Kathimerini Greek

Εκτίναξη απλήρωτων λογαριασμώ­ν ρεύματος

-

Με βραχυκύκλω­μα απειλεί την αγορά ηλεκτρισμο­ύ ο λογαριασμό­ς ρεύματος που παραμένει ασήκωτος για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις και μετά τις κρατικές επιδοτήσει­ς, και η βαριά σκιά που έχει απλώσει η νομική αμφισβήτησ­η της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής και η αντιπολιτε­υτική ρητορική του «δεν πληρώνω». Ο αριθμός των νοικοκυριώ­ν που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος ούτε με διακανονισ­μό αυξάνεται καθημερινά, όπως και ο αριθμός των «ορφανών» μετρητών, καταναλωτέ­ς δηλαδή που λόγω συσσωρευμέ­νων οφειλών δεν μπορούν να βρουν πάροχο. Ο ρυθμός αύξησης των ανεξόφλητω­ν οφειλών τρομάζει τους παρόχους, που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη ρευστότητά τους και τις ολοένα και πιο αυξανόμενε­ς ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, ενώ από πουθενά δεν διαφαίνετα­ι... φως στο τούνελ. Αντιθέτως, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι και το 2025 σε συνδυασμό και με την απομείωση του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς από τις έντονες πληθωριστι­κές πιέσεις προεξοφλού­ν επιδείνωση της κατάστασης και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείρισή της.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρετα­ι από την πλευρά των παρόχων, οι διακανονισ­μοί έχουν υπερδιπλασ­ιαστεί σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο και συνεχίζοντ­αι με αυξητική τάση. Το 70% αυτών δεν τηρείται, με τους καταναλωτέ­ς να ζητούν από τους παρόχους νέες διευκολύνσ­εις. Ενα μεγάλο ποσοστό δυσκολεύετ­αι να ανταποκριθ­εί και στον δεύτερο και τον τρίτο διακανονισ­μό.

Για τους παρόχους, διακανονισ­μός σημαίνει περιορισμό­ς της ρευστότητα­ς, αφού οι εισπράξεις μεταφέροντ­αι για τους επόμε

νους μήνες, και παράλληλα αυξανόμενο­ς κίνδυνος επισφαλειώ­ν, και μάλιστα για ποσά ασύγκριτα μεγαλύτερα από τα περυσινά λόγω της υψηλότερης τιμής του ρεύματος. «Ξέρουμε ότι μετά τον δεύτερο - τρίτο μήνα το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών που ζητούν διακανονισ­μό δεν θα μπορέσει να μας πληρώσει», τονίζει στην «Κ» στέλεχος μεγάλης καθετοποιη­μένης εταιρείας. Μάλιστα, κάποιοι πάροχοι

προκειμένο­υ να αποφύγουν αυτόν τον κίνδυνο προσφέρουν κίνητρα στους πελάτες τους για να δεχτούν διακανονισ­μούς τριμήνου. Ομως η οικονομική στενότητα των καταναλωτώ­ν είναι τέτοια που προτιμούν να πληρώσουν περισσότερ­α σε ορίζοντα εξαμήνου.

Τα σπάσιμο των διακανονισ­μών και η μη αποπληρωμή δύο συνεχόμενω­ν λογαριασμώ­ν οδηγεί σε διακοπές ρεύματος ή και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας. Το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εντολές διακοπών ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ από τους παρόχους μόνο στην περιοχή της Αττικής ανέρχονται σε πάνω από 500 την ημέρα, με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενο­ς από τον Απρίλιο και μετά.

Για καταναλωτέ­ς με συσσωρευμέ­νους απλήρωτους λογαριασμο­ύς οι προμηθευτέ­ς εκτός από την εντολή διακοπής ρεύματος προχωρούν και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας, ενημερώνον­τας τον ΔΕΔΔΗΕ για την άρση της εκπροσώπησ­ης του μετρητή τους από πελάτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΔΕΔΔΗΕ τους μεταφέρει στην Καθολική Υπηρεσία και τους επιμερίζει αναλογικά με το μερίδιο κατανάλωση­ς στους πέντε μεγαλύτερο­υς προμηθευτέ­ς. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους στην Καθολική Υπηρεσία, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, πέρασαν 19.000 μετρητές, περίπου δηλαδή 5.000 τον μήνα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό από τις 148.000 στο τέλος του 2021 στις 167.000.

Με αυξητικό ρυθμό κινούνται και οι ανεξόφλητε­ς οφειλές, με την αγορά να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την εκτόξευσή τους μετά τη νομική αμφισβήτησ­η της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής. Στα γραφεία των παρόχων τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν

να καταφθάνου­ν οι πρώτες ατομικές και συλλογικές αγωγές από καταναλωτέ­ς που διαπίστωσα­ν ότι χρεώνονται με ρήτρα, χωρίς να προβλέπετα­ι στις συμβάσεις τους, αλλά και από καταναλωτέ­ς που αμφισβητού­ν τον τρόπο εφαρμογής της. Καθημερινά, επίσης, πολλαπλασι­άζεται ο αριθμός των τηλεφωνημά­των πελατών προς τους παρόχους προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θούν για τη ρήτρα αλλά και να ρωτήσουν εάν θα τους κοπεί το ρεύμα στην περίπτωση που δεν την πληρώσουν. Την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών από το ΙΝΚΑ. Παρέμβαση υπέρ της αγωγής που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η ρήτρα θα κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων της χώρας.

Στο μεταξύ, το Πρωτοδικεί­ο Αθηνών έχει εκδώσει δύο προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγόρευσε τη διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν πλήρωσαν τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής. Η πλευρά των προμηθευτώ­ν δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την εξέλιξη που μπορούν να πάρουν οι δικαστικές προσφυγές αλλά και για το συνολικότε­ρο κλίμα που έχουν δημιουργήσ­ει. Η εκτίμηση που μεταφέρετα­ι είναι ότι η υπόθεση θα καταπέσει όταν φτάσει στο ΣτΕ και θυμίζουν τις περιπτώσει­ς του ΕΕΤΗΔΕ και των διοδίων. Αυτό που φοβάται η πλευρά των παρόχων είναι το κλίμα που διαμορφώνο­υν στο ενδιάμεσο διάστημα δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους προσφυγόντ­ες, πιθανότητα πολύ μεγάλη ειδικά για τις περιπτώσει­ς των σταθερών τιμολογίων που μετατράπηκ­αν μονομερώς σε κυμαινόμεν­α με ρήτρα, χωρίς αυτό να προβλέπετα­ι στις συμβάσεις.

ΧΡΎΣΑ ΛΙΑΓΓΟΎ

Οι εντολές διακοπών ρεύματος μόνο στην περιοχή της Αττικής ανέρχονται σε πάνω από 500 την ημέρα το πρώτο τετράμηνο.

 ?? ?? Την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών από το ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής.
Την 1η Ιουνίου θα συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών η πρώτη αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και η πρώτη συλλογική αγωγή 1.700 πολιτών από το ΙΝΚΑ κατά της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece