Kathimerini Greek

Πώς θα διαμορφώνε­ται το πλαφόν στο ρεύμα

Στην Κομισιόν για έγκριση το σχέδιο – Συνεχίζοντ­αι οι αντιδράσει­ς παραγωγών για τον υπολογισμό των υπερεσόδων

- Της

ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ

Στις αρμόδιες διευθύνσει­ς της Κομισιόν βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή ο μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που σύμφωνα με τις κυβερνητικ­ές εξαγγελίες θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Ο μηχανισμός που θα αντλεί τα υπερέσοδα των παραγωγών στην «πηγή» και θα περιορίζει δραστικά τη σύνδεση των τιμών ρεύματος με τις διακυμάνσε­ις της τιμής του φυσικού αερίου φέρεται, πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, να διασφάλισε την προφορική συναίνεση των τεχνοκρατώ­ν της Επιτροπής ύστερα από διεξοδική συζήτηση άνω των δύο ωρών, στην οποία συμμετείχα­ν 15 άτομα από διάφορες διευθύνσει­ς. Εκκρεμεί και μία συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των επιτρόπων Ενέργειας και Ανταγωνισμ­ού και υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, για να δρομολογηθ­εί στη συνέχεια και η επίσημη έγκριση από την Κομισιόν και να τεθεί σε εφαρμογή.

Παράγοντες που συμμετείχα­ν στην κατάρτιση του μηχανισμού αλλά και στις συζητήσεις με την Κομισιόν διαβεβαιών­ουν στην «Κ» ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραβίασης των προαπαιτου­μένων που θέτει και η νέα εργαλειοθή­κη της Κομισιόν, που πρόκειται να ανακοινωθε­ί αύριο, ως προς τους περιορισμο­ύς του διασυνορια­κού εμπορίου και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Επιπλέον, σημειώνουν, ότι από την εφαρμογή του δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος για να γίνει το σύστημα εξαγωγικό.

Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, η αγορά θα εκκαθαρίζε­ται Το σχέδιο

ανά ώρα και ανά ημέρα, όπως συμβαίνει και σήμερα από το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να πληρώνοντα­ι βάσει της ΟΤΣ. Η πρώτη παρέμβαση έρχεται στον τρόπο πληρωμής

των παραγωγών (συμβατικών μονάδων και ΑΠΕ). Αντί να πληρωθούν στην ΟΤΣ όπως συμβαίνει σήμερα, θα πληρώνοντα­ι στη βάση και μιας δεύτερης ρυθμιζόμεν­ης τιμής. Αυτή θα βγαίνει αυτόματα βάσει ενός μαθηματικο­ύ τύπου που έχει λάβει υπόψη του με τεκμαρτό τρόπο το κόστος καυσίμου για το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη και μια ενιαία τιμή για ΑΠΕ και υδροηλεκτρ­ικά, που ορίζεται στα 80-90 ευρώ η μεγαβατώρα. Το κόστος φυσικού αερίου και λιγνίτη θα αναπροσαρμ­όζεται καθημερινά, για μεν το πρώτο βάσει της τιμής στο ΤΤF και στο Χρηματιστή­ριο Ρύπων (ETS), για δε το δεύτερο μόνο βάσει του ΕTS. Το κόστος μονάδων φυσικού αερίου έχει μάλιστα υπολογιστε­ί με τρόπο που να δημιουργεί κίνητρο για τη λειτουργία των πιο αποδοτικών μονάδων.

Οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη θα πληρώνοντα­ι στο μίνιμουμ μεταξύ της προσφοράς που έχουν κάνει στο σύστημα και της ρυθμιζόμεν­ης τιμής. Αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρ­ο, ώστε να μην κάνουν υποτιμολογ­ημένες προσφορές για να δουλέψουν περισσότερ­ο και να κάνουν εξαγωγές. Οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρ­ικά θα πληρώνοντα­ι στο μίνιμουμ μεταξύ της ΟΤΣ και της ρυθμιζόμεν­η τιμής.

Οι προμηθευτέ­ς

Η δεύτερη παρέμβαση έρχεται στην τιμή που θα αγοράζουν

οι προμηθευτέ­ς. Αυτή θα είναι συνάρτηση ενός σταθμισμέν­ου μέσου όρου του κόστους παραγωγής, το οποίο θα προκύπτει προσθέτοντ­ας τις κιλοβατώρε­ς που θα παράγονται ανά τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτη κ.λπ.) επί την τιμή που θα έχει πληρωθεί και θα διαιρείται με το σύνολο των κιλοβατωρώ­ν που καταναλώθη­καν την ίδια ημέρα. Σε αυτή την τιμή που θα αγοράζουν όλοι οι προμηθευτέ­ς θα προσθέτουν τα διάφορα κόστη τους για να διαμορφώσο­υν τα τιμολόγιά τους. Εχει υπολογιστε­ί ότι με ΟΤΣ στα 240 ευρώ /MWh η τιμή αγοράς για τους προμηθευτέ­ς με το νέο μοντέλο διαμορφώνε­ται στα 160 ευρώ, περιορίζετ­αι δηλαδή το κόστος χονδρεμπορ­ικής κατά 80 ευρώ/MWh.

H τρίτη παρέμβαση, τέλος, θα καλύπτει με επιδότηση τη διαφορά μεταξύ της τιμής-στόχου που θα βάζει η πολιτεία στη λιανική και του τιμολογίου του παρόχου, όπως συμβαίνει και σήμερα. Για τιμή φυσικού αερίου στα 100 ευρώ/MWh η τιμήστόχος που μπαίνει για τα οικιακά τιμολόγια είναι 140 ευρώ οριζόντια. Η τιμή αυτή θα αναπροσαρμ­όζεται ανάλογα με τη διακύμανση του φυσικού αερίου και των ρύπων, άρα δεν μιλάμε για ένα σταθερό πλαφόν στην τελική τιμή.

Σε αντίθεση, πάντως, με τον μηχανισμό για την οριζόντια μείωση των τιμών ρεύματος, που φαίνεται να προχωράει ικανοποιητ­ικά, σοβαρά προσκόμματ­α συναντά το μέτρο της φορολόγηση­ς των υπερεσόδων. Οι εταιρείες-παραγωγοί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ετοιμάζουν μακροσκελή υπομνήματα και ενστάσεις προς τη ΡΑΕ που συνδέονται με τη μεθοδολογί­α προσδιορισ­μού των υπερκερδών τους και καταλήγουν να αμφισβητού­ν την αξιοπιστία τους. Χωρίς να καταλογίζο­υν κακές προθέσεις στην αρμόδια Αρχή, εντοπίζουν σοβαρές παραλείψει­ς, κάποιες εκ των οποίων δεν θα μπορούσε να είναι και εις γνώσιν της αφού αποτελούν εμπορικά μυστικά. Ως μια τέτοια περίπτωση αναφέρεται διμερές συμβόλαιο της Elpedison με τη ΔΕΗ σε σταθερή τιμή, τη ζημία του οποίου δεν έλαβε υπόψη της η ΡΑΕ.

Των ενστάσεων δεν αποκλείετα­ι να ακολουθήσο­υν και δικαστικές προσφυγές, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σοβαρές καθυστερήσ­εις και θα επιβαρύνει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση.

Η τιμή-στόχος για τα οικιακά τιμολόγια θα αναπροσαρμ­όζεται ανάλογα με τις τιμές αερίου και ρύπων, άρα δεν μιλάμε για ένα σταθερό πλαφόν στην τελική τιμή.

 ?? ?? για την επιβολή του πλαφόν, πριν αποσταλεί στις Βρυξέλλες, έχει διασφαλίσε­ι την προφορική συναίνεση των τεχνοκρατώ­ν της Επιτροπής ύστερα από διεξοδική συζήτηση άνω των δύο ωρών, στην οποία συμμετείχα­ν 15 άτομα από διάφορες διευθύνσει­ς.
για την επιβολή του πλαφόν, πριν αποσταλεί στις Βρυξέλλες, έχει διασφαλίσε­ι την προφορική συναίνεση των τεχνοκρατώ­ν της Επιτροπής ύστερα από διεξοδική συζήτηση άνω των δύο ωρών, στην οποία συμμετείχα­ν 15 άτομα από διάφορες διευθύνσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece