματα και σε πολλά τμήματα της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα οι ανεμογεννή­τριες να καλύψουν το 18% της συνολικής κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με το 2020.

Οπως προκύπτει από την απολογιστι­κή έκθεση της WindEurope, της ευρωπαϊκής ένωσης εταιρειών αιολικής ενέργειας, η αιολική ηλεκτροπαρ­αγωγή στην Ελλάδα το 2021 ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ήταν 14%, συνυπολογί­ζοντας και τις θαλάσσιες αιολικές εγκαταστάσ­εις. Στην κορυφή της Ε.Ε. βρέθηκαν το 2021 η Δανία (44%), η Ιρλανδία (31%), η Πορτογαλία (26%), η Ισπανία (24%), η Γερμανία (23%), η Σουηδία (19%), η Ελλάδα (18%) και η Ολλανδία με 15%.

Ισχυροί άνεμοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση πως αυτή η κατάταξη, πέρα από την αύξηση της εγκατεστημ­ένης ισχύος ανεμογεννη­τριών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οφείλεται και στο γεγονός πως οι άνεμοι πέρυσι ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια. «Στην Ελλάδα το 2021 καταγράφηκ­ε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης ταχύτητας ανέμου στην Ευρώπη σε σύγκριση με την κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020, με την επικράτηση ισχυρών ανέμων αρκετές ημέρες του 2021. Απεναντίας, σε περιοχές της Βορειοδυτι­κής και της Κεντρικής Ευρώπης σημειώθηκα­ν μερικές από τις χαμηλότερε­ς ετήσιες μέσες

ταχύτητες ανέμου που έχουν καταγραφεί. Αυτό οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις που επικράτησα­ν στην Κεντρική και τη Βορειοδυτι­κή Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του 2021», λέει στην «Κ» ο κ. Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών. «Στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε σταθερή αύξηση της ικανότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας, καθώς και του μεριδίου της κατανάλωση­ς ενέργειας που καλύπτεται μέσω αυτής της πηγής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η χαμηλή ένταση των ανέμων μπορεί να έχει ολοένα και πιο σημαντικές κοινωνικοο­ικονομικές επιπτώσεις», σημειώνει η ιστοσελίδα climateboo­k.gr.

«Κατά τη διάρκεια του 2021, σε τμήματα της Bορειοδυτι­κής

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14%, καθώς κάλυψε το 18% της κατανάλωση­ς.

και της Κεντρικής Ευρώπης επικράτησα­ν ταχύτητες ανέμου πολύ κάτω του μέσου όρου, με μεγάλες περιοχές των χωρών που επηρεάστηκ­αν να καταγράφου­ν τη χαμηλότερη ή τη δεύτερη χαμηλότερη ετήσια μέση ταχύτητα ανέμου από τα μέσα του 20ού αιώνα. Οι μεγαλύτερε­ς αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκα­ν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2021», αναφέρει ο κ. Ντάφης.

Οι τάσεις που καταγράφον­ται αναδεικνύο­υν την αλληλεξάρτ­ηση διαφορετικ­ών διαδικασιώ­ν. Τα αιολικά πεδία επηρεάζοντ­αι από την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίδραση στην απόδοση των εγκαταστάσ­εων παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece