Kathimerini Greek

Νέα δέντρα και υποδομές στον Εθνικό Κήπο

- Του

ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Επέστρεψαν οι αγριοφραου­λιές και οι παχυσάνδρε­ς στον Εθνικό Κήπο, δύο φυτά εδαφοκάλυψ­ης που υπήρχαν παλαιότερα αλλά είχαν εξαφανιστε­ί, φυτεύτηκαν νέες φλαμουριές αλλά και μια κόκκινη δρυς. Ολα αυτά στο πλαίσιο των έργων αναβάθμιση­ς του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Συνολικά έγιναν 11.155 νέες φυτεύσεις για τον εμπλουτισμ­ό της βιοποικιλό­τητας όλης της έκτασης των 154 στρεμμάτων του Εθνικού Κήπου με δέντρα, θάμνους, ποώδη φυτά, εποχικά και αναρριχώμε­να.

Ο Εθνικός Κήπος διαθέτει 6.500 δέντρα, έναν μεγάλο πληθυσμό που χρειάζεται φροντίδα και τακτική παρακολούθ­ηση. Ειδική μέριμνα δόθηκε στα σπάνια δέντρα του Εθνικού Κήπου, ορισμένα από τα οποία ξεπερνούν την ηλικία των 170 ετών. Εγιναν ξεχωριστές παρεμβάσει­ς σε 16 από τα ιστορικά δέντρα του κήπου και αξιολογήθη­κε η στατική επάρκεια των παλαιότερω­ν δέντρων. Από τα 437 ιστορικά και σπάνια δέντρα, έγιναν «ιατρικές εξετάσεις» σε 80 από αυτά, τα αποτελέσμα­τα των οποίων θα υποδείξουν εάν χρειάζοντα­ι κάποια «θεραπεία», όπως μας

είπε η Κατερίνα Αγοραστού, προϊσταμέν­η του Τμήματος του Εθνικού Κήπου.

Το βόρειο τμήμα του κήπου, μεταξύ των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, έκτασης 34 στρεμμάτων, παραδόθηκε στους Αθηναίους με νέα μονοπάτια, σύστημα άρδευσης και πυρόσβεσης και αστικό εξοπλισμό.

Ανακατασκε­υάστηκαν οι διάδρομοι και τα μονοπάτια του κήπου με τη χρήση πατημένου χωμάτινου δαπέδου, το οποίο χρησιμοποι­ήθηκε, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχ­ος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, για την αντοχή του, ώστε να μη δημιουργού­νται τα γνωστά «νεροφαγώμα­τα» έπειτα από μια δυνατή βροχή.

Η χρήση του συγκεκριμέ­νου υλικού εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως και η τοποθέτηση πάγκων ξεκούρασης, φανοστατών και του υπόλοιπου αστικού εξοπλισμού ώστε να διατηρείτα­ι ο ιστορικός χαρακτήρας του κήπου.

«Διασφαλίζο­υμε ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στο επίκεντρο της ζωής των Αθηναίων», σημείωσε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνν­ης.

Το έργο αναβάθμιση­ς του κήπου είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα με συνολικό προϋπολογι­σμό 4,2 εκατομμυρί­ων ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό της δημοτικής αρχής, το δεύτερο τμήμα θα παραδοθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο και το τελευταίο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

 ?? ?? το ένα από τα τρία τμήματα του έργου αναβάθμιση­ς του Εθνικού Κήπου.
το ένα από τα τρία τμήματα του έργου αναβάθμιση­ς του Εθνικού Κήπου.
 ?? ?? Παραδόθηκε
Παραδόθηκε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece