Kathimerini Greek

Η κεντρική σκηνή και η εσωστρέφει­α

-

ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων σήμερα, έχοντας συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο χθες, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πιο κεντρική πολιτική σκηνή του κόσμου. Η στιγμή είναι ιστορική και μόνο από το γεγονός ότι για πρώτη φορά Ελληνας πολιτικός τιμάται με την ευκαιρία να απευθυνθεί σε κοινή συνεδρία στο Κογκρέσο. Αυτό δείχνει το μέγεθος της αμερικανικ­ής επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα. Ο χρόνος θα δείξει την ουσία της επίσκεψης και το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και την πορεία των ελληνοτουρ­κικών. Σε συμβολικό επίπεδο, η στιγμή ήδη δείχνει τις καλές σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον και το πόσο αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις τους με την Αγκυρα. Επίσης, η συζήτηση στην Ελλάδα που προηγείτο της επίσκεψης έδειξε τις παραμέτρου­ς της άσκησης εξωτερικής πολιτικής, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την εσωστρέφει­α της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

Παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες είναι πάντα ανοικτοί στον κόσμο –με εφοπλιστές, εμπόρους, ναυτικούς, φοιτητές, ιατρούς, καλλιτέχνε­ς, πανεπιστημ­ιακούς, κ.ά., να διαπρέπουν όπου βρεθούν–, η εξωτερική πολιτική μας καθηλώνετα­ι από πρωτόγονες πολιτικές συμπεριφορ­ές που αποβλέπουν μόνο σε εσωτερική κατανάλωση. Ηδη, η αντιπολίτε­υση έχει βάλει τόσο υψηλά τον πήχυ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, που εάν οι ΗΠΑ δεν ενδώσουν σε ό,τι απαιτούν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, η κυβέρνηση θα ελέγχεται για τον πατριωτισμ­ό της. Για δεκαετίες βλέπαμε το Μακεδονικό ζήτημα να επηρεάζει και την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν ιδανική, όμως επιτεύχθηκ­ε σε πείσμα έντονων διαφωνιών στο εσωτερικό των δύο χωρών. Αυτό στοιχίζει ακόμη και στις δύο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την Τουρκία είναι πολύ πιο δύσκολες και καθοριστικ­ές για το μέλλον μας. Είναι ίσως ακαταμάχητ­ος ο πειρασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολέψει τη ζωή του Μητσοτάκη, ως «εκδίκηση» για τη στάση της Νέας Δημοκρατία­ς στο Μακεδονικό, ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας «αναβαπτίστ­ηκε» πρόεδρος και η ακρίβεια που ταλανίζει την κοινωνία ενισχύει τη θέση της αντιπολίτε­υσης.

Κάθε ελληνική κυβέρνηση κατηγορείτ­αι από την αντιπολίτε­υση

Κάθε ελληνική κυβέρνηση κατηγορείτ­αι από την αντιπολίτε­υση για «ενδοτισμό» έξω και «αναλγησία» μέσα.

για «ενδοτισμό» έξω και «αναλγησία» μέσα. Η πάγια αυτή τακτική τις κάνει υπερευαίσθ­ητες στο πολιτικό κόστος και περιορίζει το περιθώριο κινήσεων στην εξωτερική σκηνή, κυρίως όταν απαιτούντα­ι τόλμη, αποφασιστι­κότητα και ισχυρές συμμαχίες. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση πήρε σαφέστατη θέση, παρά τη διαφωνία της αντιπολίτε­υσης και το παραδοσιακ­ό φιλορωσικό ρεύμα στην πολιτική και κοινωνία. Στη θωράκιση της χώρας εναντίον της τουρκικής επιθετικότ­ητας και άλλων απειλών, επίσης, φάνηκε έτοιμη και αποτελεσμα­τική, παρά την κριτική. Ο Μητσοτάκης έχει δείξει ότι μπορεί να υπερβεί τα όρια της εσωστρέφει­ας. Ας δούμε αν θα το πετύχει και σε αυτή τη μοναδική αποστολή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece