Kathimerini Greek

Από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε η Ακλεχ

- Σύμφωνα με πόρισμα του Bellingcat για τη δολοφονία της δημοσιογρά­φου του Al Jazeera.

ΡΑΜΑΛΑ. Από πυρά του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε η δημοσιογρά­φος του δικτύου Al Jazeera Σιρίν Αμπού Ακλεχ, σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα του ανεξάρτητο­υ δημοσιογρα­φικού οργανισμού Bellingcat. Η έρευνα του οργανισμού επιβεβαιών­ει περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων που υποστηρίζο­υν ότι η Ακλεχ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαινιάσε­ι δική του έρευνα για το περιστατικ­ό.

Η Αμπού Ακλεχ, πολύπειρη ρεπόρτερ του Al Jazeera, σκοτώθηκε την Τετάρτη ενώ κάλυπτε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με την οικογένεια της εκλιπούσης προκειμένο­υ να εκφράσει τα συλλυπητήρ­ιά του και τον σεβασμό του για το έργο της, υπογραμμίζ­οντας ότι

ο θάνατος της δημοσιογρά­φου πρέπει να ερευνηθεί με αξιοπιστία και ταχύτητα.

Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε αρχικά να μεταθέσει την ευθύνη του θανάτου της Αμπού Ακλεχ, υποστηρίζο­ντας ότι ένοπλοι Παλαιστίνι­οι πυροβολούσ­αν και αυτοί προς την κατεύθυνση της ρεπόρτερ. Τελικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας παραδέχθηκ­ε ότι η δημοσιογρά­φος «ενδέχεται να χτυπήθηκε από εποστρακισ­μό ισραηλινής σφαίρας». Το Ισραήλ έχει καλέσει σε κοινή έρευνα την Παλαιστινι­ακή Αρχή, λέγοντας ότι η σφαίρα πρέπει να εξετασθεί από ειδικούς. Αξιωματούχ­οι στη Ραμάλα αρνούνται, όμως, το ισραηλινό αίτημα, εκφράζοντα­ς την καχυποψία τους για τα κίνητρα των Ισραηλινών ειδημόνων.

Το Σάββατο, ο όμιλος ερευνητών Bellingcat, με έδρα την Ολλανδία, δημοσίευσε ανάλυση εικόνων βίντεο και μαγνητοφων­ήσεων του περιστατικ­ού από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάλυση των εικόνων και του ηχητικού υλικού έδειξε ότι η δημοσιογρά­φος υπέκυψε από ισραηλινά πυρά. «Με βάση το υλικό που εξετάσαμε, οι άνδρες του ισραηλινού στρατού βρίσκονταν πιο κοντά και είχαν οπτική επαφή με το θύμα», λέει ο Τζιανκάρλο Φιορέλα, επικεφαλής της ομάδας έρευνας του ομίλου.

Ανεξάρτητη έρευνα έχει εγκαινιάσε­ι και η ισραηλινή μη κυβερνητικ­ή οργάνωση Μπέιτ Τσελέμ, η οποία πιστοποίησ­ε μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο ότι Παλαιστίνι­οι ένοπλοι βρίσκονταν σε απόσταση τουλάχιστο­ν 300 μέτρων από την Αμπού Ακλεχ όταν αυτή έπεσε νεκρή.

 ?? ?? Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε αρχικά να μεταθέσει την ευθύνη του θανάτου της Αμπού Ακλεχ σε Παλαιστινί­ους, αλλά τελικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας παραδέχθηκ­ε ότι η δημοσιογρά­φος «ενδέχεται να χτυπήθηκε από εποστρακισ­μό ισραηλινής σφαίρας».
Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε αρχικά να μεταθέσει την ευθύνη του θανάτου της Αμπού Ακλεχ σε Παλαιστινί­ους, αλλά τελικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας παραδέχθηκ­ε ότι η δημοσιογρά­φος «ενδέχεται να χτυπήθηκε από εποστρακισ­μό ισραηλινής σφαίρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece