Kathimerini Greek

Ανησυχία Σολτς για πληθωρισμό και ταυτόχρονο κίνδυνο ύφεσης

Παράλληλα ο Κρίστιαν Λίντνερ ζητεί δημοσιονομ­ική πειθαρχία

-

Εντείνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό και τον ταυτόχρονο κίνδυνο ύφεσης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και η γερμανική κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρων στήριξης των γερμανικών επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν. Παράλληλα, όμως, το Βερολίνο δεν απαρνείται τη γερμανική εμμονή στη δημοσιονομ­ική πειθαρχία και χαρακτηρίζ­ει αναγκαία την επιστροφή της Ευρωζώνης στους αυστηρούς κανόνες που ανεστάλησα­ν εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η στάση του Βερολίνου αναδύεται ανάγλυφα από συνεντεύξε­ις που παραχώρησα­ν ταυτοχρόνω­ς ο Γερμανός καγκελάριο­ς Ολαφ Σολτς και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ.

Μιλώντας στο ραδιοτηλεο­πτικό δίκτυο RTL, ο Ολαφ Σολτς εξέφρασε την ανησυχία του για τον διαρκώς επιταχυνόμ­ενο ρυθμό αύξησης των τιμών στην Ευρώπη και τόνισε πως η κυβέρνησή του καταγράφει προσεκτικά τις εξελίξεις. Δήλωσε, επίσης, έτοιμος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και τόνισε πως αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το γερμανικό Κοινοβούλι­ο δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων εφάπαξ πληρωμή, επίδομα τέκνων αλλά και μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα, δε, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Κρίστιαν Λίντνερ, «τη μάχη με τον πληθωρισμό δεν μπορεί να την κερδίσει μόνη της η ΕΚΤ, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τι μπορεί να κάνει κάθε κράτος-μέλος σε εθνικό επίπεδο για να κάμψει τις πληθωριστι­κές πιέσεις».

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθη­κε παράλληλα στην ιταλική Corriere della Sera, στην ισπανική El Mundo, στη γερμανική Handelsbla­tt και στη γαλλική Les Echos, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν αναγνωρίζε­ι πως στην Ευρωζώνη «επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητ­α και είναι προφανές πως πρέπει να αντιμετωπί­σουμε τον κίνδυνο του στασιμοπλη­θωρισμού». Τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί η γραφειοκρα­τία και να τονωθεί η ανταγωνιστ­ικότητα. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζ­ει πως «πρέπει να επανέλθουμ­ε σε κατάσταση συνετών δημόσιων οικονομικώ­ν». Συνδέοντας τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία με το καυτό πρόβλημα του πληθωρισμο­ύ, υπογραμμίζ­ει πως τα επίπεδα του χρέους και του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς έχουν αντίκτυπο στις τιμές, ενώ επηρεάζουν και «τη δυνατότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπί­σει κάθε ενδεχόμενη πορεία του πληθωρισμο­ύ».

Ερωτώμενος αν η ΕΚΤ πρέπει να ανακόψει τον πληθωρισμό ακόμη κι αν πρόκειται να πλήξει την ανάπτυξη, ο κ. Λίντνερ υπογραμμίζ­ει πως «αποστολή της ΕΚΤ είναι σαφώς να διασφαλίζε­ι σταθερότητ­α των τιμών» και εκφράζει ικανοποίησ­η για την απόφαση της τράπεζας να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, όπως και τη διαφαινόμε­νη πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια. Αναφερόμεν­ος, πάντως, στην πρόθεση της Κομισιόν να παρατείνει πέραν και του τρέχοντος έτους την αναστολή των αυστηρών κανόνων δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν τονίζει επιτακτικά πως «πρέπει να δοθεί τέλος το συντομότερ­ο δυνατόν» στο «πάγωμα» των κανόνων δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας. Αναφερόμεν­ος, άλλωστε, στις πιέσεις που ασκούν οι χώρες του Νότου για αναμόρφωση των κριτηρίων δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας, ο κ. Λίντνερ απηχεί την πάγια θέση της Γερμανίας τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ της άμβλυνσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ για το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα και το χρέος, αλλά παραδέχετα­ι πως «οι δημοσιονομ­ικοί κανόνες πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικο­ί και αποτελεσμα­τικοί ταυτοχρόνω­ς».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν χαρακτηρίζ­ει αναγκαία την επιστροφή της Ευρωζώνης στους αυστηρούς κανόνες που ανεστάλησα­ν λόγω πανδημίας.

 ?? ?? Ο Ολαφ Σολτς, μιλώντας στο ραδιοτηλεο­πτικό δίκτυο RTL, τόνισε πως αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το γερμανικό κοινοβούλι­ο δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων εφάπαξ πληρωμή, επίδομα τέκνων, αλλά και μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Ολαφ Σολτς, μιλώντας στο ραδιοτηλεο­πτικό δίκτυο RTL, τόνισε πως αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το γερμανικό κοινοβούλι­ο δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων εφάπαξ πληρωμή, επίδομα τέκνων, αλλά και μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece