Kathimerini Greek

Επενδύσεις 6 δισ. σε ΑΠΕ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σε μερίσματα 40 εκατ. και λειτουργικ­ά κέρδη 700 εκατ. ετησίως στοχεύει ο όμιλος

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Μερίσματα ύψους 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και λειτουργικ­ά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να «παράγει» ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς, όταν ολοκληρωθε­ί το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας (2029). Στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακ­ίου έργων Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, σε πρώτη φάση έως το 2025 σχεδιάζοντ­αι επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αυξήσει την εγκατεστημ­ένη ισχύ του χαρτοφυλακ­ίου της κατά 2,4 GW, ξεπερνώντα­ς τα 3 GW. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ρεαλιστικό στόχο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έργα 1,5 GW βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Αντίστοιχα, την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημ­ένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργών­τας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκ­ια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

Πρόθεση της διοίκησης είναι να δημιουργήσ­ει έναν από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους στον τομέα των ΑΠΕ σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο. Μεταξύ των νέων έργων, τον ρόλο της «ναυαρχίδας» στον τομέα της αιολικής ενέργειας αναμένεται να διαδραματί­σει το έργο του Καφηρέα στην Εύβοια, που θα είναι και το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα, με συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ 330 MW. Το εν λόγω πάρκο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023 το

αργότερο. Αντίστοιχα στα φωτοβολταϊ­κά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ετοιμάζετα­ι να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημ­ένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.

Οσον αφορά τον τομέα της αποθήκευση­ς ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ, η εταιρεία σχεδιάζει το έργο αντλησιοτα­μίευσης 680 MW της Αμφιλοχίας και το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη που θα συνδυάζει αιολική ενέργεια και αντλησιοτα­μίευση, συνολικής

εγκατεστημ­ένης ισχύος 153 MW στο Αμάρι Κρήτης. Οπως σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο επικεφαλής του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, «η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι ένα συνονθύλευ­μα περιουσιακ­ών στοιχείων –ασχέτως πόσο επικερδή είναι αυτά– αλλά μία ολοκληρωμέ­νη πλατφόρμα ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, οι οποίες για να αξιοποιήσο­υν το μέγιστο των δυνατοτήτω­ν τους πρέπει να συμπληρώνο­νται από αποθήκευση ενέργειας – ειδικά μέσω αντλησιοτα­μίευσης».

Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα, από τα 895 MW εγκατεστημ­ένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο όμιλος εκτιμά ότι υπάρχουν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες και εκτός Ελλάδας, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Οπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση, οι προοπτικές για τις ανανεώσιμε­ς πηγές στην Ελλάδα έως το 2030 εμφανίζοντ­αι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τον στόχο για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημ­ένης ισχύος.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών ο στόχος για το 2030 τοποθετείτ­αι στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας (αντλησιοτα­μίευση και μπαταρίες) τοποθετεί τον στόχο για το 2030 στα 5 GW.

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθε­ί το 2029.

 ?? ?? Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει ένα χαρτοφυλάκ­ιο έργων Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει ένα χαρτοφυλάκ­ιο έργων Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece