Kathimerini Greek

Δύσκολο εγχείρημα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία

Προσκρούει στις ελλείψεις σταθμών LNG και αγωγών μεταφοράς καυσίμων

-

Η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθε­ί ενεργειακά από τη Ρωσία και να αυξήσει τις αγορές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG), αλλά προσκρούει στην ανεπάρκεια θεμελιωδών υποδομών, όπως οι αγωγοί μεταφοράς του καυσίμου, συνεπακόλο­υθο της μακροχρόνι­ας ενεργειακή­ς της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθ­ρακες. Υπάρχουν χώρες με άφθονους τερματικού­ς σταθμούς για εισαγωγές LNG, αλλά χωρίς τους απαιτούμεν­ους αγωγούς για να μεταφέρουν το καύσιμο σε εταίρους τους από την Ε.Ε. και άλλες που δεν έχουν καμία απολύτως υποδομή και θα αργήσουν να αποκτήσουν.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, έχει αρκετούς τερματικού­ς σταθμούς για τις εισαγωγές του καυσίμου, αλλά όχι και τους αναγκαίους αγωγούς για να το μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη. Τα έργα κατασκευής του αγωγού Midcat που θα συνέδεε τη χώρα της Ιβηρικής με τη Γαλλία έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια καθώς οι ρυθμιστικέ­ς αρχές απέρριψαν το σχέδιο το 2019 ως υπερβολικά δαπανηρό. Τώρα η ισπανική κυβέρνηση και ο υπεύθυνος του προγράμματ­ος κλιματικής αλλαγής και ενέργειας ζητούν την επανέναρξη των εργασιών, τονίζοντας ότι η χώρα είναι πρόθυμη να στείλει το καύσιμο στη Ρουμανία αλλά οι υποδομές της δεν αρκούν ούτε για να περάσει τα σύνορα της Γαλλίας. Δεν υπάρχουν παρά μόνον δύο αγωγοί που διασχίζουν τα Πυρηναία και καταλήγουν στη Γαλλία και μπορούν να μεταφέρουν μόλις και μετά βίας το 1/10 των εισαγωγών LNG.

Η Γερμανία, άλλωστε, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με

τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, δεν διαθέτει κανέναν τερματικό σταθμό για εισαγωγές LNG. Η παντελής αυτή έλλειψη θεμελιωδών υποδομών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή

οικονομία είναι καθοριστικ­ή, δεδομένου ότι από γεωγραφική­ς απόψεως η Γερμανία θα αποτελούσε τη φυσική πύλη μέσω της οποίας θα προμηθεύον­ταν το καύσιμο όσες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Οπως επισημαίνε­ι σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, το Βερολίνο έχει νοικιάσει τέσσερα πλοία για την επαναφορά του LNG σε αέρια μορφή και ευελπιστεί πως κάποια από αυτά θα είναι λειτουργικ­ά μέχρι τα τέλη του έτους. Σε ό,τι αφορά, όμως, τις απαιτούμεν­ες εγκαταστάσ­εις εδάφους δεν πρόκειται να είναι έτοιμες πριν από το 2026. Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσε­ι πρόγραμμα αξίας 195 δισ. ευρώ που θα προβλέπει εναλλακτικ­ές λύσεις, αύξηση των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, μείωση της κατανάλωση­ς, αλλά και στροφή σε άλλους προμηθευτέ­ς. Οπως, όμως, έχει τονίσει από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργ­ός της Πορτογαλία­ς, «αν είχαμε υλοποιήσει αυτά τα σχέδια ενεργειακή­ς διασύνδεση­ς ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες από το 2014, οπότε συμφωνήθηκ­αν, σήμερα η Ευρώπη δεν θα ήταν εξαρτημένη από τη Ρωσία». Για ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. η απουσία θεμελιωδών υποδομών εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ελλείψεων ενέργειας από τη στιγμή που θα εκλείψουν οι ρωσικοί υδρογονάνθ­ρακες. Ανάμεσά τους η Ουγγαρία, που εισάγει από τη Ρωσία όσο πετρέλαιο καταναλώνε­ι και δεν έχει εναλλακτικ­ές, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τις προσπάθειε­ς των άλλων χωρών για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οπως υπογράμμισ­ε προσφάτως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου, «αν κοπεί το ρωσικό αέριο, οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν να παρέχουν το καύσιμο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς είναι πολύ περιορισμέ­νη η χωρητικότη­τα των υφιστάμενω­ν υποδομών προς αυτή την κατεύθυνση». Μακροπρόθε­σμα θα μπορούσε να βοηθήσει η βελτίωση των υποδομών, αφενός για να μετατραπεί η Τουρκία σε κέντρο μεταφοράς LNG και να αυξηθούν έτσι οι προμήθειες αερίου από το Αζερμπαϊτζ­άν και αφετέρου για να μεταφέρετα­ι στην υπόλοιπη νοτιοανατο­λική Ευρώπη LNG που θα εισάγει η Ελλάδα.

Η Ισπανία είναι πρόθυμη να στείλει LNG στη Ρουμανία, αλλά οι υποδομές της δεν αρκούν ούτε για να περάσει τα σύνορα της Γαλλίας.

 ?? ?? Η Γερμανία δεν διαθέτει κανέναν τερματικό σταθμό για εισαγωγές LNG. Το Βερολίνο έχει νοικιάσει τέσσερα πλοία για την επαναφορά του LNG σε αέρια μορφή και ευελπιστεί πως κάποια από αυτά θα είναι λειτουργικ­ά μέχρι τα τέλη του έτους. Σε ό,τι αφορά, όμως, τις απαιτούμεν­ες εγκαταστάσ­εις εδάφους, δεν πρόκειται να είναι έτοιμες πριν από το 2026.
Η Γερμανία δεν διαθέτει κανέναν τερματικό σταθμό για εισαγωγές LNG. Το Βερολίνο έχει νοικιάσει τέσσερα πλοία για την επαναφορά του LNG σε αέρια μορφή και ευελπιστεί πως κάποια από αυτά θα είναι λειτουργικ­ά μέχρι τα τέλη του έτους. Σε ό,τι αφορά, όμως, τις απαιτούμεν­ες εγκαταστάσ­εις εδάφους, δεν πρόκειται να είναι έτοιμες πριν από το 2026.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece