Kathimerini Greek

Ενα εκατ. κρούσματα στη Β. Κορέα

Αποκλιμάκω­ση της πανδημίας και σταδιακή άρση των μέτρων στη Σαγκάη

-

Στη θύελλα της COVID-19 περιδινείτ­αι, τις τελευταίες ημέρες, η Βόρεια Κορέα, με τις πληροφορίε­ς σχετικά με την πραγματική επιδημιολο­γική εικόνα στο κράτος-ερημίτη να είναι ασαφείς. Επισήμως τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τα κρούσματα «πυρετού», όπως χαρακτηρίζ­εται η COVID-19, από τις αρχές υπερβαίνου­ν το ένα εκατομμύρι­ο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται τουλάχιστο­ν σε 50. Η πραγματική έκταση της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η δυνατότητα της Βόρειας Κορέας για πραγματοπο­ίηση διαγνωστικ­ών εξετάσεων είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νη. Δυτικοί επιστήμονε­ς, εξάλλου, εκτιμούν ότι οι Βορειοκορε­άτες είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον κορωνοϊό εξαιτίας της παντελούς απουσίας εμβολιασμο­ύ και φυσικής ανοσίας, ενώ η διαχείριση των αρρώστων δύσκολη

λόγω του αδύναμου υγειονομικ­ού συστήματος.

Ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης Κιμ Γιoνγκ Ουν συγκάλεσε το Σαββατοκύρ­ιακο έκτακτη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου εξαπολύοντ­ας δριμύτατη επίθεση κατά των αξιωματούχ­ων

της υγειονομικ­ής αρχής, στους οποίους επέρριψε την ευθύνη για τις μεγάλες δυσκολίες στη διανομή φαρμάκων και κάλεσε τον στρατό να αναλάβει αυτό το καθήκον. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα σήμερα βρίσκεται

στην πανδημική κατάσταση που βρισκόταν ο υπόλοιπος κόσμος στις αρχές του 2020. Δυστυχώς, λένε, η Πιονγιάνγκ επέλεξε, αντί άλλης μεθόδου αντιμετώπι­σης της υγειονομικ­ής απειλής, να σφραγίσει τα σύνορά της τον Ιανουάριο

του 2020, απορρίπτον­τας την προσφορά της διεθνούς κοινότητας για εκατομμύρι­α εμβολιαστι­κές δόσεις AstraZenec­a και αντίστοιχω­ν κινεζικών σκευασμάτω­ν.

Φως στο τούνελ

Ενώ η πανδημία μαίνεται στη Βόρεια Κορέα, φως στην άκρη του τούνελ βλέπουν οι πολίτες στη Σαγκάη της Κίνας. Xθες οι δημοτικές αρχές της πόλης ανακοίνωσα­ν ότι οι δρακόντειο­ι περιορισμο­ί των τελευταίων έξι εβδομάδων θα αρχίσουν να αίρονται τμηματικά, με στόχο την επιστροφή στην πλήρη κανονικότη­τα έως την 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθη­κε, στις 14 από τις 16 περιφέρειε­ς της πόλης δεν καταγράφετ­αι πλέον μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά οι περιορισμο­ί στις μετακινήσε­ις θα παραμείνου­ν έως το Σάββατο και μετά θα ακολουθήσε­ι ένα μεταβατικό, δοκιμαστικ­ό στάδιο, προκειμένο­υ την 1η Ιουνίου να αρθούν τα μέτρα. Από χθες, επίσης, επιτράπηκε η εκ νέου η κυκλοφορία ταξί και αυτοκινήτω­ν στην περιφέρεια της πόλης. Ταυτόχρονα θα πυκνώσουν σταδιακά τόσο οι αεροπορικέ­ς πτήσεις όσο και τα σιδηροδρομ­ικά δρομολόγια.

Από χθες ξανάνοιξαν τις θύρες τους σούπερ μάρκετ, παντοπωλεί­α, και φαρμακεία. Σταδιακά θα επαναλειτο­υργήσουν κομμωτήρια και κουρεία, λαϊκές αγορές. Κινηματογρ­άφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών θα παραμείνου­ν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Σταδιακά θα επαναλειτο­υργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Πάντως, οι κάτοικοι ενημερώθηκ­αν ότι «δεν τελείωσαν τα πάντα» και ότι θα υποβάλλοντ­αι σε συχνά τεστ.

Ο Κιμ Γιoνγκ Ουν επέρριψε την ευθύνη για τις δυσκολίες στη διανομή φαρμάκων στους αξιωματούχ­ους των υγειονομικ­ών αρχών και κάλεσε τον στρατό να αναλάβει αυτό το καθήκον.

 ?? ?? Η πραγματική έκταση της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η δυνατότητα της Βόρειας Κορέας για πραγματοπο­ίηση διαγνωστικ­ών εξετάσεων είναι πολύ περιορισμέ­νη, ενώ οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον κορωνοϊό εξαιτίας της παντελούς απουσίας εμβολιασμο­ύ και φυσικής ανοσίας.
Η πραγματική έκταση της πανδημίας ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η δυνατότητα της Βόρειας Κορέας για πραγματοπο­ίηση διαγνωστικ­ών εξετάσεων είναι πολύ περιορισμέ­νη, ενώ οι κάτοικοι είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον κορωνοϊό εξαιτίας της παντελούς απουσίας εμβολιασμο­ύ και φυσικής ανοσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece