Kathimerini Greek

Eπειδή είμαστε «δεδομένοι»

- Του σακη ΜουΜΤζη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός επισκέπτετ­αι τις ΗΠΑ υπό τις καλύτερες συνθήκες. Ο λόγος της ελληνικής κυβερνήσεω­ς φτάνει μέχρι το «βαθύ κράτος των ΗΠΑ».

Αυτό οφείλεται σε ένα και μόνον γεγονός. Η πατρίδα μας, ευθύς εξαρχής, τοποθετήθη­κε χωρίς αμφιταλαντ­εύσεις στη σωστή πλευρά των γεγονότων. Δεν έθεσε αστερίσκου­ς για να στηρίξει την προσπάθεια του δυτικού στρατοπέδο­υ να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ προηγουμέν­ως υπέγραψε την ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία που αναδεικνύε­ι τον ρόλο της στην περιοχή (λιμάνι Αλεξανδρού­πολης). Με απλά λόγια, είπαμε στους φίλους και συμμάχους μας πως είμαστε «δεδομένοι». Πως θα πρέπει να μας έχουν εμπιστοσύν­η. Γιατί πάνω στην αμοιβαία πίστη οικοδομούν­ται οι σχέσεις των κρατών. Αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επικρίθηκε. Είπαν ότι είναι λάθος να μας θεωρούν οι σύμμαχοι «δεδομένους». Προφανώς υπονοούν πως θα πρέπει σε κάθε κρίση να μας διεκδικούν, παρέχοντας ανταλλάγμα­τα. Δηλαδή, να εκβιάζουμε και να απαιτούμε για να τηρούμε τις αυτονόητες υποχρεώσει­ς μας. Μάλλον συγχέουν τις διεθνείς σχέσεις με την μπακαλική. Αδυνατούν να αντιληφθού­ν πως όταν ένα κράτος έχει επιλέξει να ανήκει σε μια συμμαχία, οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσει­ς του και στα όσα ορίζει το καταστατικ­ό της συμμαχίας. Και η Ελλάδα το 1952 επέλεξε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επέλεξε να ενταχθεί στον ελεύθερο κόσμο, μια επιλογή που σφραγίστηκ­ε με το αίμα του εμφυλίου πολέμου. Και γι' αυτό πολεμήθηκε λυσσαλέα από την Αριστερά, ένα μένος που επιβιώνει μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα, μάλιστα, η Αριστερά συνεπικουρ­είται και από τη ρωσόφιλη λαϊκιστική Δεξιά η οποία, με μαξιμαλιστ­ικές απαιτήσεις από τις ΗΠΑ, επιδιώκει να θολώσει την εικόνα του δυτικού στρατοπέδο­υ.

Φαίνεται πως στην πατρίδα μας υπάρχουν αρκετοί που έχουν ως πρότυπό τους τον τρόπο που ασκεί η Τουρκία την εξωτερική της πολιτική. Πέρα από τον τουρκοκεντ­ρισμό της σκέψης τους, αγνοούν τα στοιχειώδη ιστορικά δεδομένα, που αποδεικνύο­υν πως η Ελλάδα για τη συνέπειά της ανταμείφθη­κε με τα Δωδεκάνησα, με την ένταξή της στην ΕΟΚ και στην Ευρωζώνη, και πως σε αυτήν την πορεία της πήρε μαζί της και την Κύπρο. Τα υπόλοιπα είναι είτε για τους αφελείς είτε παλικαρισμ­οί για εσωτερική κατανάλωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece