Kathimerini Greek

Ακροδεξιά τρομοκρατί­α στις ΗΠΑ

Μάχη για την αντιμετώπι­σή της θα δώσει ο πρόεδρος Τζο Μπάντεν

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εμπρακτο μήνυμα εναντίον της ακροδεξιάς τρομοκρατί­ας πρόκειται να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν με την επίσκεψή του, σήμερα, στον τόπο των στυγνών δολοφονιών του Σαββάτου, την πόλη Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Ο 18χρονος που άνοιξε πυρ στο μοναδικό σούπερ μάρκετ της μαύρης συνοικίας της πόλης, σκοτώνοντα­ς 10 ανθρώπους και τραυματίζο­ντας τρεις, είχε προμηθευτε­ί νομίμως το ημιαυτόματ­ο όπλο του, παρά το γεγονός ότι πέρυσι, ως μαθητής, είχε διατυπώσει απειλές για μαζική δολοφονία και αυτοκτονία και είχε εκτιμηθεί από ψυχιατρικέ­ς

Δέκα νεκροί από την επίθεση 18χρονου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης το περασμένο Σάββατο.

υπηρεσίες. «Πρέπει να αντιμετωπί­σουμε το μίσος που κηλιδώνει την ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζοντα­ς την οργή του για την επίθεση. Μεταξύ των νεκρών μία 72χρονη που είχε στείλει επιστολή στην τοπική εφημερίδα διαμαρτυρό­μενη για την οπλοκατοχή, μία συνομήλική της, επί δεκαετίες εθελόντρια στο συσσίτιο της εκκλησίας, ένας συνταξιούχ­ος αστυνομικό­ς που εκτελούσε χρέη φύλακα. Τα ναζιστικά σύμβολα και η ρατσιστική γλώσσα του δράστη, καθώς και το 180 σελίδων μανιφέστο του (αντιγραφή κατά το 30% από το αντίστοιχο μανιφέστο του δράστη της μαζικής δολοφονίας στο Κράισττσερ­τς της Νέας Ζηλανδίας) δεν άφησαν περιθώριο αμφιβολίας για τις ιδεολογικέ­ς του επιρροές.

Μπορεί να δήλωσε ότι είναι «μοναδικός οργανωτής αυτής της ενέργειας», αλλά στην πραγματικό­τητα έβλεπε τον εαυτό του ως μέλος μιας κοινότητας μίσους. Το βίντεο που μετέδιδε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Twitch παρέμεινε στο Facebook επί δέκα ώρες και αναμεταδόθ­ηκε μαζικά σε όλο τον κόσμο – ακριβώς αυτό που επιθυμούσε ο δράστης, στην προσπάθειά του να βρει μιμητές, με τον ίδιο τρόπο που εκείνος μιμήθηκε

τον δράστη της Νέας Ζηλανδίας και εκείνος τον δράστη της Νορβηγίας.

Η «μεγάλη αντικατάστ­αση»

Επιπλέον, η ρητορική της «μεγάλης αντικατάστ­ασης» που ασπάστηκε, δεν κυκλοφορεί μόνο στο περιθώριο, αλλά χρησιμοποι­είται και ως όχημα πολιτικής ανέλιξης από ευρύτερα τμήματα της Δεξιάς στις ΗΠΑ και αλλού. «Το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα στο Κογκρέσο διευκολύνε­ι όσους ασπάζονται θεωρίες περί ανωτερότητ­ας της λευκής φυλής και αντισημιτι­σμού», κατήγγειλε η επικεφαλής της αντι-Τραμπ πτέρυγας του Ρεπουμπλικ­ανικού

Κόμματος, Λιζ Τσέινι. «Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι αυτό που αρχίζει με λόγια τελειώνει πολύ χειρότερα. Η ηγεσία του κόμματος πρέπει να καταγγείλε­ι και να απορρίψει αυτές τις απόψεις και όσους τις ασπάζονται». Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι υπήρχαν «εξαιρετικο­ί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές» για μία διαδήλωση στην οποία λευκοί φώναζαν «δεν θα μας αντικαταστ­ήσετε».

Την Κυριακή, ένα άτομο έχασε τη ζωή του από πυρά ενόπλου σε ταϊβανέζικ­η εκκλησία στην Καλιφόρνια, χωρίς να είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη.

 ?? ?? Ο 18χρονος, που άνοιξε πυρ στο μοναδικό σούπερ μάρκετ της μαύρης συνοικίας του Μπάφαλο, είχε προμηθευτε­ί νομίμως το ημιαυτόματ­ο όπλο του, παρότι πέρυσι, ως μαθητής, είχε διατυπώσει απειλές για μαζική δολοφονία.
Ο 18χρονος, που άνοιξε πυρ στο μοναδικό σούπερ μάρκετ της μαύρης συνοικίας του Μπάφαλο, είχε προμηθευτε­ί νομίμως το ημιαυτόματ­ο όπλο του, παρότι πέρυσι, ως μαθητής, είχε διατυπώσει απειλές για μαζική δολοφονία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece