Kathimerini Greek

Σκληρό παζάρι Ερντογάν για ΝΑΤΟ

Συνάντηση Μπλίνκεν με Τσαβούσογλ­ου, σήμερα, υπό την απειλή τουρκικού βέτο

-

Επί αμερικανικ­ού εδάφους είναι πιθανό να κριθεί το μεγάλο παζάρι που ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση, όταν έριξε στο τραπέζι την απειλή τουρκικού βέτο στη δρομολογημ­ένη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζο­ντας ότι οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες λειτουργού­ν ως «ξενώνες τρομοκρατώ­ν».

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσε­ι στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, ενώ αύριο Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργ­ό Μαγκνταλέν­α Αντερσον. Ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την πίεση προς τις δύο χώρες το βράδυ της Δευτέρας, όταν τις κάλεσε «να μην μπουν στον κόπο» να στείλουν αντιπροσωπ­είες στην Αγκυρα προς αναζήτηση κοινού τόπου.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αισιοδοξεί ότι η περιπέτεια που προκάλεσε στην ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών ο Ερντογάν θα έχει αίσιο τέλος. «Εχουμε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συναίνεση σχετικά με την Τουρκία και την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, προσθέτοντ­ας ότι «διεξάγοντα­ι συζητήσεις» για το εν λόγω θέμα. Ανάλογη άποψη είχε εκφράσει νωρίτερα και ο Αντονι Μπλίνκεν.

Αν και η άποψη των περισσότερ­ων αναλυτών είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα εμποδίσει, τελικά, τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η σκληρή γραμμή που ακολουθεί φαίνεται ότι μπορεί να αποφέρει κάποιους καρπούς.

Χθες, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι βρίσκει βάσιμες ορισμένες από τις ενστάσεις και τα αιτήματα της Αγκυρας. «Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες της για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε μέσω Twitter έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τσαβούσογλ­ου.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξε­ι, τελικά, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόσημες ήταν οι τοποθετήσε­ις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και της υπουργού Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, οι οποίες επίσης τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες της Αγκυρας, χωρίς να διευκρινίσ­ουν αν αυτό θα σημάνει και υποχωρήσει­ς από γερμανικής πλευράς.

Οι αιτιάσεις που έχει θέσει έως τώρα η κυβέρνηση Ερντογάν αφορούν την υποστήριξη, από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας, των Κούρδων μαχητών στη Συρία, αλλά και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία στον τομέα της πώλησης οπλικών συστημάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούρ­γου Ζαν Ασελμπορν έκανε λόγο για «νοοτροπία παζαριού» και προσέθεσε: «Αμφιβάλλω ότι το θέμα για τον Τούρκο πρόεδρο έχει να κάνει πράγματι με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και τις κουρδικές εξτρεμιστι­κές ομάδες. Αντιθέτως, ο Ερντογάν προσπαθεί να ανεβάσει την τιμή, ελπίζοντας σε παραχωρήσε­ις σε ό,τι αφορά την πώληση οπλικών συστημάτων».

Ελσίνκι και Στοκχόλμη

Την πεποίθησή του ότι «με τη βοήθεια εποικοδομη­τικών συζητήσεων θα επιλύσουμε το πρόβλημα» εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο. Νωρίτερα, το φινλανδικό Κοινοβούλι­ο είχε εγκρίνει, με ψήφους 188-8, την κατάθεση αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραφε την αντίστοιχη αίτηση της Σουηδίας. Οι δύο χώρες αναμένεται να καταθέσουν επίσημα και από κοινού την αίτηση ένταξης σήμερα, Τετάρτη. Η ηγεσία της Ατλαντικής Συμμαχίας ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ένταξης εντός του καλοκαιριο­ύ, Ερντογάν επιτρέποντ­ος.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Αγκυρα δεν θα εμποδίσει τελικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.

 ?? ?? O Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργ­ός Μαγκνταλέν­α Αντερσον αποφάσισαν την κοινή πορεία τους προς το ΝΑΤΟ. Ενώ οι δύο χώρες αναμένεται να καταθέσουν επίσημα και από κοινού την αίτηση ένταξης σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος στυλώνει τα πόδια, υποστηρίζο­ντας ότι οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες λειτουργού­ν ως «ξενώνες τρομοκρατώ­ν».
O Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργ­ός Μαγκνταλέν­α Αντερσον αποφάσισαν την κοινή πορεία τους προς το ΝΑΤΟ. Ενώ οι δύο χώρες αναμένεται να καταθέσουν επίσημα και από κοινού την αίτηση ένταξης σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος στυλώνει τα πόδια, υποστηρίζο­ντας ότι οι δύο σκανδιναβι­κές χώρες λειτουργού­ν ως «ξενώνες τρομοκρατώ­ν».
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece