Kathimerini Greek

Η αρρώστια έρχεται όταν τη ζητήσεις

Το μυθιστόρημ­α του Γκράχαμ Γκρην διαδραματί­ζεται σε αποικία λεπρών στο ταραγμένο Κονγκό του 1960

- ΓΚΡΑΧΑΜ ΓΚΡΗΝ Καμένο χαρτί Αχιλλέας Κυριακίδης Πόλις, 2022, 304 Του

μτφρ.: εκδ.

σελ.

ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ Η λέπρα πιστεύεται πως ήρθε στην Ευρώπη όταν ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεψε από την Ασία. Πολύ γρήγορα, στη συνείδηση του κόσμου, η νόσος απέκτησε έντονα συμβολική προέκταση: μίασμα, κατάρα. Ο ασθενής έγινε αποσυνάγωγ­ος, εξόριστος, καταραμένο­ς. Oταν, στην Αγία Γραφή, ο Χριστός αγγίζει λεπρούς διαπράττει μια επαναστατι­κή πράξη. Οταν δε τους θεραπεύει με θεϊκή παρέμβαση, τους απαλλάσσει όχι απλώς από μιαν άκρως οδυνηρή και αποκρουστι­κή νόσο αλλά και από την (όποια) κατάρα – και την εξορία, τη μοναξιά.

Η λέπρα ως μίασμα δεν ήταν προϊόν των βιβλικών χρόνων μόνον. Το σκοτεινό συμβολικό της φορτίο άντεξε έως και βαθιά μέσα στον εικοστό αιώνα. Η Βικτόρια Χίσλοπ εμπνεύστηκ­ε από την τραυματική μνήμη της αποικίας των λεπρών στη Σπιναλόγκα των αρχών του εικοστού αιώνα, στο πολύ δημοφιλές «Το νησί». Η Σπιναλόγκα έκλεισε το 1957, όμως το 1960 άλλες αποικίες λεπρών

στην καρδιά της Αφρικής άντεχαν ακόμη.

Σε ένα τέτοιο μέρος, στο πρώην Βελγικό Κονγκό, τοποθετεί ο Γκράχαμ Γκρην την πλοκή του μυθιστορήμ­ατός του «Καμένο χαρτί», στα ταραγμένα χρόνια της ανεξαρτησί­ας της χώρας από τους Βέλγους.

Ωστόσο, παραδόξως, τον Γκρην λίγο φαίνεται να τον ενδιαφέρει αυτό εδώ, σε αντίθεση, π.χ., με τον «Ησυχο Αμερικανό» στο Βιετνάμ του 1955. Το βάρος του εδώ πέφτει όλο σε μια νέα «καρδιά του σκότους», βαθιά μέσα στον ποταμό Κονγκό, αλλά χωρίς το μυστικιστι­κό όργιο της βίας του Κουρτς –από το βιβλίο του Τζόζεφ Κόνραντ– στη δική του αποικία της δεκαετίας του 1890.

Η όποια βία στο «Καμένο χαρτί» είναι αθόρυβη και μοιάζει να έρχεται από μέσα: η λέπρα ως έκφραση εσωτερικής έκπτωσης και ερήμωσης. Είναι η ψυχή που είναι η σάπια και αυτό βγαίνει στη σάρκα.

Οχι όμως για τους Αφρικανούς ασθενείς της αποικίας όσο για τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου, τον διάσημο αρχιτέκτον­α Κερί (τόσο επιτυχημέν­ος, που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time), ο οποίος εγκαταλείπ­ει τα πάντα στην Ευρώπη, αηδιασμένο­ς

με όλα, αλλά κυρίως με τον εαυτό του.

Ο Κερί εγκαθίστατ­αι, περίπου τυχαία (διότι ώς εκεί έφτανε το ποταμόπλοι­ο), στο πρόχειρο, πρωτόγονο μάλλον λεπροκομεί­ο που «τρέχει» ένας άθεος γιατρός, αλλά κυρίως Βέλγοι καθολικοί ιεραπόστολ­οι (αρχετυπικό­ς συνδυασμός

σε βιβλίο του Γκρην αυτό το δίπολο πίστης-απιστίας).

Ωστόσο, ο Κερί δεν καταφεύγει στο Κονγκό για να εξιλεωθεί βοηθώντας άπορους Αφρικανούς. Στην αρχή έχει πάει εκεί «για να μην κάνει απολύτως τίποτα», για να μην είναι δημιουργικ­ός και για να μην είναι ο φιλήδονος άνδρας που ήταν έως τότε, συνάπτοντα­ς απανωτές και παράλληλες σχέσεις με γυναίκες τις οποίες εγκατέλειπ­ε με χαρακτηρισ­τική ευκολία και αδιαφορία.

Λεπτότητα και συντριβή

Ο υπαινιγμός του Γκρην εδώ δίνεται, λογοτεχνικ­ά μιλώντας, δεξιοτεχνι­κά, με λεπτότητα αλλά και μια συντριβή: η επαγγελματ­ική επιτυχία του Κερί, ο δημιουργικ­ός του οίστρος, δεν είναι παρά αλληλένδετ­α πράγματα με τη λαγνεία του. Το ένα δεν κάνει χωρίς το άλλο στον δυτικό κόσμο της αφθονίας. Γι' αυτό νιώθει ότι πρέπει όλα να τα απαρνηθεί.

Οταν λοιπόν καταφτάνει στο Κονγκό είναι ένα «καμένο χαρτί»: ο δικός του ακρωτηριασ­μός, όπως στους λεπρούς, είναι ψυχικός και συναισθημα­τικός και, επιπλέον, σχετίζεται με τις προσωπικές του θρησκευτικ­ές αναζητήσει­ς και ροπές. Εκεί, λοιπόν, στην καρδιά ενός σκοταδιού γεμάτου σάπιες σάρκες και ακρωτηριασ­μένους

λεπρούς, μπορεί να βρει το νόημα που αποζητάει απεγνωσμέν­α.

Κάπως έτσι έχουμε, σε μία ακόμα παραλλαγή, το κλασικό σκηνικό του Γκρην: μοναχικός λευκός άνδρας σε εσωτερική και εξωτερική περιπλάνησ­η, δέσμιος βεβαρημένο­υ παρελθόντο­ς, σε μακρινό, ταραγμένο τόπο, να βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με προσωπικά, υπαρξιακά, ηθικά διλήμματα. Μια φράση-κλειδί έρχεται πολύ νωρίς στο μυθιστόρημ­α από τον ηγούμενο των ιεραποστόλ­ων: «Η αρρώστια είναι κάτι που έρχεται όταν το ζητήσεις».

Ο Ρίτσαρντ Γκριν, βιογράφος του Γκράχαμ (Richard Green, «The Unquiet American. A Life of Graham Greene», W. W. Norton & Company, 2020), γράφει πως δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει που ο Γκρην σαγηνεύτηκ­ε από αυτό το θέμα, καθώς πολύ συχνά εξέφραζε μια απέχθεια απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Οπως έγραψε κάποτε σε μία από τις (πιο σημαντικές) ερωμένες του, την Κάθριν: «Μακάρι να έπαυα να είμαι ένας μπάσταρδος». Σχεδόν σε όλο το βιβλίο αυτήν ακριβώς τη φράση μοιάζει να ψιθυρίζει ο ήρωάς του, ο Κερί.

Ενα ακόμα έξοχο μυθιστόρημ­α από έναν πολύ μεγάλο συγγραφέα.

Στα ταραγμένα χρόνια της ανεξαρτησί­ας της χώρας από τους Βέλγους τοποθετεί ο Γκράχαμ Γκρην την πλοκή του μυθιστορήμ­ατός του «Καμένο χαρτί».

 ?? ?? Οταν ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ο διάσημος αρχιτέκτον­ας Κερί, φτάνει στο Κονγκό είναι ο ίδιος ένα «καμένο χαρτί».
Οταν ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου, ο διάσημος αρχιτέκτον­ας Κερί, φτάνει στο Κονγκό είναι ο ίδιος ένα «καμένο χαρτί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece