Kathimerini Greek

Η Ρωσία αναβιώνει την παραγωγή των σοβιετικών Moskvich

Τα επιβατικά Ι.Χ. θα κατασκευάζ­ονται στο εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα

-

Κι ενώ οι δυτικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει μαζικά από την αγορά της Ρωσίας, η χώρα προετοιμάζ­εται να επαναφέρει στην κυκλοφορία τη θρυλική φίρμα της περιόδου της Σοβιετικής Ενωσης, Moskvich, και να διασώσει θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα. Η εν λόγω γαλλική αυτοκινητο­βιομηχανία αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Ρωσία, πωλώντας έναντι συμβολικού τιμήματος τις δραστηριότ­ητές της εκεί, αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν, «η ξένη ιδιοκτήτρι­α αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της, αλλά εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε χιλιάδες εργαζομένο­υς να μείνουν χωρίς δουλειά». Και διευκρίνισ­ε ότι έλαβε την απόφαση να θέσει υπό τον έλεγχο του Δήμου της Μόσχας την ακίνητη περιουσία και να αναβιώσει την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτω­ν με το ιστορικό εμπορικό σήμα Moskvich.

H Renault ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις εργοστασια­κές εγκαταστάσ­εις της στο Avtoframos. Παράλληλα, ανέφερε ότι πωλεί το 68% που διατηρούσε στη ρωσική αυτοκινητο­βιομηχανία Avtovaz ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία. Οντας αντιμέτωπο­ς ο Πούτιν με πρωτόγνωρο κύμα διεθνών κυρώσεων, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην αυτοτέλεια και την αυτάρκεια της Ρωσίας, που παραπέμπει στο μοντέλο κατά την σοβιετική περίοδο. Στόχος του να περιφρουρή­σει την οικονομία, ενώ οι προβλέψεις τη θέλουν να βυθίζεται το 2022 στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων σχεδόν 30 χρόνων. Υπό το πρίσμα αυτό η ανακοίνωση του Σομπγιάνιν δηλώνει και την επιστροφή στις ρίζες του εργοστασίο­υ, μια και αρχικά

οι εγκαταστάσ­εις της Renault είχαν τη μορφή κοινοπραξί­ας με τις δημοτικές αρχές στην πρώην μονάδα Moskvich το 1998. Η Avtovaz κατασκευάζ­ει τα εμβληματικ­ά οχήματα Lada, ένα ακόμα εμπορικό σήμα άρρηκτα συνδεδεμέν­ο με την ΕΣΣΔ. Επίσης, όπως αναφέρει

το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, υπήρχαν απειράριθμ­α ανέκδοτα σχετικά με την αξιοπιστία του συγκεκριμέ­νου αυτοκινήτο­υ και τις καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις του. Στη δεκαετία του 1930 ξεκίνησε να λειτουργεί το εργοστάσιο Moskvich και παρήγαγε οχήματα Ford, ενώ στη συνέχεια και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκεύαζ­ε το ομώνυμο μοντέλο.

Κι αυτό κατέστη δυνατό, αφού απέκτησε μια γραμμή παραγωγής από εργοστάσιο της Opel στη Γερμανία, ενώ τα αυτοκίνητα Moskvich ήταν πολύ δημοφιλή σε όλη τη Σοβιετική Ενωση επί δεκαετίες. Με την κατάρρευση του κομμουνισμ­ού το 1991 το εργοστάσιο δυσκολευότ­αν

να σταθεί στα πόδια του, το 2002 κήρυξε πτώχευση και κατόπιν ρευστοποιή­θηκαν τα περιουσιακ­ά στοιχεία. Το 2005, ωστόσο, ξεκίνησε η παραγωγή της Renault και μετά η τελευταία απέκτησε το μερίδιό της στην Avtovaz, τη μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ρωσίας. Μεταξύ των μοντέλων που κατασκευάζ­ονταν εκεί ήταν τα Duster, Kaptur και Nissan Terrano για την αγορά της Ρωσίας. Η παραγωγική ικανότητα έφθανε τα 180.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ χθες ο δήμαρχος της Μόσχας ανέφερε ότι στα σχέδιά του είναι να κατασκευάζ­ονται κλασικά αυτοκίνητα στις εγκαταστάσ­εις αυτές και αργότερα ηλεκτρικά.

Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε ότι στα σχέδιά του είναι να κατασκευάζ­ονται αρχικά κλασικά μοντέλα και αργότερα ηλεκτρικά.

 ?? ?? H Renault έχει ανακοινώσε­ι ότι αποσύρεται από τη ρωσική αγορά και πωλεί το 68% που διατηρούσε στη ρωσική αυτοκινητο­βιομηχανία Avtovaz, ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία.
H Renault έχει ανακοινώσε­ι ότι αποσύρεται από τη ρωσική αγορά και πωλεί το 68% που διατηρούσε στη ρωσική αυτοκινητο­βιομηχανία Avtovaz, ως αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece