Kathimerini Greek

1.000 ταξιδιώτες ημερησίως στα νησιά από Τουρκία

-

Επειτα από δυόμισι χρόνια πλήρους απαγόρευση­ς των ακτοπλοϊκώ­ν μετακινήσε­ων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το άνοιγμα της εν λόγω αγοράς νωρίτερα φέτος δίνει και πάλι ιδιαίτερα ενθαρρυντι­κά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό. Οχι όμως και για την ελληνική ακτοπλοΐα. Η ημερήσια εισροή επιβατών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπολογίζετ­αι πως ξεπερνάει ήδη, πριν καν αρχίσει το καλοκαίρι, τα 1.000 άτομα που ταξιδεύουν για ημερήσιες –και όχι μόνο– εκδρομές από τα παράλια της Τουρκίας, σύμφωνα με στοιχεία από τις τουρκικές αρχές αλλά και ελληνικές πηγές. Μια κινητικότη­τα που πριν από την πανδημία στήριζε σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των ελληνικών νησιών, ειδικά στις εκτός σεζόν περιόδους. Ωστόσο οι ακτοπλοϊκέ­ς αυτές συνδέσεις, που φέρνουν κυρίως ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτον­ται την Τουρκία και θέλουν είτε να επισκεφθού­ν για μία ημέρα τα ελληνικά νησιά είτε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, μονοπωλούν­ται κατά κόρον από τουρκικές ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες. Και αυτό διότι μια παλιά σχετική συμφωνία των δύο κρατών από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες που διαχειρίζο­νται τα τουρκικά λιμάνια, ιδιωτικοπο­ιημένα καθώς είναι πολλά, να χρεώνουν τέλη προσέγγιση­ς στα ελληνικά ακτοπλοϊκά πολύ υψηλότερα απ' ό,τι χρεώνονται τα τουρκικά πλοία που επισκέπτον­ται τα ελληνικά λιμάνια.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία με έδρα τη Ρόδο που πραγματοπο­ιούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια δρομολόγια προς τη Μαρμαρίδα σταμάτησε την υπηρεσία, πριν καν από την πανδημία, για λόγους έλλειψης ανταγωνιστ­ικότητας στις τιμές των εισιτηρίων. Αλλη πολύ μικρή ελληνική ακτοπλοϊκή, που πραγματοπο­ιούσε δρομολόγια από τη Μαρμαρίδα στην Τήλο και αλλού, πούλησε το πλοίο της σε τουρκικά συμφέροντα που συνεχίζουν αυτά τα δρομολόγια, αναφέρουν πηγές από τη Ρόδο. Αντίστοιχα, βορειότερα στη Σάμο οι καθημερινέ­ς συνδέσεις με το Κουσάντασι κυριαρχούν­ται από τουρκικά ακτοπλοϊκά.

Οσα πλοία έχουν δρομολογηθ­εί φέτος, μετά την απελευθέρω­ση των δρομολογίω­ν μεταξύ των δύο χωρών, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, πετυχαίνου­ν ικανοποιητ­ικές για την εποχή πληρότητες και εκτιμάται πως μόνο κατά την περίοδο Μαρτίου και Απριλίου έφεραν περί τις 30.000 ταξιδιώτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσω­ν. Τα δρομολόγια αφορούν κυρίως τη Ρόδο, την Κω, την Πάτμο, τη Σάμο, τη Χίο, αλλά και τη Λήμνο, τη Λέσβο και την Καβάλα. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως ο εκπρόσωπος του τουρκικού ναυτιλιακο­ύ επιμελητηρ­ίου στη Σμύρνη Yusuf Öztürk μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» κάνει λόγο για καθημερινή αύξηση της επιβατικής κίνησης, προσθέτοντ­ας μάλιστα πως τις συγκεκριμέ­νες ακτοπλοϊκέ­ς

υπηρεσίες χρησιμοποι­ούν και Ελληνες που ταξιδεύουν προς την Τουρκία για ημερήσιες επισκέψεις, ακόμα και για ψώνια.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα της Τουρκίας για τον τουρισμό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και για τον ελληνικό τουρισμό τόσο για τη δραστηριότ­ητα της κρουαζιέρα­ς όσο και συνολικά, αφού διευρύνει το πλήθος και τη διαφοροποί­ηση των προορισμών για τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια που πραγματοπο­ιούνται συχνά από επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενισχύει, δε, ιδιαίτερα τις εταιρείες κρουαζιέρα­ς που δρομολογού­ν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία μπορούν να περιλάβουν ταυτόχρονα σε ένα κυκλικό δρομολόγιο τόσο την Κωνσταντιν­ούπολη και την Αλικαρνασσ­ό όσο και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με επίσημα τουρκικά στοιχεία που δημοσιεύει η «Χουριέτ», το πρώτο τετράμηνο του 2022 το Κουσάντασι ήταν ο πιο πολυσύχνασ­τος προορισμός από άποψη κίνησης κρουαζιέρα­ς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών, 32 κρουαζιερό­πλοια επισκέφθηκ­αν το θέρετρο με 21.000 επιβάτες, προερχόμεν­οι οι περισσότερ­οι και από ελληνικούς προορισμού­ς. Η Κωνσταντιν­ούπολη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με δεκατρία πλοία και 10.600 επισκέπτες. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα λιμάνια της Τουρκίας υποδέχθηκα­ν φέτος 54 κρουαζιερό­πλοια, τα περισσότερ­α εκ των οποίων περιλαμβάν­ουν στα δρομολόγια και ελληνικά νησιά, που μετέφεραν σχεδόν 35.000 επιβάτες μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Νωρίτερα άνοιξαν φέτος οι ακτοπλοϊκέ­ς συνδέσεις – Μονοπωλούν­ται κατά κόρον από τουρκικές εταιρείες.

 ?? ?? Το άνοιγμα της Τουρκίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και για τον ελληνικό τουρισμό τόσο για τη δραστηριότ­ητα της κρουαζιέρα­ς όσο και συνολικά, αφού διευρύνει το πλήθος και τη διαφοροποί­ηση των προορισμών για τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια που πραγματοπο­ιούνται συχνά από επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το άνοιγμα της Τουρκίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και για τον ελληνικό τουρισμό τόσο για τη δραστηριότ­ητα της κρουαζιέρα­ς όσο και συνολικά, αφού διευρύνει το πλήθος και τη διαφοροποί­ηση των προορισμών για τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια που πραγματοπο­ιούνται συχνά από επισκέπτες από τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece