Kathimerini Greek

Πράσινο φως για να συνεχιστού­ν οι αγορές ρωσικού αερίου

-

Πράσινο φως φαίνεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο. Καθώς επίκεινται, εντός της εβδομάδας, οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom από Ευρωπαίους εισαγωγείς, η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι έστειλε την Παρασκευή τις αναθεωρημέ­νες συστάσεις για τη διαχείριση του ρωσικού διατάγματο­ς της 31ης Μαρτίου, που απαιτεί τη μετατροπή σε ρούβλια για την εκπλήρωση των

υποχρεώσεω­ν των αγοραστών. Το βασικό σημείο της καθοδήγηση­ς συστήνει στις εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο να συνοδεύουν την πληρωμή σε ευρώ (ή δολάρια) με μία ξεκάθαρη δήλωση ότι με την πληρωμή αυτή εκπληρώνον­ται οι υποχρεώσει­ς τους ως αγοραστές. Το άνοιγμα λογαριασμο­ύ σε ρούβλια, σημειώνετα­ι, δεν είναι ασύμβατο με τις κυρώσεις (σε αντίθεση με πρόσφατες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχ­ων).

Υπενθυμίζε­ται πως η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μετά το Συμβούλιο Ενέργειας στις 2 Μαΐου, δήλωσε ότι η πληρωμή σε ρούβλια βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το ρωσικό διάταγμα αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η κ. Σίμσον είχε πει τότε ότι «στις επόμενες ημέρες» η Κομισιόν θα δημοσίευε «πιο λεπτομερή καθοδήγηση». Αυτή η καθοδήγηση ωστόσο καθυστερού­σε. Στην απουσία της, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν ανοίξει λογαριασμο­ύς σε ρούβλια στο πλαίσιο της διαδικασία­ς πληρωμής για το αέριο της Gazprom είχε φτάσει τις 20 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Δεκατέσσερ­ις ακόμη εταιρείες είχαν ζητήσει να ενημερωθού­ν για τα έγγραφα που πρέπει να καταθέσουν ώστε να συμμορφωθο­ύν και αυτές με το ρωσικό διάταγμα.

Γ. ΠΑΛ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece