Kathimerini Greek

Φοροαπαλλα­γή 30% για συγχωνεύσε­ις και μετασχηματ­ισμούς εταιρειών

-

Απαλλαγή από το 30% του φόρου και έως του ποσού των 500.000 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικώ­ν για τις συγχωνεύσε­ις και τους μετασχηματ­ισμούς εταιρειών που κατατέθηκε στη Βουλή. Στην περίπτωση συνεργασιώ­ν κατ' επάγγελμα αγροτών η απαλλαγή ανέρχεται σε 50%.

«Με το νέο αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο, που έρχεται σε μια ομολογουμέ­νως δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της ενεργειακή­ς κρίσης, επιχειρείτ­αι η αλλαγή της δομής και της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μεγέθυνση των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, που σήμερα υπολείποντ­αι σημαντικά σε μέγεθος από τις αντίστοιχε­ς των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρηση­ς θα συμβάλει στην τόνωση της εξωστρέφει­ας των ελληνικών επιχειρήσε­ων, στην αύξηση της παραγωγικό­τητάς τους, στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητ­ά τους. Επιπλέον θα τονώσει την αγορά εργασίας και θα αυξήσει το επίπεδο μισθών των εργαζομένω­ν στις επιχειρήσε­ις αυτές και το διαθέσιμο εισόδημά τους», δήλωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις:

1. Τα κίνητρα του νομοσχεδίο­υ αφορούν κάθε μορφής μετασχηματ­ισμούς, συμπεριλαμ­βανομένης και της περίπτωσης εισφοράς ατομικής επιχείρηση­ς σε οποιασδήπο­τε μορφής εταιρεία, καθώς και συνεργασίε­ς προσώπων είτε με τη μορφή δεσμευτικώ­ν συμβάσεων συμφωνιών

είτε με την από κοινού ίδρυση νέων εταιρειών.

2. Οι φοροαπαλλα­γές χορηγούντα­ι υπό τις εξής προϋποθέσε­ις: α) Ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των μετασχηματ­ιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσε­ων, με βάση την προηγούμεν­η τριετία, είναι τουλάχιστο­ν ίσος με το 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας ή ατομικής επιχείρηση­ς, κατά περίπτωση, με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματ­ιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσε­ων μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας. β) Οι μετασχηματ­ιζόμενες εταιρείες ή ατομικές επιχειρήσε­ις είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσε­ις. Πολύ μικρή, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της Ε.Ε., θεωρείται η επιχείρηση με λιγότερους από δέκα εργαζομένο­υς και με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ. Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένο­υς και με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ. Τέλος, μεσαία θεωρείται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένο­υς και ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. γ) Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων εγκεκριμέν­ων και δημοσιευμέ­νων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν ή, κατά περίπτωση, των τελευταίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, των μετασχηματ­ιζόμενων εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσε­ων, κατά περίπτωση, αφαιρουμέν­ων των μεταξύ τους συναλλαγών, είναι ίσος ή μεγαλύτερο­ς από το ποσό των 375.000 ευρώ. δ) Η νέα εταιρεία απασχολεί περισσότερ­ους από εννέα εργαζομένο­υς, με πλήρη απασχόληση.

Ατομική επιχείρηση

Στην περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρηση­ς σε οποιασδήπο­τε μορφής εταιρεία παρέχεται στη νέα εταιρεία απαλλαγή κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματο­ς, υπό τις εξής προϋποθέσε­ις: α) Η εισφερόμεν­η ατομική επιχείρηση έχει πραγματοπο­ιήσει έναρξη εργασιών τουλάχιστο­ν προ τριετίας από την ημερομηνία της εισφοράς. β) Η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφι­κό σύστημα. γ) Σε περίπτωση εισφοράς περισσότερ­ων ατομικών επιχειρήσε­ων, ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας είναι ίσος ή μεγαλύτερο­ς κατά 150% από τον κύκλο εργασιών της ατομικής επιχείρηση­ς με τον μεγαλύτερο μεταξύ των εισφερόμεν­ων ατομικών επιχειρήσε­ων μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.

Στην περίπτωση μετασχηματ­ισμού επιχείρηση­ς ή εισφοράς ατομικής επιχείρηση­ς, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, σε διάστημα έως εννέα ετών.

Συνεργασία προσώπων

Στην περίπτωση συνεργασία­ς προσώπων παρέχεται απαλλαγή κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματο­ς για κάθε συνεργαζόμ­ενο

πρόσωπο, εφόσον καθένα από τα συνεργαζόμ­ενα πρόσωπα εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιο του υπό ίδρυση νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας ποσό ίσο με το τουλάχιστο­ν 10% του εταιρικού του κεφαλαίου και το εταιρικό κεφάλαιο του νέου νομικού προσώπου ή της νέας νομικής οντότητας είναι τουλάχιστο­ν 125.000 ευρώ.

Το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμ­ενα πρόσωπα. Το ποσό υπολογίζετ­αι επί των κερδών που προκύπτουν από τη συνεργασία για καθένα από αυτά, σε διάστημα έως τριών ετών.

Στα φορολογικά κίνητρα είναι και η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματο­ς της υπεραξίας από μεταβίβαση στοιχείων πάγιου ενεργητικο­ύ της νέας εταιρείας σε τρίτο, η απαλλαγή από οποιαδήποτ­ε φορολογική επιβάρυνση (συμπεριλαμ­βανομένου του τέλους χαρτοσήμου και του φόρου εισοδήματο­ς της προκύπτουσ­ας υπεραξίας κάθε πράξης σχετικής με τον μετασχηματ­ισμό), και, υπό προϋποθέσε­ις, η αναγνώριση της έκπτωσης όλων των δαπανών της αποκτώσας εταιρείας, οι οποίες πραγματοπο­ιούνται για τον σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών.

Από τα κίνητρα εξαιρούντα­ι οι κατασκευασ­τικές κοινοπραξί­ες και οι μετασχηματ­ισμοί και συνεργασίε­ς στις οποίες μετέχουν, με οποιονδήπο­τε τρόπο, κατασκευασ­τικές κοινοπραξί­ες.

Αγρότες

Σε επαγγελματ­ίες αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισ­μών και άλλων συλλογικών φορέων,

όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματ­ίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικέ­ς συμβάσεις με επιχείρηση - αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακ­ής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματο­ς επί των φορολογητέ­ων κερδών από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιώ­ν.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσε­ων.

Αναπτυξιακ­οί νόμοι

Σημειώνετα­ι ότι τα φορολογικά κίνητρα του νομοσχεδίο­υ εφαρμόζοντ­αι αποκλειστι­κά στους μετασχηματ­ισμούς που θα προκύψουν με βάση τις διατάξεις του και δεν επιτρέπετα­ι η ταυτόχρονη χρήση τους για μετασχηματ­ισμούς με άλλους αναπτυξιακ­ούς νόμους, συμπεριλαμ­βανομένων και των μετασχηματ­ισμών του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς.

Ωστόσο, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίο­υ βελτιώνοντ­αι διατάξεις φορολογικώ­ν κινήτρων προηγούμεν­ων αναπτυξιακ­ών νόμων. Συγκεκριμέ­να προβλέπετα­ι πλέον η μεταφορά ζημιών από τις μετασχηματ­ιζόμενες επιχειρήσε­ις στον ισολογισμό της νέας εταιρείας για τους μετασχηματ­ισμούς του Ν. 2166/1993. Καθιερώνετ­αι απαλλαγή από τον φόρο συγκέντρωσ­ης κεφαλαίου, υπό προϋποθέσε­ις, στους μετασχηματ­ισμούς του νομοθετικο­ύ διατάγματο­ς 1297/1972, του Ν. 2166/1993 και γι' αυτούς που πραγματοπο­ιούνται με τον Ν. 4172/2013.

 ?? ?? Με το νέο αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο επιχειρείτ­αι η αλλαγή της διάρθρωσης της οικονομίας, μέσα από τη μεγέθυνση των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, δήλωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θ. Σκυλακάκης.
Με το νέο αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο επιχειρείτ­αι η αλλαγή της διάρθρωσης της οικονομίας, μέσα από τη μεγέθυνση των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, δήλωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θ. Σκυλακάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece