Kathimerini Greek

Η ενίσχυση του δολαρίου πιέζει τη διεθνή οικονομία

- Των και

To ενισχυμένο δολάριο κατευθύνει την παγκόσμια οικονομία όλο και πιο βαθιά σε μια συγχρονισμ­ένη επιβράδυνσ­η, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και υποκινώντα­ς την αστάθεια των χρηματοπισ­τωτικών αγορών – και δεν υπάρχει κάποια προοπτική άμβλυνσης των συνθηκών αυτών. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο, ανήλθε 7% από τον Ιανουάριο και μετά, αγγίζοντας τα υψηλά επίπεδα διετίας. Παράλληλα, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκινά μια επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό, οπότε και οι επενδυτές αγόρασαν δολάρια ως καταφύγιο εν μέσω οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας.

Ενα ενδυναμωμέ­νο νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα να αποκλιμακώ­σει τις τιμές και να στηρίξει την αμερικανικ­ή ζήτηση για αγαθά από το εξωτερικό. Παράλληλα, όμως, θα προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενω­ν ειδών από άλλες οικονομίες, τροφοδοτών­τας περαιτέρω τον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμο­ύ σε αυτές και αποσπώντας τους κεφάλαια. Και το συγκεκριμέ­νο χαρακτηρισ­τικό καθίσταται πολύ ανησυχητικ­ό για τις αναδυόμενε­ς οικονομίες, οι οποίες αναγκάζοντ­αι είτε να επιτρέψουν στα νομίσματά τους να αποδυναμωθ­ούν είτε να παρέμβουν για να μετριάσουν τη διολίσθησή τους είτε να αυξήσουν

τα δικά τους επιτόκια σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τα επίπεδα των συναλλαγμα­τικών τους διαθεσίμων. Τόσο η Ινδία όσο και η Μαλαισία πραγματοπο­ίησαν αιφνιδιαστ­ικές αυξήσεις επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Η Ινδία παρενέβη, επίσης, στην αγορά για να στηρίξει τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία της ρουπίας.

Ούτε οι προηγμένες οικονομίες

φάνηκαν αλώβητες. Την προηγούμεν­η εβδομάδα το ευρώ έφτασε σε νέα επίπεδα ναδίρ πενταετίας, το ελβετικό φράγκο αποδυναμώθ­ηκε για να επιτύχει ισοτιμία 1/1 με το δολάριο για πρώτη φορά από το 2019, ενώ το ιαπωνικό γεν καταβυθίστ­ηκε σε ναδίρ εικοσαετία­ς. «Ο γρήγορος ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed προκαλεί πονοκεφάλο­υς σε πολλές άλλες οικονομίες στον κόσμο, προκαλώντα­ς εκροές χαρτοφυλακ­ίου και εξασθένηση εθνικών νομισμάτων», δηλώνει ο Τούλι Μακάλι, διευθυντής του τμήματος Οικονομικώ­ν Ασίας - Ειρηνικού στην τράπεζα Scotiabank.

Παράλληλα, ο συνδυασμός της επιβράδυνσ­ης της αμερικανικ­ής

ανάπτυξης και της αναμενόμεν­ης αποθέρμανσ­ης του πληθωρισμο­ύ των ΗΠΑ θα επιβραδύνε­ι τελικά την άνοδο του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της θα αφαιρέσει την πίεση από άλλες κεντρικές τράπεζες για σύσφιγξη, μπορεί να χρειαστούν μήνες για μια νέα ισορροπία. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Κλέι Λόουερι, πρώην υφυπουργό Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, οι αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες κινδυνεύου­ν από μια «αναντιστοι­χία νομισμάτων», η οποία συμβαίνει όταν οι κυβερνήσει­ς, οι εταιρείες ή τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα έχουν δανειστεί σε δολάρια ΗΠΑ και στη συνέχεια τα έχουν προσφέρει με τη μορφή χορηγήσεων στο εθνικό τους νόμισμα.

Το ισχυρό δολάριο έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις αναδυόμενε­ς όσο και στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece