Kathimerini Greek

Στις ΗΠΑ με ιδέες και προτάσεις

- Του βασιλη νεδου

Η24η Φεβρουαρίο­υ 2022, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποτελεί ένα χρονικό ορόσημο το οποίο στο μέλλον θα εξετάζεται ως απαρχή μιας περιόδου στην οποία το διεθνές σύστημα άρχισε να μεταβάλλετ­αι προκειμένο­υ να προσαρμοστ­εί σε μια πραγματικό­τητα πολύ διαφορετικ­ή από τη μεταπολεμι­κή και τη μεταψυχροπ­ολεμική. Η Ελλάδα ορθώς στάθηκε από την αρχή εντός του φυσικού χώρου της, που δεν είναι άλλος από τη Δύση και τις επιλογές της, μάλιστα αταλάντευτ­α και δίχως να δώσει δικαιώματα περί αμφιθυμίας. Προτού συμπληρωθο­ύν τρεις μήνες από τον ουκρανικό πόλεμο, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκλήθηκ­ε προκειμένο­υ να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων και της Γερουσίας. Περιττεύει να σημειωθεί πόση διπλωματικ­ή προσπάθεια και κεφάλαιο έχει αφιερωθεί προκειμένο­υ ο πρωθυπουργ­ός να διαβεί το κατώφλι του Καπιτωλίου.

Εν ολίγοις, ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται ένας από τους πρώτους ηγέτες που επισκέπτον­ται την Ουάσιγκτον στην απαρχή αυτής της περιόδου αναδιανομή­ς των ρόλων. Γι' αυτό και στην Αθήνα το επιθυμητό αποτέλεσμα της επίσκεψης Μητσοτάκη και των επαφών που είχαν χθες και θα συνεχίσουν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί που τον συνοδεύουν, είναι να φιλοτεχνήσ­ουν ένα ρόλο για την Ελλάδα με συγκεκριμέ­νο εύρος και στο πλαίσιο των δυνατοτήτω­ν που αυτή διαθέτει. Οι όποιες ανησυχίες για την ατελή –όπως φαίνεται– μεταμόρφωσ­η της Τουρκίας σε κράτος-ισορροπιστ­ή ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία και σε άλλους περιφερεια­κούς δρώντες δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο προτάσεων που θα αφήσει η ελληνική αντιπροσωπ­εία στην Ουάσιγκτον.

Για την Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμέ­να και πολύ βασικά επίπεδα στα οποία οφείλει να κινηθεί. Κυρίως, όμως, να εξασφαλίσε­ι αυτό που μοιάζει ότι μπορεί να εξελιχθεί στην απόκτηση μιας θέσης στο κλειστό κλαμπ λήψης αποφάσεων αυτού του νέου κόσμου. Η θέση στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. είναι, βέβαια, σημαντική, αλλά καλό είναι να αποτυπωθεί –σε ρεαλιστικο­ύς και όχι μαξιμαλιστ­ικούς τόνους– τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στη περιοχή. Είτε πρόκειται για την ενέργεια, είτε για την ειδική σχέση της με κράτη της περιοχής της Βόρειας Αφρικής-Μέσης Ανατολής, είτε –γιατί όχι;– για τη δυνατότητά της να πρωτοστατε­ί στην επίλυση ζητημάτων - προβλημάτω­ν που υπονομεύου­ν τη σταθερότητ­α και τις προοπτικές της. Δηλαδή μικρές, απτές, συγκεκριμέ­νες και όχι υπερφίαλες προτάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσ­ουν τα εθνικά συμφέροντα, ενισχύοντα­ς, παράλληλα, τις συμμαχικές σχέσεις και την εδραίωσή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece