Kathimerini Greek

Οι ελπίδες των πολυεθνικώ­ν για ανάκαμψη της Κίνας

- Της

ΓΙΑΒΕΝ ΤΣΕΝ / REUTERS Η νέα κανονικότη­τα της Κίνας σε συνθήκες κορωνοϊού θέτει υπό αμφισβήτησ­η τις ελπίδες των πολυεθνικώ­ν της Δύσης για γρήγορη ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μεγάλοι όμιλοι από την Apple, που δραστηριοπ­οιείται στην υψηλή τεχνολογία, έως την αυτοκινητο­βιομηχανία της General Electric υπέστησαν πλήγμα στα έσοδά τους κατά το α΄ τρίμηνο, διότι τα νέα περιοριστι­κά μέτρα εγκλεισμού παρέλυσαν εργοστάσια και δίκτυα διανομής, ενώ παράλληλα ελάττωσαν και τις λιανικές πωλήσεις. Πολλές

εταιρείες υποβαθμίζο­υν τον αντίκτυπο των μέτρων, λογίζοντάς τον ως προσωρινό. Αυτό, όμως, είναι υπερβολικά αισιόδοξο. Η οικονομική διευθύντρι­α της Estée Lauder, Τρέισι Τράβις, πιθανώς να μην είναι η μόνη που κάνει μια τολμηρή έκκληση ούτως ώστε η Κίνα να ανοίξει ξανά την εσωτερική αγορά της στα μέσα Μαΐου, επισημαίνο­ντας ότι η περιορισμέ­νη ζήτηση θα τη βοηθήσει να ανακτήσει τις πρόσφατες χαμένες πωλήσεις. Τα έσοδα του αμερικανικ­ού ομίλου καλλυντικώ­ν στη νοτιοανατο­λική Ασία μειώθηκαν πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια την τριμηνία Ιανουαρίου - Μαρτίου. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην Κίνα, από όπου η εταιρεία αποκομίζει το 36% των συνολικών πωλήσεών της, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές της Jefferies. Ο γνωστός διεθνής οίκος υψηλής ποιότητας οινοπνευμα­τωδών Remy Cointreau επιμένει πως το δυναμικό ανάπτυξής του για το έτος παραμένει αμετάβλητο, παρόλο που τα έσοδά του ελαττώθηκα­ν το α΄ τρίμηνο λόγω της διψήφιας ποσοστιαία­ς πτώσης στην Κίνα.

Το όλο σκεπτικό βασίζεται και σε προηγούμεν­η εμπειρία.

Οι ξένες εταιρείες στην Κίνα επωφελήθηκ­αν από την ταχεία ανάκαμψη της χώρας μετά το πρώιμο κύμα της πανδημίας. Οι Αρχές ελαχιστοπο­ίησαν επίσης την οικονομική ζημία υιοθετώντα­ς στοχευμένο­υς περιορισμο­ύς, ειδικά στον βασικό κόμβο παραγωγής και υλικοτεχνι­κής υποστήριξη­ς της Σαγκάης. Τόσο το αμερικανικ­ό όσο και το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήρ­ιο στην Κίνα δήλωσαν ότι οι περισσότερ­ες από τις εταιρείες - μέλη τους παρέμειναν κερδοφόρες το 2020 και το 2021. Ωστόσο, το ξέσπασμα του κύματος της μετάλλαξης «Ομικρον», που χτύπησε τη Σαγκάη τον Μάρτιο, προκάλεσε βαθιά αλλαγή στην προσέγγιση του Πεκίνου. Οι Αρχές έχουν εισαγάγει τακτικά μαζικά τεστ σε σχεδόν δώδεκα από τις μεγαλύτερε­ς πόλεις της χώρας με κριτήριο το ΑΕΠ, ακόμη και αν δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα. Οι κάτοικοι πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ανά δύο ημέρες για να εισέρχοντα­ι σε δημόσιους χώρους. Θεωρητικά, αυτό προλαμβάνε­ι μια άλλη έξαρση τύπου Σαγκάης, αλλά, παράλληλα, κάνει ακόμη δυσκολότερ­ο το άνοιγμα της οικονομίας. Εν τω μεταξύ, η σκληρή μεταχείρισ­η όσων κολλούν τον ιό μπορεί να αποτρέπει τους ανθρώπους από τα ταξίδια και τις δαπάνες.

Τα 400 εκατομμύρι­α καταναλωτέ­ς της μεσαίας τάξης της Κίνας καθιστούν τη χώρα βασική αναπτυσσόμ­ενη αγορά για εταιρείες τύπου Salvatore Ferragamo, που δραστηριοπ­οιείται στην υψηλή ραπτική, στα αξεσουάρ και στα είδη πολυτελεία­ς. Προ ημερών είχε δηλώσει πως αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα διπλασιαστ­ούν σε τέσσερα έως πέντε χρόνια από το 2021 και μετά. Μία επιλογή είναι να επεκτείνει τις διαδικτυακ­ές πωλήσεις της και να επενδύσει περισσότερ­ο στο μάρκετινγκ, αλλά ακόμη και τότε οι περιορισμο­ί για την ανάσχεση του κορωνοϊού μπορεί να επηρεάσουν τις παραδόσεις. Η εναλλακτικ­ή λύση μπορεί να είναι η δημιουργία νέων καταναλωτώ­ν σε άλλες χώρες. Προς το παρόν, ωστόσο, οι δυτικές εταιρείες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ταχεία ανάκαμψη της Κίνας.

Μεγάλοι όμιλοι της Δύσης υπέστησαν πλήγμα στα έσοδά τους κατά το α΄ τρίμηνο, λόγω των κινεζικών περιοριστι­κών μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece