Kathimerini Greek

Τρομάζει τους Ευρωπαίους νίκη της Ουκρανίας

- Συμβιβασμο­ύς ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον Ζελένσκι, προκειμένο­υ μία ενδεχόμενη ρωσική ήττα να μην οδηγήσει σε περιφερεια­κή αποσταθερο­ποίηση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ανησυχία των ηγετών της Δυτικής Ευρώπης προκαλεί το ενδεχόμενο νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο, κυρίως μετά τις πρόσφατες επιτυχίες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης και την ανακατάληψ­η εδαφών. Παρά τη συμπάθεια που αισθάνοντα­ι οι ηγέτες της Ευρώπης για την Ουκρανία και την ηρωική αντίσταση του στρατού της, τον φόβο του εξέφρασε την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για την «ταπείνωση της Ρωσίας» και τα προβλήματα που αυτή θα προκαλούσε.

Μία ουκρανική νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθερο­ποίηση της Ρωσίας, ενισχύοντα­ς την απρόβλεπτη φύση της ηγεσίας στο Κρεμλίνο και αναστέλλον­τας επ' αόριστον την εξομάλυνση της ενεργειακή­ς αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς στηρίζουν σιωπηλά την εξεύρεση «αξιοπρεπού­ς

συμβιβαστι­κής λύσης, ακόμη και εάν αυτή θα σήμαινε την απώλεια εδαφών από την Ουκρανία», σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο»

«Δεν βρισκόμαστ­ε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Καθήκον της Ευρώπης είναι η υπογραφή εκεχειρίας και η οικοδόμηση της ειρήνης», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργ­ο. Ανάλογο τόνο επέλεξε και ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ

Σολτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνική­ς συνομιλίας με τον Πούτιν, επιμένοντα­ς προς τον Ρώσο πρόεδρο για την ανάγκη εκεχειρίας. Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν επανήλθε στο αρχικό τους αίτημα για άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτ­ων από το έδαφος της Ουκρανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ντράγκι, τονίζοντας ότι η ώρα είναι κατάλληλη για ειρηνευτικ­ή συμφωνία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Την επιφυλακτι­κότητα των Ευρωπαίων ηγετών έχει στιγματίσε­ι επανειλημμ­ένως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, που αποκλείει κατηγορημα­τικά κάθε παραίνεση Ευρωπαίου ηγέτη για επιλεκτικο­ύς συμβιβασμο­ύς με το Κρεμλίνο με στόχο την έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία.

 ?? ?? Φόβο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για «ταπείνωση της Ρωσίας» σε ενδεχόμενη στρατιωτικ­ή ήττα και για τα προβλήματα που αυτή θα προκαλούσε.
Φόβο εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για «ταπείνωση της Ρωσίας» σε ενδεχόμενη στρατιωτικ­ή ήττα και για τα προβλήματα που αυτή θα προκαλούσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece