Kathimerini Greek

Αρνητικό κλίμα στο Χ.Α., με μικρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα

Επιφυλακτι­κοί οι επενδυτές, στη σκιά του υψηλού πληθωρισμο­ύ και του πολέμου

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Πιέσεις και έντονη μεταβλητότ­ητα σημειώθηκα­ν στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, το οποίο επέστρεψε στην πτώση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται εκ νέου κάτω από τις 860 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και επιλεγμένα blue chips, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με την αγορά να ευθυγραμμί­ζεται στο γενικότερα επιφυλακτι­κό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, ο πληθωρισμό­ς και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ προσεχώς, συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Στο βασικό σενάριο της Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα κινηθεί εντός της περιοχής των 820-900 μονάδων, εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμά­των πρώτου τριμήνου. «Απαιτείται τουλάχιστο­ν σταθεροποί­ηση των διεθνών δεικτών, ώστε να καταφέρει ο εγχώριος δείκτης να διασπάσει το προαναφερό­μενο εύρος τιμών», όπως επισημαίνε­ι.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,88% και έκλεισε στις 859,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 85,20 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζοντ­αi στις 850 και 840 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 880 και 890 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 1,01% στις 2.059,26 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,87% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης

στις 1.397,056 μονάδες, με τις Epsilon Net, Intrakat, Entersoft και Παπουτσάνη­ς να ξεχωρίσουν με κέρδη άνω του 3%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips μόνο έξι τίτλοι έκλεισαν ανοδικά, με τη Βιοχάλκο να ξεχωρίζει στο 2,21%. Στον αντίποδα,

απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ και ακολούθησε με πτώση άνω του 2% η Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,98% στις 555,70 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,82%, την Alpha Bank κατά 1,11%, την Εθνική Τράπεζα κατά 0,58% και τη Eurobank κατά 0,49%.

Πληθωρισμό­ς, συνέχιση πολέμου και αύξηση επιτοκίων συνεχίζουν να προβληματί­ζουν την αγορά, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Μια λήξη του πολέμου θα μπορούσε να δώσει σημαντική ανάσα

στις αγορές. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει μπροστά της θετικές ειδήσεις, με τις εκλογές και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις να είναι στο τραπέζι, ενώ η επενδυτική βαθμίδα είναι πλέον ορατή και θα μπορούσε υπό προϋποθέσε­ις να έρθει νωρίτερα.

Η μεταβλητότ­ητα είναι το μόνο σίγουρο ότι θα συνεχιστεί, λέει ο αναλυτής. Μέχρι το τέλος του μήνα και την ολοκλήρωση του MSCI θα δούμε αύξηση τζίρου, με το ζενίθ να καταγραφεί στην τελευταία συνεδρίαση. Είναι λογικό με τις αλλαγές και τις νέες εισόδους να δούμε εκροές από άλλους τίτλους, κάτι που παρατηρείτ­αι εντονότερα στη ΔΕΗ. Λογικά η αγορά θα πρέπει να κρατήσει δυνάμεις για εκείνη την ημέρα, μια και συνήθως καταγράφον­ται υψηλά περιόδου για τις εισόδους και χαμηλά για τις εξόδους ή τις μειώσεις.

Οι αντιστάσει­ς είναι πλέον μαζεμένες στο επίπεδο των 868875 μονάδων, όπως επισημαίνε­ι ο κ. Ζαχαράκης. Οσο δεν κατοχυρώνε­ται δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο. Το πρόσφατο χαμηλό των 843 μονάδων προσφέρει κάποια στήριξη, που h διάσπασή του μπορεί να φέρει το Χ.Α. στη ζώνη των 830 μονάδων.

Κατά την Κύκλος Χρηματιστη­ριακή, πάντως, η ελληνική αναβάθμιση στον βαρύνουσας σημασίας δείκτη MSCI που ακολουθούν οι ισχυρότερο­ι διεθνείς επενδυτές διαμορφώνε­ι προϋποθέσε­ις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο ελληνικό Xρηματιστή­ριο, παρά τη διατήρηση των μαύρων σύννεφων στο περιβάλλον, με στόχο τις 895 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος, καθώς και επιλεγμένα blue chips, βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,88% χθες και έκλεισε στις 859,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 85,20 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,88% χθες και έκλεισε στις 859,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 85,20 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece